Quantcast

Sostinėje – muziejus, kuriame žmonės gyvena

Vilnius gali didžiuotis tuo, ko nebeturi kiti Europos miestai, – unikalios senosios medinės architektūros rajonu pačiame miesto centre. Tačiau Šnipiškių likimas neaiškus, saugotinų medinukų priežiūra palikta jų savininkų valiai, vizijos dėl rajono ateities iki šiol nėra.

Šnipiškės – apie 20 tūkst. įvairių tautybių gyventojų turintis rajonas miesto centre, šalia prabangaus stiklo ir plieno dangoraižių kvartalo. Čia gausu ir apleistų, ir dar gyvenamų XIX a. pabaigos – XX a. pradžios įvairių stilių medinių namukų. Tiesa, pavienių pastatų, įtrauktų į paveldo registrą, čia yra nedaug – rajonas vertingas kaip pastatų, infrastruktūros, gatvių tinklo visuma.

2016-aisiais aktyvių gyventojų iniciatyvinė grupė, įsitikinusi, kad senąsias Šnipiškes būtina išsaugoti, įsteigė asociaciją "Šiaudinė". Šie žmonės dabar labiausiai ir rūpinasi, jog rajonas netaptų tiesiog chaotiškų statybų aikštele.

Kaip "Vilniaus dienai" teigė asociacijai vadovaujantis Giedraičių seniūnaitis Miroslavas Bielinis, istorinės medinės Šnipiškės yra senesnės net nei Žvėrynas – ten dar buvo miškai, o čia jau buvo gyvenamieji namai. Kadaise tai buvo didžiausias Vilniaus priemiestis, kuriame buvo išvystyta medienos pramonė, gaminamos plytos, stiklas – statybinėmis medžiagomis šis rajonas aprūpindavo visą Vilnių. Čia buvo įsikūrusios ir didžiausios miesto arklidės, gausu įvairių amatininkų dirbtuvių.

UNESCO 1990 m. senąsias Šnipiškes buvo įvardijusi kaip saugotiną paveldo teritoriją, bet vėliau visa tai "susitraukė" iki Giedraičių gatvės atkarpos, pavadintos skansenu – muziejumi po atviru dangumi. Bet čia, anot M.Bielinio, ne muziejus – čia rajonas, kur ir dabar gyvena žmonės. Todėl būtina išgryninti viziją, kaip tas rajonas atrodys ateityje, atsižvelgiant ir į čia gyvenančiųjų, ir į norinčiųjų čia investuoti, ir į miesto interesus. Deja, miesto savivaldybė to iki šiol nepadarė.

Reikia bendro sprendimo

Broliai Nasvyčiai dar apie 1970-uosius numatė, kad čia turi vystytis naujasis Vilniaus centras.

"Apie 1980-uosius, kai dar buvau architektūros studentas, mes jau matėme projektus, kad Šnipiškės turi būti užstatytos – broliai Nasvyčiai dar apie 1970-uosius numatė, kad čia turi vystytis naujasis Vilniaus centras, – pasakojo šnipiškiečių bendruomenės vadovas. – O naujasis centras, bet kokiu atveju, yra vertikalės. Net jeigu senuosius, pirmuosius maketus žiūrėtume, visas šis rajonas – vadinamasis Šiaudinės trikampis tarp Krokuvos ir Daugėliškių gatvių – buvo numatytas kaip trijų aukštų kotedžai, o dalis iki Lvovo gatvės – daugiaaukščiai. Pagal paskutines vizijas ten net buvo galimi iki 9 aukštų pastatai tarp medinių namų. Šiandien yra vizija, kad net iki 27 metrų aukščio."

Anot M.Bielinio, dabar situacija tokia, kad savininkas, turintis 10 arų sklypą miesto centre, prestižinėje vietoje, bando išpešti maksimalią naudą. Jis projektuoja, stato pagal savo galimybes, kad parduotų kuo pelningiau, visiškai negalvodamas apie tai, kaip jo statinys atrodys tarp mažų medinių namukų.

Dėl kelių tokių statybų jau yra konfliktas su bendruomene. Vienas statybas neseniai pavyko sustabdyti – NT vystytojai S.Fino gatvėje norėjo pastatyti 6 aukštų svečių namus, kuriuos po to akivaizdžiai planuota parduoti kaip butus, nenumačius jokių parkavimo aikštelių ir taip iš anksto užprogramuojant problemą tiek seniesiems, tiek naujiesiems gyventojams. Yra ir daugiau tokių absurdiškų projektų, kur statytojai savo sklype ką nori, tą daro, tačiau negalvoja, kaip tai derės.

Didžiausia Šnipiškių problema, anot M.Bielinio, – tiek naujų pastatų aukštingumas, tiek apskritai chaotiška statyba. Bendruomenė jau prieš keletą metų yra pateikusi savivaldybei siūlymus, parengtus kartu su architektais ir kitais suinteresuotais asmenimis, kad maksimalus aukštingumas senosiose Šnipiškėse – trikampyje tarp Krokuvos ir Daugėliškių gatvių – turi būti trys aukštai, nes aukštesnių pastatų šiame rajone nėra ir niekada nebuvo.

"Taip, dauguma medinių namų čia yra avarinės būklės, tačiau juos galima rekonstruoti, perstatyti. Arba vietoje jų statyti naujus, kurie derėtų prie bendro medinio kvartalo – šlaitiniais stogais, mažo aukštingumo. Tai būtų tikrai unikali vieta. Juk ir dabar vaikšto turistai, užsieniečiai. Jie ne šaiposi iš to kontrasto, o žavisi tuo, kad miesto centre yra išlikusi autentika – 100-mečiai namai", – sakė bendruomenės atstovas.

Turi prisidėti visi

Kitas dalykas, šnipiškiečių manymu, – reikia pagaliau priimti politinį sprendimą, kad tai yra miesto centras, miesto veidas, kurį norime išsaugoti, ir rajonas turi būti sutvarkytas. Prisidėti prie to turi visi – tiek savivaldybė, tiek gyventojai, kurie čia gyvena, tiek investuotojai.

Tos bakūžės, kurios vos gyvos, pasak M.Bielinio, taip pat turi būti tvarkomos, jos turi pradėti "dirbti" miestui kaip suvenyrų parduotuvės, kavinės, dar kas nors: "Juk negali, kaip sakoma, į restoraną ateiti su "fufaika" ir mėšlinais batais. Jeigu nori gyventi centre, turi laikytis tam tikrų standartų. Jeigu nenori ar negali – parduok tam, kuris gali. Galbūt NT vystytojai galėtų kažkur pastatyti nebrangų daugiabutį namą, kur galėtų žmonės iš čia persikraustyti. Savivaldybė prie tvarkymo galėtų finansiškai prisidėti – gauna gi įplaukas į biudžetą iš statytojų, investuotojų. Gali kažkiek skirti šiam rajonui, o ne į bendrą katilą. Sieksime, kad visi naujai statantys skirtų lėšų dalį būtent šiam rajonui gerinti."

Ko reikia, kad senosios Šnipiškės išliktų ir rajonas būtų gyvas? Anot M.Bielinio, pirmiausia būtina išgryninti viziją, kaip čia kas turi būti, kad būtų patenkintos visos pusės: ir investuotojai, ir žmonės, kurie čia nori likti ar naujai apsigyventi. Reikia su savivaldybe, su investuotojais, su gyventojais rasti kompromisą, kaip tas rajonas turi atrodyti.

"Bandome kalbėtis, tartis. Mes kaip bendruomenė, kuri mato šio rajono vertę, jo potencialą, galvojame, kad būtina jį išsaugoti", – pasiryžęs šnipiškiečių atstovas.

Atgimimas prasidėjęs

Aktyvių rajono gyventojų įsitikinimu, Šnipiškes įmanoma atgaivinti, ir tai jau daroma. Pievoje, kur kažkada stovėjo graži didelė raudonų plytų mokykla, dabar įrengta erdvė su treniruokliais, sūpynėmis, vandens čiaupu. "Vilniaus planas" jau yra paruošęs projektą – čia bus įrengta visuomenės reikmėms pritaikyta aikštė su karuselėmis, krepšinio aikštele, treniruokliais ir pan., kurią vietos gyventojai pageidauja pavadinti "Drakono pieva".

Sostinės tarybos nariai neseniai priėmė sprendimą rekonstruoti vieną svarbesnių Šnipiškių seniūnijai susisiekimo arterijų – Giedraičių gatvę. Bus rekonstruota beveik 1 km gatvės atkarpa nuo Lvovo iki Žalgirio gatvės ir 0,2 km S.Fino gatvės atkarpa nuo Giedraičių iki Kalvarijų gatvės. Šalia rekonstruojamos gatvės bus nutiestas naujas dviračių takas, nauji šaligatviai, atnaujintos komunikacijos.

Iškėlus senus metalinius garažus iš Kintų gatvės, šiemet čia turėtų būti pradėta rengti laisvalaikio ir pramogų erdvė su promenadomis, parduotuvėlėmis, dirbtuvėmis, žaidimų aikštele, sporto aikštelėmis, net su apžvalgos bokštu. Kitaip sakant, Šnipiškių centrinėje dalyje atsiras traukos vieta laikui praleisti – tiek vietos gyventojams, tiek miesto svečiams, turistams.

"Šnipiškėse daug dviprasmybių. Vieni sunkiai gyvena mažuose buteliuose be patogumų – jie tik ir laukia momento, kada iš jų tuos butus nupirks ir jie galės iš čia išsikraustyti. Kiti įsikūrę gražiai, puoselėja savo namus, remontuoja, tvarko aplinką – jie nori likti čia, nes tai jų gimtinė, puiki vieta miesto centre, kur patogu gyventi. Tačiau faktas vienas – jeigu turėtume bendrą tikslą, Šnipiškės taptų puikiu miesto rajonu", – įsitikinęs bendruomenės atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ttt

ttt portretas
Griauti sabakstyna pastatyt nauja rajona grazu su gatvemis ir namais

VNO

VNO portretas
Reikia kuo greičiau Šnipiškių lūšnas nušluoti nuo žemės paviršiaus, o keletą vertingesnių perkelti į Rumšiškes. Dabartinis Šnipiškių lūsnynad Vilniaus gėda ir piktžaizfė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių