Quantcast

Šiukšles gali vežti pigiau

Vilniaus miesto taryba ketina gyventojams nustatyti mažesnius atliekų vežimo tarifus. Paslauga pinga dėl kartu tvirtinamos tvarkos, priversiančios ir juridinius asmenis susimokėti už atliekų vežimą.

Ėmė grūmoti teismais

Iš dviejų atliekų tvarkymo projektų pagaliau gimė vienas, kuris ateinantį trečiadienį bus teikiamas tvirtinti miesto tarybai. Nepriklausomos frakcijos seniūnas Gintaras Kazakas sutiko atsiimti savo siūlymą, kuriuo siekė atliekų vežėjams kone perpus sumažinti Kazokiškių sąvartyno vartų mokestį – nuo 55 iki 30 litų.

Opozicijos lyderio Juozo Imbraso padėjėjas Remigijus Žemaitaitis tikino, kad G.Kazakas projektą atsiėmė pabūgęs jo grūmojimo teismais.

"Sumažinus vartų mokestį vežėjai būtų gavę 4 mln. litų pelno. G.Kazakui pasakiau, kad jeigu bus priimtas toks sprendimas, jį pateiksiu į viešumą kaip didžiausią aferą. Mes pateiktume gyventojams visus smulkius jų skaičiavimus, ir gyventojai galėtų duoti visus atliekų vežėjus į teismus. Čia sukčiavimas, būtų galima ir baudžiamąją bylą dėl to kelti", – argumentus dėstė R.Žemaitaitis.

G.Kazakas tikino projekto atsisakęs po pokalbio su Kazokiškių sąvartyno vadovybe. Esą ši politiką įtikinusi, kad sumažinus vartų mokestį sąvartynas patirtų didelių finansinių nuostolių: pritrūktų lėšų uždaryto Kariotiškių sąvartyno rekultivacijai, Kazokiškių sąvartyno plėtrai ir paskoloms grąžinti už šio statybą.

Apmokestins juridinius asmenis

Tarybai nuspręsta teikti J.Imbraso siūlomą, komitetuose šiek tiek pakoreguotą atliekų tvarkymo projektą. Pagal jį gyventojams atliekų vežimas turėtų atpigti nuo 23 iki 21 cento už buto 1 kv. m be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Į šią kainą įskaičiuotas ir didelių, bešeimininkių atliekų vežimas, dabar gyventojams kainuojantis 3 centus už buto 1 kv. m. Iš viso gyventojai, besinaudojantys kolektyviniais konteineriais, už atliekų vežimą mokėdavo 26 centus, o pagal naują tvarką turėtų mokėti 25 centus už buto 1 kv. m su PVM.

Kainą sumažinti leidžia nauja juridinių asmenų apmokestinimo tvarka. Anksčiau kavinių, parduotuvių, biurų ir kitų daugiabučiuose namuose įsikūrusių įstaigų vadovai vengdavo sudaryti sutartis su atliekų vežėjais, o šiukšles mesdavo į bendrus daugiabučių namų konteinerius. Padarinys – už jų atliekas buvo priversti mokėti gyventojai.

"Apmokestinsime komercinius, juridinius asmenis, garažus ir sodo bendrijas, kurie šiuo metu meta šiukšles į kolektyvinius konteinerius. Jiems nustatytas mokestis nuo 15 iki 42 centų nuo bendrovės užimamo ploto vienam kvadratiniam metrui", – tikino G.Kazakas.

Atpigs šachtų priežiūra

Šią tvarką parengęs R.Žemaitaitis aiškino, kad kito kelio priversti bendroves susimokėti už atliekų vežimą nėra. O palikti galioti senąją būtų nusikaltimas prieš gyventojus.

"Absurdas – pirmame aukšte parduotuvė ar restoranas, kurių vadovai sako, kad turi savo konteinerį ir moka pagal faktą (ne pagal plotą, o pagal išvežtų atliekų tūrį – red. past.). Bet jie turi pasistatęs 0,12 kub m konteinerį. Aš name per mėnesį du tokius pripildau, o kavinė deklaruoja, kad per mėnesį tik vieną pripildo. Nesu kvailys, kad tuo patikėčiau", – piktinosi projekto rengėjas R.Žemaitaitis.

Atliekų vežimas turėtų pigti ir tiems daugiabučių namų gyventojams, kurie naudojasi šachtiniais konteineriais. Jiems atliekų vežėjai dabar pateikia iki 50 proc didesnes sąskaitas, nes tų konteinerių priežiūra sudėtingesnė nei įprastų. Taip pat kainuoja šachtų valymas ir dezinfekcija.

Politikai sutinka, kad šių konteinerių priežiūra gyventojams turėtų kainuoti brangiau, tačiau ne 50, o 30 proc. Šis tarifas taip pat bus patvirtintas kitą trečiadienį vyksiančiame tarybos posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas visiems

Gediminas visiems portretas
Šiomis dienomis akciją rengia ir aukoti „Iki“, „Maxima“ bei „Rimi“ prekybos centruose kviečia labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“. Akcijos savanoriai budės 171 parduotuvėje dvidešimt trijuose Lietuvos miestuose. Penktadienį nuo 15 iki 21 val., o šeštadienį nuo 10 iki 20 val. jie priims geros valios žmonių paaukotą maistą. Sveikintina ir reikalinga akcija. Kviečiu visus kas kiek norite ir galite paremti stokojančius bendratautiečius. Lietuviai gerai pasirodė per LNK Gerumo dieną, tikiuosi ir ši akcija bus sėkminga.Visas gėris anksčiau ar vėliau sugrįžta , , bumerango' ' principu. Dėl kontrolės , kad lėšos ar maistas nueitų pagal paskirtį, aš pats asmeniškai pasistengsiu susižinoti, kas ir kaip kontroliuoja šią akciją.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių