Quantcast

Sostinės gyventojai gali matyti, kiek šilumos suvartoja jų namas

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybėje buvo pristatytas bendras savivaldybės ir bendrovės „Vilniaus energija“ projektas – pastatų faktinio šilumos suvartojimo analizė ir rekomendacijos gyventojams.

„Analizė parodė, kad daugiau kaip 3 tūkst. daugiabučių patenka į kategorijas bloga, labai bloga, ypač bloga. Tai reiškia, kad norint sumažinti sąskaitas už šildymą, daugiabučius būtina renovuoti“, - teigė sostinės meras Artūras Zuokas.

Visa analizė pateikiama savivaldybės interaktyviame žemėlapyje, kuris, mero tvirtinimu, yra puikus įrankis palyginti, kiek faktiškai šilumos suvartojo namais skirtingais šildymo sezonais, palyginti su analogiško projekto tipo pastatų vartojimu ar su kaimynystėje esančiais daugiabučiais.

„Ši informacija neabejotinai paskatins gyventojus atsakingiau vertinti aplinką, kurioje jie gyvena. Gyventojai galės geriau kontroliuoti pastatų administratorius ir šilumos punkto prižiūrėtojus, ar jie dirba gerai, profesionaliai. Mano manymu, šis projektas vartotojų sąmoningumą pakels į aukštesnį lygį“, - teigė A. Zuokas.

Jis taip pat pabrėžė, kad ši duomenų bazė bus naudinga planuojantiems pirkti butą.

„Iki šiol žmonės vartojo šilumą ir jiems sunku buvo įvertinti, daug ar mažai jos suvartoja. Pagal šią metodiką galime matyti kiekvieno pastato faktiškai suvartojamą šilumos kiekį. Kiekvieną sezoną tas kiekis skiriasi“, - sakė Energetikos ir termoinžinerijos mokslų daktaras ir šio projekto autorius Romanas Savickas ir pridūrė, kad visiems aktualus turėtų būti mažesnių sąskaitų už šildymą klausimas.

Analizė pateikiama savivaldybės interaktyviame žemėlapyje, pažymėjus varnele, kad būtų rodomas „faktinis energijos suvartojimas gyvenamuosiuose pastatuose“. Žemėlapis atsidaro ir paspaudus savivaldybės svetainėje adresu www.vilnius.lt kairėje pusėje esančią nuorodą arba tiesiogiai nuorodą http://www.vilnius.lt/index.php?1929927852.

Interaktyviame žemėlapyje pateikiami 4799 šilumos punktai pagal faktinį energijos suvartojimą gyvenamajame pastate ir kokiai klasei daugiabutis pagal šiuos duomenis priklauso. Iš viso yra 15 faktinio energijos suvartojimo klasių, kurios žemėlapyje sugrupuotos į šešias kategorijas pagal skirtingas spalvas: gera, vidutinė, bloga, ypač bloga ir renovuotini namai.

Į gerą klasę patenka 349 (iš jų renovuoti – 93), vidutinę – 1104, blogą – 2715, labai blogą – 512, ypač blogą – 119 daugiaubučių Vilniaus mieste.

Gyventojai savo daugiabutį gali susirasti pagal adresą. Pasirinkus pastatą pateikiama informacija, kuriai klasei pagal faktinį šilumos suvartojimą daugiabutis priklausė 2011-2012 ir 2012-2013 m. šildymo sezonais, namo statybos metai, namo tipas, namo prižiūrėtojas, ir kokių priemonių rekomenduojama imtis.

Vilniaus meras teigė, kad gyventojai e. paštu taip pat galės siųsti užklausas dėl papildomų duomenų ar esamų išaiškinimo.

Į blogos, labai blogos ir ypač blogos kategorijas patenkančių daugiabučių gyventojams mioesto savivaldybė rekomenduoja atlikti pastato renovaciją. Dėl jos galima kreiptis į savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamentą, VšĮ „Atnaujinkime miestą“ arba savo pastato administratorių.

Renovuojant pastatą taikoma 25 proc. papildoma parama, tenkanti energetinį efektyvumą didinančioms priemonėms (skaičiuojamos šilumos energijos sąnaudos turi būti sumažintos ne mažiau kaip 40 proc.). Klimato kaitos specialiosios programos lėšomis bus teikiama parama, jei rangos sutartys bus pasirašytos iki 2014 m. gruodžio 31 d. ir projektas įgyvendintas iki 2015  m. spalio 1 d. Paraiškas teikti gyventojai gali iki šių metų rugpjūčio 29 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PLIETIS

PLIETIS portretas
Susidaro nuomonė ,kad valstybė (tai yra mes mokesčių mokėtojai) remiame tinginius ir socialinės rizikos šeimas Šiuo projekti skatiname bedarbystę ir valstybės (MŪSŲ)išlaikomų asmenų armiją.Klausiu AR IEŠKOS DARBO SOCIALIAI REMTINI JAI JAM PRADĖJUS GAUTI PAJAMS REIKĖS PAČIAM MOKĖTI UŽ RENOVACIJĄ? Dėl skalūninių dujų paieškos reikalaujama atsiklausti keliatos kaimiečių ir tik gavus jų sutikimą pradėti KAS KLAUSĖ MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ AR MES SUTINKAMĘ MOKĖTI UŽ TINGINIUS IR PIJOKUS?

Šilumininkas

Šilumininkas portretas
O ką Klaipėdoje gyventojai negali matyti kiek suvartoja šilumos?

patys

patys portretas
namo gyventojai visai nesuinteresuoti taupyti siluma. Niekas neuzdarineja lauko duru, o apie antruju duru uzdaryma tai nei kalbos nera. JAS PAREMIA,KAD TIK NEUZSIDARYTU. tasi apie kokia renovacija kalbeti, mokamos nevykeliams tokios kompensacijos,o jie net duru nesugeba tvarkingai darineti,kad siluma neitu lauk.Opaziurekit kiek dar langu nesutvarkyta.Baikit remti tinginius ar mandruolius, nes didele dalis gaunanciu kompensacijas laiko nuomininkus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių