Quantcast

Šeštokų pasitarimas rugsėjo 1-ąją: ką gersime vakare?

Vieni moksleiviai šįvakar krausis sąsiuvinius į kuprinę ir ruošis rytojaus pamokoms. Kiti šventę minės kur kas audringiau, nors ruošiasi eiti tik į šeštą klasę.

Girtauja vis jaunesni

Vakar parduotuves šturmavo rugsėjo pirmąją besiruošiantys švęsti studentai ir moksleiviai. Pilnamečiai nesivaržydami prie kasų stūmė alkoholio prikrautus vežimėlius, paaugliai bandė laimę prašydami nupirkti jiems gėrimų nepažįstamų suaugusiųjų.

Tokie vaizdai rugsėjo pirmąją jau tampa įprasti: vakarop miestas būna pilnas besilinksminančio jaunimo. Tik apsvaigę veidai kasmet vis jaunesni.

„Ar turi čia butelį, kada pradėsime?“, - nekantravo iš pažiūros vienuolikos – dvylikos metų berniukas kalbėdamas su draugu rugsėjo 1-osios šventėje „Antakalnio“ vidurinėje mokykloje. Draugas jį nuramino liepdamas neskubėti: butelis yra, tik paslėptas namie. „Taigi sakiau, kad gersime vakare“, - tildė bendraamžį šeštokas, kaip paaiškėjo iš tolesnio pokalbio.

Tėvai bėdų nepripažįsta

Medikams girtaujantys moksleiviai, ypač per šventes, nebe naujiena. „Kol kas negaliu pasakyti, kokia bus ši rugsėjo pirmoji, ji kasmet kitokia. Pernai turėjome gal keturis vaikus. Tačiau pas mus atveža tik tuos, kurie patiria traumas, o girtumo nustatymas būna jau antraeilis dalykas, todėl ši statistika nėra tiksli“, - sakė Vilniaus universiteto vaikų ligoninės (VUVL) atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė.

Statistinių duomenų rinkimą apsunkina ir tai, kad kai kurie tėvai nenori pripažinti, kad jų vaikas girtas. „Pasitaiko tokių, kurie labai supyksta, tenka neštis popierius ir įrodyti, kad daktarai tikrai neišsigalvoja“, - pasakojo J.Normantienė.

Pagal VUVL duomenis, jauniausias pas juos gydytas vaikas, apsvaigęs nuo alkoholio, buvo 12 metų. Gydytojai yra paskaičiavę, kad vidutiniškai į ligoninę per metus patenka apie 16 neblaivių nepilnamečių. „Tačiau, kaip jau minėjau, čia tik tie, kurie patiria kokias nors traumas. Tokių atvejų būtų užfiksuota daugiau, bet kartais negalime atlikti tyrimo nustatyti alkoholio kiekiui kraujyje, nes nėra policijos siuntimo arba nesutinka tėvai“, - aiškino J.Normantienė.

Per „Sostinės dienas“ šios ligoninės medikams teko fiksuoti kitą nemalonų rekordą – čia buvo atvežti septyniolikmečiai vaikinas ir mergina, kuriems buvo nustatytas 2,62 ir 2,63 promilės girtumas. Šiuos nepilnamečius teko gydyti reanimacijoje.

Šventės baigiasi traumomis

Pasak Vaikų ortopedijos traumatologijos centro gydytojo ortopedo traumatologo Vido Misevičiaus, jų centro gydytojai su tokiais neblaiviais pacientais susiduria itin dažnai. Išgėrę paaugliai patiria įvairių traumų griūdami, muštynėse su bendraamžiais, pačių sukeltose autoavarijose. Kartais į ligoninę atvežama visa kartu girtavusių paauglių kompanija.

„Tokiais atvejais traumatologų pareiga visų pirma diagnozuoti, ar pacientui įprastas girtumas, ar apsinuodijimas alkoholiu, ir kiek tai gali paveikti gydymą nuo traumos. Pasitaikė atvejų, kai gydytojams reikėjo atskirti,  ar  pacientui – smegenų trauma,  ar visiškas girtumas“, -  pasakojo V. Misevičius.


Šiame straipsnyje: Rugsėjo 1paaugliaigirtauja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių