Quantcast

„Senjorų avilys“ sostinėje pradės dūgzti po kelių mėnesių

Vilniuje po kelių mėnesių turėtų atsiverti vadinamasis „Senjorų avilys“ – centras, kuriame senyvo amžiaus žmonės galės mokytis kalbų, kompiuterinio raštingumo, pabendrauti prie kavos puodelio ar netgi nemokamai apsikirpti.

Vilniaus savivaldybės konkursą laimėjusios viešosios įstaigos „Sveikatos metai“ vadovė Edita Vaškevičienė žada, kad senjorai į pirmuosius užsiėmimus bus kviečiami jau po kelių mėnesių, o visiškai „Senjorų avilys“ turėtų veikti jau po metų, sutvarkius patalpas.

„Čia bus visos veiklos, ne tik mokymasis, pavyzdžiui, kompiuterinis, finansinis raštingumas, verslumas, užsienio kalbos, meninės veiklos: dailė, molio terapija, muzikos kabinetas, šokiai dainavimas, taip pat sportinės veiklos – nuo jogos iki kalanetikos. Siekiame, kad „Senjorų avilyje“ žmogus rastų viską, ko nori“, – BNS sakė E. Vaškevičienė.

Anot jos, antrajame aukšte veiks trumpalaikės globos centras, kur vilniečiai dienai, savaitei ar mėnesiui galės atvežti senyvo amžiaus tėvus ar giminaičius. Ši paslauga bus mokama, tuo metu visos kitos veiklos neturėtų kainuoti.

„Žinoma, jei norės kavos, kavinukėje teks jos nusipirkti, bet sudarysime atitinkamas paslaugų sutartis su nevyriausybinėmis organizacijomis, kur veiklos bus tikslingai numatytos senjorams, ir visa tai bus nemokama“, – tvirtino ji.

„Senjorų avilys“ įsikurs buvusiame darbo biržos pastate Žirmūnuose, savivaldybei dešimčiai metų išnuomojus 2,5 tūkst. kv. metrų ploto patalpas lengvatinėmis sąlygomis. Už nuomą nevyriausybininkams per mėnesį teks mokėti apie 750 eurų, taip pat atsieis komunaliniai mokesčiai.

„Tarp kriterijų, kam nuomojama, buvo ir kainos dalis, bet didesnė dalis buvo programos pagrįstumas, aiškumas, kokios veiklos bus. Buvo du dalyviai, laimėjo būtent šis, kuriam patalpos ir yra išnuomotos“, – BNS sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jis tikisi, kad avilys padės susiburti senyvo amžiaus žmonėms ir turiningai praleisti laisvalaikį, taip pat, jog trumpalaikė slauga šiame centre padės spręsti vilniečiams problemą, kur palikti senyvo amžiaus tėvus trumpalaikių išvykų, atostogų metu.

Pradėsiu nuo nulio, bet mokytis niekada nevėlu.

Į centro pristatymą susirinko keliasdešimt senjorių, čia atėjo vos vienas vyras.

„Meras sakė, kad vyrai namuose tikriausiai gamina maistą. Tai vyrus pritrauksime maisto gaminimu“, – vylėsi E. Vaškevičienė.

69-erių Vilmantė Klenavičienė sako ir dabar trečiojo amžiaus universitete besimokanti prancūzų kalbos, o „Senjorų avilio“ laukia norėdama surasti savo amžiaus aktyvių bendraminčių. Anot jos, daug aktyvių senyvo amžiaus žmonių nori bendrauti, tačiau nerasdami vietos susibūrimui, sėdi namuose.

„Čia jie vienas kitą paskatintų, o visoje toje krūvoje gali rasti net kelias veiklas, kurios tau yra prie širdies. Kalbos nėra – labai laukiu, čia stebuklas. Aš pati mėgstu rankdarbius, bet kiek gali juos namie daryti – galėsiu pasidalinti, savo patirtį perduoti kažkam kitam“, – tvirtino V. Klenavičienė.

Ji sako taip pat laukianti senjorams pritaikytos mankštos. Tuo metu jos kolegė, 70-ies Danutė Kornejeva labiausiai nori lankyti anglų kalbos kursus.

„Auginome vaikus, daug ko negalėjome išmokti, čia yra pats tas laikas gyventi sau, čia ir dabar, ir mokytis. Aš manau, kad lankysiu anglų kalbą, nes mokykloje mokiausi vokiečių. Pradėsiu nuo nulio, bet mokytis niekada nevėlu“, – BNS sakė moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agnė

Agnė portretas
Nuostabu, net ir aš užsimaniau į tą klubą. Kažin nuo kelių metų senjorų amžius?

senjore

senjore portretas
komentatoriai! kokie jūs bjaurūs,juk tai puiku suteikia progą senjorams išeiti iš namų, kažkuo užsiimti kiekvienas gali pasirinkti kokioje veikloje dalyvauti, megzti, siuvinėti ar treniruotis galima ir kelionės organEizuoti, ar geriau laukti mirties, kodėl klaipėdiečiams nesukuria tokio centro, tikrai atsirastų daug norinčių dalyvauti

Vien moterys

Vien moterys portretas
Nesupratau, nei vieno senjoro vyro nemačiau. A jie nedagyvena ar čia kaip? :D
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių