Quantcast

Šimtas Vilniaus valdžios dienų

Naujosios valdžios šimto dienų suvestinė: trys nauji projektai, tiek pat skandalų, septyni tęstiniai projektai, įvykdyta taupymo programa, numatyta savivaldybės reorganizacija ir... buvusio mero dovana – 800 mln. litų skolų.

Praėjusią savaitę sukako šimtas dienų, kai Vilnių valdo nauja koalicija, suburta iš konservatorių, socialdemokratų, liberalcentristų, Liberalų sąjūdžio ir Nepriklausomos frakcijos. Simboliška, kad kaip tik per šimtadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino, jog ši koalicija vasarį teisėtai iš mero posto išvertė buvusį merą Juozą Imbrasą ir jo komandą.

Naujoji koalicija įrodė, kad gražioms iniciatyvoms ir reikšmingiems projektams pradėti trys mėnesiai – pakankamas laiko tarpas. Kai kuriose srityse valdantieji per šį laikotarpį nuveikė daugiau nei buvusi Tvarkos ir teisingumo koalicija per dvejus metus.

Tačiau dirbti ir neprisidirbti – didis menas, kurio per tris mėnesius neišmoksi. Pavyzdys – Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) kirtis pačiam merui Viliui Navickui dėl netinkamai įregistruotų dviejų dienų atostogų. Kad ir kaip būtų kartu naujajai valdžiai, švenčiančiai pirmąją savo sukaktį, teks nuryti ir šią karčią piliulę. "Vilniaus diena" pateikia per šimtą dienų įvykusius didžiausius skandalus, sukrėtusius savivaldybę.

Be naujų uždavinių ir abejotinų sprendimų sąrašo, dar yra keletas grandiozinių projektų, kuriais nori didžiuotis visos valdžios, todėl nuopelnus tarsi paklodę trauko į save. Tai – tęstiniai projektai, kuriuos kadaise pradėjo meras Artūras Zuokas, vėliau juos tęsė ir J.Imbraso komanda. Dabar, tarsi estafetė, visas investicijų krepšelis perduodamas ir naujajai koalicijai.

Svarbiausias kiekvienos valdžios uždavinys – kad šie projektai, turintys lemiamos įtakos vilniečių kokybiškesnei buičiai, neįstrigtų mirties taške.


Per šimtą dienų gimę projektai

Miesto tvarkymas. Suorganizuota pilietinė iniciatyva "Vilnius – mano namai", kuria vilniečiai skatinami neteršti miesto ir savo iniciatyva tvarkyti greta namų ir darboviečių esančias teritorijas. Savivaldybė sugriežtino atsakomybę už tai, kad nesilaikoma švaros taisyklių. Pažeidėjams baudos nuo šiol siekia iki 2 tūkst. litų. Baudžiama net už gatvėje numestą cigaretės nuorūką. Taip pat vykdoma akcija "Kiemuose ir gatvėse daugiau erdvės", per kurią iš kiemų jau nutemptos apie 359 nenaudojamos transporto priemonės. Sugriežtinta ir gyvūnų laikymo tvarka. Už taisyklių nepaisymą skiriamos baudos iki 200 litų. Paraleliai buvo paskelbtas konkursas dėl 100 šiukšliadėžių šunų ekskrementams. Jos artimiausiu metu turėtų išdygti didžiausiuose parkuose ir problemiškiausiose miesto dalyse.

Transporto gerinimas. Šiuo metu rengiamas projektas dėl eismo ribojimo Vilniaus senamiestyje. Apmokestinus įvažiavimą į jautriausią miesto zoną sumažėtų rajono tarša, triukšmas, pagerėtų vietos gyventojų gyvenimo kokybė, turizmo sąlygos.

Paspartėjo tarybos darbas. Mero regalijas iškovojęs V.Navickas sugriežtino tarybos darbą. Posėdžiai nuo vasario vidurio šaukiami reguliariai kas dvi savaites, todėl gyventojams ir verslininkams rūpimi klausimai sprendžiami sparčiau. O J.Imbrasas posėdžius šaukdavo kartą per mėnesį, pasitaikydavo ir rečiau. Darbotvarkės išsiplėsdavo iki šimto klausimų, į kuriuos politikams, sėdintiems nuo pietų iki išnaktų, įsigilinti nepakakdavo jėgų. Dėl posėdžių vilkinimo nuolat būdavo pažeidžiami detalaus planavimo terminai. Vyriausybės atstovas apskrityje Jurgis Jurkevičius ne kartą J.Imbraso komandą drausmino grūmodamas teismais.


Šimto dienų skandalai

Nusamdyta teisininkų kontora. Neigiamo atgarsio visuomenėje sulaukė naujosios valdžios sprendimas pirkti papildomas teisines paslaugas iš advokatų kontoros "Motieka ir Audzevičius", kurioje dirba buvęs savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas. Motyvas – esą savivaldybės Teisės departamentas, kuriame dirba dešimtys teisininkų, fiziškai nepajėgus aprėpti visų darbų. Kontora, kuri aktyviai gina koncerno "Rubicon group" ir jos antrinių bendrovių interesus, pasirinkta ne konkurso būdu. Jai numatytas solidus 7,5 tūkst. litų mėnesio atlygis.

Sulaukė pylos iš VTEK. Etikos sargai pripažino, jog meras V.Navickas supainiojo viešuosius ir privačius interesus, per komandiruotę Kanuose (Prancūzija) išvykęs dviejų dienų nemokamų atostogų į Italiją. Šioje šalyje meras esą tvarkė asmeninius reikalus. Komisijos nuomone, derinant atostogas su tarnybine komandiruote sukuriamas blogas precedentas ir tokių dalykų neturėtų būti.

Šluoja bendrovių direktorius. Naujoji valdžia ėmėsi itin prieštaringai vertinamų veiksmų savivaldybės bendrovėse. Nuo vasario, kai buvo nuverstas buvęs meras J.Imbrasas, valdančiosios koalicijos sutarimu buvo pakeisti keturių įmonių vadovai.


Tęstiniai projektai

Aplinkkelių statyba. Tęsiami Vilniaus vakarinio aplinkkelio statybos darbai. Pagal projektą numatyta rekonstruoti griūvantį Lazdynų tiltą ir šalia jo pastatydinti dar vieną dviejų eismo juostų tiltą per Nerį. Kadangi valdžia abejoja konkurso pirmojo etapo statybos darbų skaidrumu, naujo tilto ir ruožo iki Oslo gatvės statybos darbai trumpam sustabdyti, tačiau senojo tilto rekonstrukcija tęsiama. Taip pat pradėti vakarinio aplinkkelio pirmojo etapo – nuo Oslo iki L.Asanavičiūtės gatvės – statybos darbai.

Nacionalinis stadionas. Intensyviai ieškoma 260 mln. litų stadiono pabaigtuvėms. Šiuo metu savivaldybė derasi su keturiais potencialiais investuotojais iš užsienio, kurie galėtų savomis lėšomis baigti merdintį statinį ir vėliau vykdyti jo priežiūrą bei eksploataciją.

Atliekų tvarkymas. Įvyko konkursas dėl konsultanto parinkimo atliekų tvarkymo klausimais. Po 10 dienų Viešųjų pirkimų komisija laimėtoju paskelbs bendrovę, kuri turi parengti išsamias atliekų tvarkymo taisykles: suskirstyti Vilnių į teritorijas, kuriose būtų po vieną atliekų vežėją, nustatyti atliekų surinkimo ir išvežimo tvarką, nustatyti tvarkant atliekas dalyvaujančių subjektų (gyventojų, namus administruojančių įmonių, vežėjų) atsakomybę ir pareigas, paslaugos įkainius ir parengti mokesčių rinkliavos taisykles.

Socialinis būstas. Sparčiau pajudėjo 5 tūkst. gyventojų eilė dėl socialinio būsto nuomos. Nuo vasario apie 80 socialiai remtinų šeimų apgyvendinta naujame municipaliniame būste Karaliaučiaus gatvėje. Artimiausiu metu ketinama išnuomoti dar 40 butų greta pabaigtame statyti name. Taip pat 11 socialiai remtinų asmenų įkelti į senos statybos municipalinius butus. Dabartinės valdžios duomenimis, pernai J.Imbraso komanda remtinoms šeimoms išnuomojo tik 16 socialinių butų.

Ugdymo įstaigų renovacija. Šiais metai numatyta renovuoti 16 sostinės mokyklų ir vaikų darželių. Naujosios valdžios duomenimis, ankstesniais metais būdavo renovuojama po 5 ugdymo įstaigas kasmet. Ateinančiais metais naujoji valdžia koncesijos būdu užsimojo atnaujinti apie 100 sostinės ugdymo įstaigų. Šiuo metu vyksta derybos su bankais dėl projekto finansavimo.

Aikštelių plėtra. Atsižvelgdama į automobilių aikštelių stygių naujoji valdančioji koalicija tęsia naujų vietų automobiliams statybą. Šiuo metu savivaldybė yra parengusi 5 automobilių aikštelių, kurias numatyta pastatyti šalia senamiesčio, projektus.

Mobilūs ūkininkų turgeliai. Tęsiamas J.Imbraso pradėtas mobilių ūkininkų turgelių projektas. Mobiliuose turgeliuose gyventojai gali įsigyti ūkininkų produktų. Valdant merui V.Navickui turgelių tinklas išsiplėtė nuo 5 iki 14 sostinės seniūnijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių