Quantcast

Sostinėje prasidėjo pirmasis Vilniaus inovacijų forumas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį, gruodžio 4 d., prasidėjo pirmasis Ūkio ministerijos ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) rengiamas Vilniaus inovacijų forumas („Innovation Drift"), kuriame daugiau nei 600 dalyvių dvi dienas diskutuos apie naujovių reikšmę visos Europos ekonomikai. Diskusijas papildys mokslo ir technologijų paroda, o trečią dieną Forumo svečiai lankysis inovatyviausiose Lietuvos įmonėse.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarė Vilniaus inovacijų forumą 2013 „Innovation Drift" bei apdovanojo konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė" nugalėtoją.

Pirmą kartą Lietuvoje vykstantis Vilniaus inovacijų forumas - oficialus mūsų šalies pirmininkavimo ES Tarybai renginys, kuriame šiemet susirinko per 600 dalyvių iš viso pasaulio. Renginyje dalyvauja inovacijų ekspertai, verslo lyderiai, politikai ir akademinės bendruomenės atstovai.

„Netrukus į orbitą paleisime pirmus lietuviškus palydovus, o mūsų šalyje pagaminti lazeriai ir vaistai gerai žinomi visame pasaulyje. Europoje Lietuva minima tarp šalių, padariusių didžiausią pažangą inovacijų panaudojime, tačiau dar nepasiekėme ES vidurkio, todėl privalome stiprinti inovacijų kultūrą, mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Siekiame sukurti aukštosiomis technologijomis ir inovacijomis grįstą ekonomiką ir šiandien jau galime didžiuotis turėdami daug informacinių technologijų srities čempionų", - sakė Prezidentė.

„Europa konkuruoja pasauliniu mastu žinių, mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse. Tačiau Europos Sąjungos (ES) intelektinį ir mokslinį potencialą ne visada pavyksta paversti rinkai tinkamais produktais ir paslaugomis. Todėl turime ieškoti naujų mokslo rezultatais ir inovacijomis grindžiamų galimybių. Ruošiantis naujajam finansavimo periodui 2014-2020 m. svarbu atkreipti dėmesį į viso inovacijų kūrimo ciklo etapus ir stiprinti vieną iš pagrindinių - eksperimentinės plėtros veiklas, vykdomas verslo įmonėse bei mokslo ir studijų institucijose", - kreipdamasis į Forumo dalyvius sakė ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, geresnės finansavimo galimybės ir įgūdžiai, o taip pat didelis dėmesys klasterizacijos ir įmonių tinklų plėtros skatinimo politikai gali sukurti palankią aplinką Europos įmonėms klestėti, ekonomikai augti ir darbo vietoms kurti.

„Atvira interneto platforma yra nepaprastai reikšminga, tai - pagrindinis raktas į visas inovacijas internete. Atviras internetas labai svarbus ir demokratijai - juk ši taip pat turi būti atvira", - sakė  Pasaulinio interneto tinklo (angl. „World Wide Web") kūrėjas seras Timas Johnas Bernersas-Lee, pagrindinis Forumo pranešėjas.

Pasak ūkio ministro, šiuo metu pagrindinis Europos Sąjungos inovacijų politikos akcentas yra pavyzdinė strategijos „Europa 2020" iniciatyva „Inovacijų sąjunga". ES Inovacijų sąjungos strategijoje išdėstoma strateginė inovacijų koncepcija, pagal kurią siekiama skatinti veiklą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityse Europoje ir ieškoti būdų greičiau perkelti į rinką perspektyvias idėjas ir atradimus.

„Šių metų gruodžio 2 d. ES Taryboje patvirtinome visai Europai labai svarbų dokumentą - reglamentą, kuriuo nustatoma 2014-2020 metų daugiametė finansinė programa. Naujojoje finansinėje perspektyvoje mokslinių tyrimų ir inovacijų skatinimas bus įgyvendinamas per didžiausią ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programą „Horizontas 2020". Atsižvelgiant į 2014-2020 m. daugiametę finansinę programą, visos ES valstybės narės buvo įpareigotos parengti mokslinių tyrimų ir inovacijų pažangiosios specializacijos strategijas, kuriomis remiantis kiekvienoje valstybėje narėje bus vystomi moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra bei inovacijos. Mes tikime, kad tai padės skatinti smulkiųjų ir vidutinių įmonių ir pramonės augimą ES, o kartu ir Lietuvoje. Taip pat pritariame, kad investicijos į mokslinius tyrimus ir inovacijas skatina produktyvumą ir jų vaidmuo ypač svarbus kuriant darbo vietas", - kalbėdamas Forumo spaudos konferencijoje pabrėžė E. Gustas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių