Quantcast

Sostinės šiukšlių krizė visiems atsibodo

Vilniuje stringant naujam atliekų vežėjų konkursui, miesto valdžia tikina, jog kol kas atliekų išvežimas gyventojams nebrangs.

Tačiau yra manančių, kad, pasirašius naujas sutartis su vežėjais, šiukšlių išvežimas gyventojams gali brangti.

Vilniaus valdžios skelbtas naujas atliekų vežėjų konkursas stringa – jo procedūros, turėjusios trukti iki vasario 5 d., pratęstos iki kovo vidurio. Naujų vežėjų ieškoma po to, kai pernai atliekų tvarkymo bendrovės "Ecoservice" ir "VSA Vilnius" pareiškė nutraukiančios sutartis, nes pasiūlė per mažą paslaugų kainą.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas BNS patvirtino, kad pernai spalį pradėtos konkurso procedūros sustabdytos ir iš esmės tikslinamos, atsižvelgiant į gautas pretenzijas. Pasiūlymų laukiama iki kovo 15-osios.

Jis taip pat teigė, kad su sutartis nutraukiančiomis "Ecoservice" ir "VSA Vilnius" pernai lapkritį–gruodį pasirašyti papildomi susitarimai, pagal kuriuos dalyje sunkiau privažiuojamų vietų apmokėjimas už atliekų vežimą didinamas 40–50 proc. Tačiau kol kas negalima įvertinti, kiek papildomai tai kainuos miestui, nes suma priklausys nuo aptarnavimo vietų skaičiaus, tačiau gali būti, kad, pasirašius naujas sutartis, atliekų vežimo kaina gyventojams gali didėti, nors kol kas ji liks ta pati.

Mariaus Morkevičiaus / Fotobanko nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos ir energetikos komiteto narys Žilvinas Šilgalis įsitikinęs, kad vilniečių sąskaitos už komunalinių atliekų išvežimą pastebimai padidės, tačiau miesto valdžia kaip įmanydama dangsto problemas ir tempia laiką, kad ši informacija nepasirodytų viešumoje prieš rinkimus.

Anot Ž.Šilgalio, klausimų visų pirma kelia tai, kaip skaičiuojama rinkliava. Pagal planuotą įgyvendinti principą "teršėjas moka" buvo nustatyta įmoka už atliekų tvarkymą kas ketvirtį perskaičiuojant kintamą įmokos dalį, priklausomai nuo faktiškai ankstesnį ketvirtį atiduotų komunalinių atliekų svorio. Tačiau sprendimas nevykdomas, nors tai nuo 2019 m. sausio 1 d. įpareigoja daryti nepakeistas 2018 m. kovo 21 d. tarybos sprendimas. Tai reiškia, kad niekas nekontroliuoja ne tik to, kiek atliekų išvežama, bet ir koks rinkliavos dydis turi būti paskaičiuotas kiekvienam gyventojui.

Mero pažadas, jog atliekų tvarkymo sistema jau po pusmečio veiks sklandžiai, o kaina gyventojams nedidės, buvo melas.

"Kaip paaiškėjo, merui tarybos įpareigojimas – tik formalumas, kuris būtų naudingas vilniečiams, bet nebūtų naudingas vežėjams. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas V.Juodis oficialiai patvirtino, jog papildomais susitarimais vežėjams jau dabar mokama iki 50 proc. didesniu įkainiu, nei buvo numatyta pagrindinėse sutartyse su konkurso laimėtojais, nors tokiems papildomiems mokėjimams nėra juridinio pagrindo. Kiek reikia turėti cinizmo taip elgtis ir kokia tuomet kaina bus paskaičiuota gyventojams? Kokia visos tos reformos, kuri atnešė tiek chaoso, prasmė, kai jau akivaizdu, kad ir kaina bus didesnė, nei buvo iki reformos?" – svarstė Ž.Šilgalis.

Anot jo, papildomi susitarimai su atliekų vežėjais sudaryti jau nuo lapkričio, nors prieš tai jiems grasinta baudomis už nevykdomus sutartinius įsipareigojimus. Į papildomą susitarimą įtraukti neva papildomi darbai, kai tie patys būtiniausi darbai iš esmės buvo numatyti ir pagrindinėse sutartyse.

Toks susitarimas yra galimai korupcinis ir neteisėtas, be to, jau dabar daro žalą miesto biudžetui ir, akivaizdu, vėliau guls ant gyventojų pečių.

Pasak Ž.Šilgalio, jau šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė turėtų didinti rinkliavos dydį už šiukšles – toks tarybos sprendimas buvo parengtas ir dar gruodžio 5 d. įtrauktas į tarybos posėdžio darbotvarkę, bet vėliau miesto vadovų valia iš darbotvarkės išimtas. Tai padaryta vien dėl artėjančių rinkimų ir neištesėtų skambių pažadų, kad įvedus rinkliavą bus daugiau tvarkos ir vilniečiams šiukšlių išvežimas kainuos mažiau.

Nebegalėdama susimokėti už paslaugas komunalinių atliekų sistemą administruojanti įmonė "VASA" jau kreipėsi į savivaldybę dėl subsidijų, nors paslaugų teikėjai tuo metu nepagrįstai gauna didelius papildomus mokėjimus, o atsakingieji, vengdami prisiimti atsakomybę dėl dar vienos nesėkmės, įžūliai meluoja.

"Akivaizdu, jog vadovaujamasi principu: "po manęs nors ir tvanas". Dabar svarbiausia, kad iki rinkimų nepaaiškėtų, kokia nekontroliuojama situacija yra su atliekų sistema. Pažadai, jog atliekų tvarkymo sistema jau po pusmečio veiks sklandžiai, o kaina gyventojams nedidės, buvo melas", – akcentavo Ž.Šilgalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Nu, išsirinkot tą patį - tai dabar uostykit smarvę ir stovėkit kamščiuose Vilniečiai besmegeniai chacha....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių