Quantcast

„Sostinės dienos“ pasmerktos - valdžia taupys Kalėdoms

Šešiolika metų be pertrūkių rugsėjo pradžioje Vilnių drebinusios „Sostinės dienos“ šiemet miestiečių nepradžiugins. Nemokamos, ne tik didelę, bet ir įvairią publiką į senamiesčio gatves sutraukdavusios fiestos nutarta atsisakyti – nėra pinigų.

Tradicijos išgelbėti nepavyko

Juodi debesys virš „Sostinės dienų“ galvos ėmė tvenktis dar pavasarį. Jau tada puse lūpų kalbėta, kad festivalių šiemet Vilniuje greičiausiai bus mažiau arba jie smarkiai sutrumpės.

Viešoji įstaiga „Vilniaus festivaliai“, vienijanti dešimt įvairių krypčių meno renginių sostinėje, jiems visiems įgyvendinti iš Vilniaus miesto biudžeto tegavo 800 tūkst. litų. Pernai įstaigos finansavimas siekė 2,1 mln. litų.

Įstaigos vadovas Remigijus Merkelys neslėpė: drastiškas biudžeto nurėžimas turės skaudžių padarinių. Tiesa, R.Merkelys iki paskutinės minutės vylėsi, kad miestas ras papildomų lėšų ir tradicines, nuo 1993 metų Vilniuje organizuojamas „Sostinės dienas“ dar pavyks išgelbėti. Nepavyko.

Užteks VEKS renginių

„Miestas tikrai stengėsi, bet pinigų nerado, todėl rugsėjo renginių teko atsisakyti. Tikimės, kad miestiečiams ir sostinės svečiams užteks kultūros sostinės projektų“, - kalbėjo R.Merkelys.

Jo vadovaujama įstaiga šiemet atsisakė ir senosios muzikos festivalio „Banchetto musicale“, pradėto rengti 1989 metų rudenį. Tačiau šios netekties miestiečiai neturėtų pajusti, mat visus 2009-us metus Vilniaus baroko bažnyčiose ir koplyčiose skamba „Baroko dialogai“ – speciali architektūros, muzikos, teatro, literatūros bei šokio programa.

„Likusius aštuonis festivalius įgyvendinsime“, - užtikrino R.Merkelys. Jis vylėsi, kad kitais metais „Sostinės dienos“ sugrįš į „Vilniaus festivalių“ kalendorių.

Taupys Kalėdoms

Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius žadėjo aiškino, kad „Sostinės dienos“ vieniems metams išėjo neapmokamų atostogų.

„Organizuoti prastesnio nei įprasta festivalio nesinorėjo, juo labiau, kad vyksta tikrai daug ir įvairių kultūros sostinės renginių. Buvo iniciatyvų „Sostinės dienas“ rengti trumpiau ir pigiai, tačiau nusprendėme nerizikuoti, nes išlaidų vis tiek atsirastų“, - kalbėjo G.Babravičius.

Jis prasitarė apie sprendimą verčiau dabar susiveržti diržus, kad metų gale miestiečiai galėtų pasidžiaugti gražia Kalėdine švente.

„Galėjome rengti su mažus renginius rudenį ir žiemą, bet nutarėme daryti vieną, bet kokybiškesnį“, - aiškino G.Babravičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių