Quantcast

Šildymo kaina vilniečiams priklauso nuo Rusijos malonės?

  • Teksto dydis:

Dujų kainos Europą gąsdins dar iki kitų metų vidurio – taip prognozuoja ekonomistai, praneša LNK.

Dar vienas brangus sezonas

„Vilniaus šilumos tinklų“ dispečerinėje matyti, kaip sostinės gyventojai aprūpinami šiluma. Kai lauke beveik +6 laipsniai, daugiau kūrenama biokuro, o dujos po truputį pildo saugyklas. Jų šildymui reikia mažiau, tad ir kaina krenta.

„Link kovo mėnesio, ką mes matome ateities sandoriuose, yra apie 70 eurų už megavatvalandę. Lyginant su vasario mėnesiu, mes dabar turime apie 86 eurus, – bus apie 18 proc. žemėjimas“, – sakė „Vilniaus šilumos tinklų“ vadovas Gerimantas Bakanas.

Anot jo, kovo mėnesį maždaug 70 eurų už megavatvalandę pasieksianti gamtinių dujų kaina turėtų išsilaikyti visą vasarą, tačiau ji vis tiek bus bent tris kartus didesnė nei anksčiau.

„Pernai buvo net tokių laikotarpių, kai buvo 13 eurų. Nors standartiškai dujų kaina svyravo tarp 20–25 eurų“, – teigė G. Bakanas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Itin aukšta gamtinių dujų kaina, panašu, laikysis dar gana ilgai. Anot ekonomisto, kiek prastesniu scenarijumi dujų kaina normalizuosis tik 2023 m. vasarą. Tačiau tai prognozuoti šiandien drįsta ne visi.

„Kaina dabartiniame lygyje turėtų išlikti dar bent metus. Tik kitų metų vasarą prognozuojamas kainų kritimas“, – aiškino ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Aš nežinau, kuo ekonomistai remiasi. Mes tokių skaičių neturime. Rinka šią dieną yra labai audringa, kaina  svyruoja dienos bėgyje dėl geopolitinių priežasčių – 20 proc. į priekį ir atgal“, – tvirtino energetikos ministras Dainius Kreivys.

Kaina dabartiniame lygyje turėtų išlikti dar bent metus. Tik kitų metų vasarą prognozuojamas kainų kritimas.

Vis dėlto ir energetikos ekspertams atrodo, kad vilniečių laukia dar vienas brangus šildymo sezonas.

„Manau, kad iš tikrųjų gali būti dar vienas brangus sezonas tiems, kurie šildosi dujomis. Deja, Vilnius turbūt taip greitai dujų neatsisakys“, – tikino energetikos ministras Vidmantas Jankauskas.

G. Bakanas teigė, kad kitas šildymo sezonas vilniečiams gali būti brangus, bet ne tiek, kiek šitas.

„Gali būti, kad jau kitų metų šildymo sezono pabaiga bus su mažesne kaina“, – svarstė jis.

Priklauso nuo Rusijos?

Ekonomistų teigimu, dujų eksportas iš Rusijos į Europos Sąjungą jau sumažėjo 20 proc., tad dujų kaina toliau priklausys nuo Rusijos malonės ir padėties Rytų fronte.

„Galimi du scenarijai: konfliktas aštrėja, sankcijos pritaikomos, ir gamtinės dujos gali tapti dar brangesnės, arba galima santykių normalizacija, atsistato dujų eksportas iš Rusijos į Europos Sąjungą, ir kainos normalizuojasi“, – šnekėjo N. Mačiulis.

„Dabar kaip tik niekas nepriklauso nuo rusų malonės. Šią dieną Europa diversikuoja visus šaltinius. Per ateinančius keletą metų turbūt mes apskritai visoje Europoje būsime nepriklausomi nuo rusų“, – nesutiko D. Kreivys.

Dujų kaina – didžiausias galvos skausmas vilniečiams. Tikimasi, kad sostinės gyventojus išgelbės kogeneracinė elektrinė, kuri gaminti šilumą iš biokuro rengiasi dar šiemet. Sostinės valdžia nori „Ignitis“ statomą jėgainę perimti į savo rankas.

„Ignitis“ anksčiau žiniasklaidai teigė, kad teisiškai toks perėmimas neįmanomas. Panašios nuomonės ir energetikos ekspertai.

„Elektrinės turi priklausyti energetikams. „Ignitis“ šiuo atveju yra geresnis operatorius“, – kalbėjo V. Jankauskas.

Kol laukiama, kada užsikurs jėgainė, sostinės gyventojams belieka sukąsti dantis ir toliau mokėti milžiniškas sumas už šildymą. Per 12 tūkst. vilniečių šiemet jau paprašė kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne nuo rusijos malones

ne nuo rusijos malones portretas
o nuo anuko kvailioniu

taigi aišku

taigi aišku portretas
Vilniaus valdžia ("laisvės" partija koalicijoje su "konservatoriais") dirba Putinui :)

TAI VAT

TAI VAT portretas
PASTAČIUS ASTRAVO ELEKTRINE BALTARUSIAI SKUNDŽIASI KAD ELEKTRA NEATPIGO, O MES DŽIAUGIAMES KAD ELEKTRA PABRANGO PENKIS KARTUS....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių