Quantcast

Šokti „Korsare“ Lietuvos balerinos per prastos?

Su „Korsaru“ į Vilnių atvykstantis Maskvos Didysis teatras sudaužė jaunųjų Lietuvos balerinų svajones. Sužadinęs merginų viltis vienoje scenoje šokti su garsiausiomis Rusijos baleto žvaigždėmis, galiausiai teatras joms tarė „ne“.

I.Svetickaitė - tik žiūrovė

Tarp būrio vaikų, vakar dalyvavusių repeticijoje pas Maskvos Didžiojo teatro choreografą Aleksandrą Petuchovą, dvidešimtmetės balerinos Ievos Svetickaitės, dar vasarą pakviestos šokti „Korsare“, nesimatė. Merginą pagal jos mokytojos rekomendacijas ir į Maskvą nusiųstą filmuotą medžiagą buvo atsirinkę „Korsaro“ meno vadovai.

„Tai – mano svajonė, kuri negalvojau, kad kada nors išsipildys. Jaučiuosi kaip stebukle“, - birželį atviravo I.Svetickaitė. Anuomet ji kartu su kitomis balerinomis visą dieną šoko Vilniaus gatvėse.

Ši akcija buvo pristatoma kaip įvadas į kur kas rimtesnius išbandymus - talentingiausių baleto šokėjų atranką, lemsiančią, kam nusišypsos laimė įsilieti į Maskvos Didžiojo teatro trupę.

Proga šokti su baleto perlais tituluojamais Nikolajumi Tsiskaridze, Marija Aleksandrova, Natalija Osipova ir Ivanu Vasiljevu turėjo būti suteikta 16-ai perspektyviausių jaunųjų baleto šokėjų.

Vienintelė I.Svetickaitė jau tuomet žinojo, kad bilietas į „Korsarą“ jai garantuotas. Balerina džiaugėsi galimybe iš arti pamatyti profesionaliausių Maskvos Didžiojo teatro šokėjų darbą. „Korsaras“ – tai daugiausiai artistų ir kostiumų reikalaujantis baletas. Nuostabus reginys žiūrovams. Norėčiau, kad jis būtų pastatytas ir mūsų teatre, mūsų publikai“, - kalbėjo I.Svetickaitė.

Tačiau Maskvos Didžiojo teatro sprendimas lėmė, kad profesionalų darbą mergina stebės ne kaip „Korsaro“ komandos narė, bet viso labo kaip žiūrovė.

Lietuvos artisčių nereikia

Kalbama, kad „Korsaro“ meno vadovams pristigo lietuvaičių balerinų meistriškumo. Užuot stengęsi ištreniruoti šokėjas, choreografai pasirinko lengvesnį kelią – vietoje lietuvaičių šeštadienį ir sekmadienį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) scenoje šoks Rusijos balerinos.

LNOBT meno vadovė Tatjana Sedunova pasikeitimus vertino kaip kūrybinį procesą. Girdi, pasikeitė Maskvos Didžiojo teatro planai.

„Pradžioje buvo numatyta vienaip, vėliau – kitaip. Spektaklyje mūsų šokėjos nedalyvaus – ir viskas. Mūsų artisčių nereikia. Jūs norite padaryti sensaciją, kad Ieva nedalyvaus, kad mergaitė esą nuskriausta. Tačiau taip tiesiog nutinka. Būna, atvažiuoja choreografai ir sako, kad jiems reikia žmonių, o paskui ima ir persigalvoja, viskas apsiverčia. Kūrybinis procesas nenuspėjamas“, - aiškino T.Sedunova.

Vaikams nusivilti neteks?

Susisiekti su pačia I.Svetickaite portalui nepavyko. T.Sedunova tikino jos kontaktų neturinti. „Korsarą“ į Vilnių atvežančios Ūkio banko investicinės grupės atstovai, birželį garsiai I.Svetickaitę pristatę žiniasklaidai, vakar bendradarbiauti irgi nepanoro.

Nukreipdama dėmesį nuo sudaužytų I.Svetickaitės vilčių, T.Sedunova pokalbį suko link „Korsare“ šoksiančių M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinių.

„Jiems didelė garbė šokti su Maskvos didžiuoju teatru. Keliems vaikams tai bus pirmasis išėjimas į didžiąją sceną. Jiems tai įvykis, kurį prisimins visą gyvenimą. Įsivaizduokite - pirmasis spektaklis su užsienio trupe. Tai - garbės reikalas“, - kalbėjo T.Sedunova.

Ar mažųjų baleto šokėjų „Korsaro“ choreografas A.Petuchovas nenuvils, jų paslaugų atsisakydamas paskutinę minutę?

„Repetuoti vaikams sekasi neblogai. Šokti spektakliuose daugumai iš jų - ne naujiena. Jie pasirodo ir sudėtingesniuose baletuose, pavyzdžiui, „Miegančioji gražuolė“, - pasakojo T.Sedunova.

Jei Maskvos Didžiojo teatro planai nepasikeis, rugsėjo 19-20 d. „Korsare“ pasirodys apie trisdešimt Lietuvos jaunųjų baleto šokėjų.


Šiame straipsnyje: korsarasbaletas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių