Quantcast

Senolę ligoninėje palikusi moteris – šokiruota: čia pasityčiojimas ar kas?

  • Teksto dydis:

Nepriežiūra ar per dideli lūkesčiai? Vilnietė žeria aštrios kritikos Vilniuje esančiai Vilkpėdės ligoninei. Moteris sako, į slaugos skyrių atidavusi mamą, jos nebeatpažįsta. Vilnietės įsitikinimu, viskas dėl netinkamos priežiūros. Kalbėti sutiko ir įstaigos vadovybė. Ji aiškino, kad situacija anaiptol ne tokia, praneša LNK.

Mamos nebeatpažįsta 

Viešai kalbėti išdrįsusi vilnietė Diana sakė, kad dabar išgyvena itin sunkų etapą. Ir viskas dėl garbingo amžiaus mamos, kuriai reikalinga priežiūra.

„Aš bandžiau labai gražiai, argumentuotai prašyti: jūs privalote prižiūrėti žmogų, kurį aš jums patikėjau. Čia mano mama. Man buvo sakyta: „Su ja niekas nesusitvarko“. Su močiute, kuri dabar tokia liesa, kad turbūt sveria 20 kilogramų, niekas nesusitvarko?“ – emocijų neslėpė Diana.

Moteris mamą ilgus metus slaugė pati. Dabar ji – Vilkpėdės ligoninėje, Slaugos skyriuje.

„Ji dabar yra be galo liesa, be galo. Jai pripumpuoti tie vaistai, kurių aš maldavau neduoti“, – tikino Diana.

Vilnietė kaltina personalą neprižiūra.

„Atneša supelijusius obuolius senukams, kurie be dantų. Prie manęs atnešė vieną sausainį. Čia pasityčiojimas ar kas?“ – retoriškai klausė Diana.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šalia – ir kita giminaitė Giedrė.

„Ji visiškai nuvaryta, žiūri į nieką“, – apie senolę pasakojo ji.

Atneša supelijusius obuolius senukams, kurie be dantų. Prie manęs atnešė vieną sausainį. Čia pasityčiojimas ar kas?

„Pas juos parašyta, kad jie veža į lauką, turi televizorių, yra masažai, maudymas kartą per savaitę. Jie nieko to nedaro“, – tikino Giedrė.

Giminaitė tikino, kad močiutę maudė pati.

„Ten netgi šampūnai neaišku kokie. Viskas supeliję, maudymo sąlygos – tragedija“, – kalbėjo Giedrė.

Vilnietės pasakojo ir kokios ligoninės maisto porcijos.

„Pačios palatos moterys sakė, kad joms neužtenka maisto. Jos prašydavo mano močiutės duonos, nes ji jos nevalgo, kad jaustųsi sočios“, – pasakojo Giedrė.

Moteris vardijo problemas vieną po kitos ir graudinosi, pradedant nuo pacientams laiku nepakeičiamų sauskelnių iki to, jog mama galėjo būti sužalota kitos pacientės.

„Pasakė: jūs nepykit, ji truputį sumušė jūsų mamą, nes jai paūmėjimas“, – sakė Diana.

Pati senolė – buvusi tremtinė, pati keliolika metų prižiūrėjo neįgalius vaikus, tad, kaip ir kiekvienas, nusipelnė orios senatvės.

„Su viena labai susipykau, labai buvo grubi su manimi. Čia iš viso žmonės yra baisūs, patikėkite manimi“, – pasakojo pati moteris.

Su kaltinimais nesutinka

Apie situaciją sutiko papasakoti ir įstaigos vadovybė.

„Šią pavardę aš jau esu išmokusi, nes mes bendraujame jau trečią mėnesį. Bendraujame su įvairiais skundais – jau į nebe pirmą skundą atsakinėjame. Skundai būna ir pagrįsti, ir nepagrįsti, būna tiesiog šiaip bet kas surašyta. Pati esu du kartus kalbėjusi telefonu, vyksta riksmas ir klyksmas, tavęs iš principo negirdi. Dialogas nelabai pavyksta“, – komentavo ligoninės direktorė Ina Čebotariova.

Buvo tokios pačios blogos sąlygos, kad žmogų pririšdavo, neduodavo vaikščioti, kad jos neišsilakstytų. Dar neduodavo vandens.

Visgi direktorė sakė: dialogas su šeima sklandžiai nevyksta. Vienus skundus veja kiti, o pacientė, būna, procedūrų pati atsisako.

„Tai dabar ją surištą vežti maudyti? Jei ji kinezistą atėjusį apspardo?“ – šnekėjo I. Čebotariova.

Priežiūros reikia ne vienam pacientui. Anot vadovybės, kai kurių šeimų lūkesčiai per dideli.

„Jie nėra nepamaitinti, jie nėra nepagirdyti. Jūs supraskite: viena slaugytoja yra trisdešimčiai pacientų. Jei ji išves tą žmogų į lauką, kas žiūrės likusius 29? Sakyčiau, lūkesčiai turėtų būti adekvatūs“, – dėstė direktorė.

Vilnietė Diana paskambino pažįstamajai, kurios mama ir teta gulėjo šioje ligoninėje, ir prašė išklausyti.

„Buvo tokios pačios blogos sąlygos, kad žmogų pririšdavo, neduodavo vaikščioti, kad jos neišsilakstytų. Dar neduodavo vandens“, – antrino ji.

Besiskundžianti šeima sakė: kantrybė trūko, kai mama buvo pervežta į kitą gydymo įstaigą. Personalas sakė, kad toks sprendimas buvo būtinas.

„Tai pacientė, konfliktuojanti su slaugytojomis, slaugos personalu. Ji neprisileidžia, sako necenzūrinius žodžius, bandė užsipulti slaugytoją“, – komentavo medicinos gydytojas Algimantas Žaltauskas.

Panašu, kad net ir dabar skirtingoms pusėms sprendimo surasti nepavyko.

„Mes nesame prievartinė įstaiga, kuri prievarta laiko pas save ar prievarta gydo. Jokiu būdu“, – aiškino I. Čebotariova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Kai buvau maža, buvau numesta seniems seneliams, nes mama buvo jauna graži, bet manimi mažai tesirūpino. Kai pati paseno, skundžiasi, jog dukra jos neprižiūri... Sėkmės MAMULE...

Vilnietė

Vilnietė portretas
Dabar ten laikinai guli mano tėtis. Žiūriu, situacija panaši kaip straipsnyje ir komentaruose. Pacientą pavadina agresyviu, prileidžia raminamųjų ir per savaitę žmogus pasidaro neadekvatus, nesiorientuojantis aplinkoje. Po dviejų, ne veltui sklando gandai, žmogaus nebelieka...

Teja

Teja portretas
Jokios,priezuros,atjautos sioje ligoninei nera,mano aplinkoje jau 5zmones skundesi sia istaiga!Stotelei prie ligonines,pati girdejau kaip skundesi vyras,kad dingo tecio daiktai,viskas dingsta,maisto porcijos per mazos,darbuotoju stoka begalo didele,problema isprest manau pakeitus direktore nes i viska ziuri per pirstus!
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių