Quantcast

Sklypą šalia Vilniaus savivaldybės teismas grąžino valstybei

  • Teksto dydis:

Teismas nutraukė didelės vertės žemės sklypo Vilniaus centre pirkimo-pardavimo sandorį, kuriame figūruoja buvęs savivaldybės valdomos įmonės Vilniaus vystymo kompanija vadovas Renatas Dūdonis ir jo svainis Mantas Kurlianskas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) trečiadienį patenkino Generalinės prokuratūros skundą ir panaikino Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimus, kurių pagrindu Vilniaus Konstitucijos prospekte esantis sklypas buvo tapęs fizinių asmenų nuosavybe, ir grąžino šį žemės sklypą valstybei.

Prokurorai teismo prašė panaikinti administracinius aktus ir sandorius, kurių pagrindu 0,64 hektaro ploto sklypas Konstitucijos pr. 14A, šalia Vilniaus savivaldybės pastato, buvo tapęs M.Kurliansko nuosavybe, ir taikyti restituciją.

VAAT panaikino 2015 metų rugsėjo-spalio mėnesiais priimtus 13 NŽT sprendimus, kuriais 12-ai asmenų buvo atkurta nuosavybė, ir sandorius, kuriais buvo perleistas minėtas sklypas.

„Teismas priėjo išvadą, kad NŽT neturėjo teisinio pagrindo sklypo Konstitucijos pr. 14A įtraukti į siūlytinų piliečiams perduoti neatlygintinai nuosavybėn naujų žemės sklypų Vilniaus mieste sąrašą ir priimti sprendimus dėl nuosavybės teisių atkūrimo Vilniaus miesto gyvenamojoje teritorijoje, nes ši Vilniaus miesto teritorijos dalis į Kultūros vertybių registrą buvo įrašyta dar iki NŽT priimtų sprendimų priėmimo“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius pernai spalį paprašė prokurorų ištirti NŽT veiksmus, žemės sklypą įtraukiant į neatlygintinai grąžinamų piliečiams sklypų sąrašą.

Portalas 15min.lt anksčiau rašė, kad R.Dūdonio svainis M.Kurlianskas per tarpininkus abejotinomis aplinkybėmis įsigijo dalį didelės vertės žemės sklypo Vilniaus centre. Nuosavybę į žemę tarpininkams prieš tai atkūrė NŽT.

Publikacijoje minima, kad sprendimus atkurti nuosavybę priėmė jau buvęs NŽT Vilniaus skyriaus vadovas Arvydas Juška. Asmenims atgaunant žemę, tarpininkavo įgaliotiniai - M.Kurlianskas, R.Dūdonio patarėjas Vadimas Mitruščenkovas. Pernai spalį M.Kurlianskas iš kelių žemę atgavusių asmenų įsigijo didelę dalį sklypo. Pats R.Dūdonis yra deklaravęs per 150 tūkst. eurų suteiktų paskolų svainiui ir jo valdomoms įmonėms.

Gegužės pabaigoje Vilniaus vystymo kompanijos valdyba atleido R.Dūdonį. Birželį įmonės vadovu paskirtas Andrius Velutis.


Šiame straipsnyje: NŽTžemės sklypasVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

kurgi ne kurgi ne...

kurgi ne kurgi ne... portretas
atleiskite "garbieji" ponai...NŽT--tai Naujūjų Žulikų Taryba, ar aš čia kažką supratau teisingai?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių