Quantcast

Sostinėje atsiras A. Sakalausko, Angelų Sargų skverai, M. Martinaičio gatvė

Sostinėje atsiras žuvusio Seimo gynėjo Artūro Sakalausko skveras, taip pat policijos pareigūnams pagerbti skirtas Angelų Sargų skveras.

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį patvirtino sprendimą suteikti A. Sakalausko vardą skverui Goštauto gatvėje, Seimo rūmų prieigose, kur ir žuvo savanoris. A. Sakalausko žūties vietoje jau stovi paminklinis akmuo su metaliniu kryžiumi, prie jo kiekvienais metais vyksta atminimo renginiai.

Angelų Sargų pavadinimas suteiktas aikštei greta Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų dešiniajame Neries krante, ties Žirmūnų tiltu. Skvero pavadinimą pasiūlė ir jo atsiradimą inicijavo Lietuvos policijos veteranų asociacija. Teritorijoje norima įrengti žuvusių policijos ir vidaus reikalų sistemos pareigūnų atminimo memorialą.

Tai pat bevardėms gatvėms Naujininkuose ir Paneriuose suteikti Tauragės ir Jurbarko pavadinimai, o Verkiuose Skersinės Sodų 6-oji gatvė pervadinta poeto Marcelijaus Martinaičio vardu.

Policijos (Angelų Sargų) diena minima spalio 2 dieną, profesine švente ji paskelbta tarpukariu, prieš šimtmetį.

A. Sakalauskas laikomas paskutine sovietų okupacijos auka, kai jį 1991 metų rugpjūčio 21 dieną, žlungant pučui, nužudė sovietų armijos specialiosios paskirties dalinio kariai, įsiveržę į Lietuvos savanorių saugomą teritoriją A. Goštauto gatvėje. Dar du savanoriai buvo sužeisti.


Šiame straipsnyje: Vilniusgatvėsnauji pavadinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių