Quantcast

Sostinę šildys nauja biokuro katilinė

  • Teksto dydis:

Šiandien Vilniuje atidaryta nauja biokuro katilinė – pirmoji reguliuojama nepriklausoma šilumos gamintoja sostinėje. Biokuro katilinės statybai gauta ES parama reikš nuolatinę Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos priežiūrą bei garantuos minimalią šilumos kainą miestiečiams.

„Nepriklausomo šilumos gamintojo naujos biokuro katilinės atsiradimas – papildomas postūmis šilumos kainos Vilniuje mažėjimui. Reikėtų pažymėti, jog šiluma Vilniaus mieste pinga jau dvejus metus iš eilės, mat rinkoje atpigo biokuras, mažėja pasaulinės naftos kainos. Be to, teigiamus pokyčius šilumos kainos nustatyme suvaidino biokuro biržos atsiradimas, iš kurios šilumos tiekėjai perka biokurą“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak mero, nepriklausomi šilumos gamintojai jau davė matomą naudą kituose Lietuvos miestuose – dėl jų sukurto spaudimo savivaldybių valdomos įmonės privalo pasitempti, o nuožmi kainų kova atskleidžia visus laisvos konkurencijos pranašumus.

Bendrovės „Pramonės energija“ katilinė pastatyta Vilniaus pakraštyje esančioje pramoninėje zonoje, buvusios UAB „Spindys“ gamyklos teritorijoje Geologų gatvėje. Žiemą katilinė gamins apie 5 proc. Vilniui reikalingos šilumos energijos ir šildys Naujininkų bei Kirtimų rajonus.

Katilinėje sumontuoti du po 8 megavato galios biokuro katilai ir dūmus valantis kondensacinis ekonomaizeris, bendrą galią padidinantis dar 3,2 megavato (suminė galia – 19,2 MW). Bendros projekto investicijos sudaro apie 7 mln. eurų, iš kurių 1,7 mln. eurų – ES struktūrinių fondų lėšos iš ES Sanglaudos fondo.

„Pramonės energijos“ katilinė pastatyta su Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama ir yra pirmoji Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisijos reguliuojama nepriklausomo šilumos gamintojo katilinė Vilniuje.

„Mūsų gaminamos šilumos kainą nustatys VKEKK, todėl tikimės, kad su mūsų katilinės atidarymu Vilniuje prasidės šilumos kainų lūžis, kaip tai pernai nutiko Kaune. Jeigu situacija rinkoje išliks panaši į praėjusį šildymo sezoną, tai vien dėl mūsų katilinės veiklos Vilniaus gyventojai sutaupys apie 800 tūkst. eurų – tiek pernai pigesnė būtų buvusi mūsų tiekiama šilumos energija“, – sakė Gediminas Uloza, „E energija“ grupei priklausančios bendrovės „Pramonės energija“ direktorius.

Nepriklausomų šilumos gamintojų valdomoms biokuro katilinės miestams teikia dvejopą netiesioginę naudą: savivaldybių įmonėms nereikia skolintis investicijoms, o dujas pigesniu biokuru keičiantys privatūs gamintojai sugeba pasiūlyti iš tiesų konkurencingą šilumos kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių