Quantcast

Sostinės centre - Neatlygintinos kraujo donorystės akcija

Vilniaus centre pirmadienį vyksta Neatlygintinos kraujo donorystės akcija. Rengėjų teigimu, iki 20 valandos V.Kudirkos aikštėje tikimasi sulaukti apie 100 donorų.

„Palyginus, (kraujo - BNS) surinkta daug. Labai nemažai yra įstaigų čia Gedimino prospekte, kur yra ne po vieną donorą, ir jie su malonumu ateina duoti kraujo. Ši akcija mums yra viena iš palankiausių", - BNS sakė viešosios įstaigos „Nacionalinis kraujo centras" (NKC) atstovė Ona Speičienė.

Anot medikės, nuo 11 iki 13 valandos kraujo buvo davę apie 30 žmonių. Jos teigimu, šiuo metu labiausiai stinga O(I) rezus neigiamo ir A(II) grupės rezus teigiamo kraujo.
Tokių viešų akcijų rengimas, pasak NKC Kraujo ir jo komponentų ruošimo skyriaus vedėjos Zitos Dambrauskienės, duoda dvigubą naudą: viešina akciją ir kompensuoja kraujo donorų trūkumą.

„Vasarą žmonės atostogauja, jaunimas, studentai, kurie yra mūsų donorai, irgi yra atostogauja ir išvykę, todėl donorų mažėja", - teigė Z.Dambrauskienė. Anot jos žiemą Lietuvoje atsiranda apie 3000 donorų, o vasarą - apie 2700-2800.

Visgi, pasak Z.Dambrauskienės, donorų sumažėjimas šiais metais nėra ypatingas. Kraujo, anot pašnekovės, visai galėtų netrūkti, tačiau problema yra ta, kad NKC yra reikalingai neatlygintiniai aukotojai, o ne tie, kuriems mokama.

„Neatlygintinai duodantis žmogus neturi motyvacijos nuslėpti nei ligų, nei problemų, nei rizikos grupės (...) Neatlygintinai duotas kraujas yra saugesnis ir mums vertingesnis", - aiškino Z.Dambrauskienė.

Rugpjūčio mėnesį vyks dar trys Neatlygintinos kraujo akcijos Vilniuje ir viena - Visagine. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių