Quantcast

Šnipiškiečiai „ganė“ raides po Europos aikštę

Sekmadienį, gegužės 12 d., Vilniaus savivaldybės prieigose „ganėsi“ didžiulės spalvotos raidės „ŠNIPIŠKĖS“. Grupė savanorių surengė inprovizuotą raidžių kelionę, kurios metu norintys galėjo nusifotografuoti ir sužinoti apie akciją. Pasak šios meninė intervencijos iniciatorių – kūrybinės grupės „Laimikis.lt“ narių, šiuo veiksmu siekiama atkreipti vilniečių dėmesį į Šnipiškėse slypintį potencialą.

Vos už kelių metrų nuo modernaus Europos prekybos centro ir dangoraižių driekiasi neįvertintas ir unikalus medinis Vilniaus rajonas. Tai žalia jauki zona pačiame miesto centre, tačiau ji dažnai tapatinama su apleistais sklypais, netvarka ir asocialumu. Grupės atstovų teigimu, tokia etiketė turi būti nuplėšta. Grupės nariai tikisi atkreipti ir savivaldybės dėmesį į komunalines šio rajono problemas. Jas išsprendus rajonas jau dabar gali pasiūlyti vilniečiams ir miesto svečiams žalias laisvalaikio zonas ir kūrybines veiklas.

Nuo 2008 m. viešąsias miestų erdves gaivinanti grupė „Laimikis.lt“ atkreipia dėmesį į tai, kad ilgą laiką ignoruojant rajono problemas yra kryptingai skatinamas jo apleistumas, o viešumoje susiformavęs negatyvus rajono įvaizdis išbraukia jaukų lengvai pasiekiamą žalią rajoną iš vilniečių lankomų vietų žemėlapio.

„Pokyčiai atsiranda pradėjus veikti. Prieš mėnesį pradėję vystyti kūrybines iniciatyvas rajono viduje spėjome įsitikinti, kad čia gyvena aktyvių draugiškų kaimynų, kurie noriai įsitraukia į rajono gyvenimą pagyvinančias veiklas, patys siūlo pagalbą ir iškelia rajono pagerinimo idėjas. Džiugu, kad iniciatyvos sulaukia vietos bendruomenės ir palaikymo, kartu galime nuveikti kur kas daugiau.“,  – dalinosi iniciatyvų autoriai Jekaterina Lavrinec ir Julius Narkūnas.

Spalvotos raidės – tai naujojo tipo mobilios žaidimų aikštelės prototipas. Artimiausiu metu šios raidės Šnipiškių bendruomenės ir kitų Vilniaus rajonų gyventojų susibūrimo vieta. Šnipiškėse gyvenantys grupės „Laimikis.lt“ nariai kartu su vietos bendruomene šiuo metu plėtoja ir kitas iniciatyvas, skirtas pagyvinti šiam rajonui.  Nuo balandžio pabaigos Šnipiškėse įrengtos kaimynų diskusijoms skirtos „Kaimynų lentos“, veikia diskusijoms apie rajono problemas skirta facebook grupė „Šnipiškiečiai“, startavo gatvės mozaikos dirbtuvės. Šnipiškėse planuojama įrengti ir pirmąją Lietuvoje gatvės meno galeriją po atviru dangumi. Vietos bendruomenė jau palaimino šį sumanymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lukas

lukas portretas
Atrodo linksmai! Aikštei reikalingas spalvotas akcentas.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių