Quantcast

Seniūnijos ruošiasi rinkimams

Seniūnijos ruošiasi seniūnaičių rinkimams. Nepaisant to, kad Seime įregistruoti kelių Vietos savivaldos įstatymų straipsnių pakeitimai, kuriais siūloma panaikinti įsteigtą seniūnaičių pareigybę ir įtvirtintą seniūnaitijos sąvoką.

Kadencija – dveji metai

Šiuo metu seniūnaitijų sudarymo tvarką rengia 21 Vilniuje esančios seniūnijos seniūnai. Ją dar turės patvirtinti miesto taryba.

"Seniūnaičiai atstovaus teritorijos, kurioje buvo išrinkti, gyventojų interesams. Tarkime, individualių namų kvartalo seniūnaitis veikiausiai rūpinsis vietovės infrastruktūros klausimais. Daugiabučių namų kvartalo – automobilių stovėjimo aikštelių plėtimu. Seniūnaičiai taps gyventojų ir seniūnų tarpininkais", – aiškino Lazdynų seniūnas Algis Strelčiūnas.

Numatyta, kad vienas seniūnaitis turėtų atstovauti 3 tūkst. gyventojų. Seniūnaičio kadencija truks dvejus metus. Jis dirbs visuomeniniais pagrindais, o jo kandidatūrą gali siūlyti ir gyventojai, ir nevyriausybinės asociacijos.

Laimėtoją lems parašų skaičius

Kandidatai gali būti renkami dviem būdais. "Pirma, seniūnaitį galima išrinkti per visuotinį gyventojų susirinkimą. Antra, kandidatui į šias pareigas galime išdalyti apklausos lapus, kuriuose jis turėtų surinkti gyventojų parašus. Parašai tam tikrą nustatytą dieną turėtų būti pristatyti komisijai, ši suskaičiuotų parašus ir daugiausia jų surinkusį kandidatą paskelbtų seniūnaičiu", – pasakojo Lazdynų seniūnas. Jo valdomoje seniūnijoje turėtų būti 15 seniūnaičių.

Organizuoti rinkimams seniūnijoms reikėtų lėšų. "Turime paskleisti informaciją, paruošti skrajutes, skelbimus, kad gyventojai būtų supažindinti su procesu", – aiškino A.Strelčiūnas.

Idėją vertina skeptiškai

Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas atvirai pasakė, kad pinigų seniūnaičių rinkimams organizuoti miestas neturi. Jis prisipažino skeptiškai vertinantis pačią seniūnaičių idėją, kartu ir pernai rugsėjį Seimo priimtas Vietos savivaldos įstatymo pataisas.

"Nelabai įsivaizduojame seniūnaičių rinkimų galimybę didelių savivaldybių teritorijoje. Ta idėja puikiai skamba kaimo teritorijose, kai yra ne maža, bet retai apgyvendinta seniūnija ir seniūnas nespėja jos apvažiuoti. Manau, įstatymo pataisos buvo pritaikytos kaimams, bet tikrai ne didiesiems miestams. Tačiau įstatymas yra įstatymas, kažkaip spręsime", – sakė G.Paluckas.


Valdžia priartės prie žmonių?

Iki šių metų seniūnaičio pareigybės Lietuvoje nebuvo. Naują įstatymo redakciją pernai rengusios darbo grupės vadovas Seimo narys Valentinas Bukauskas yra sakęs, kad seniūnaičiai nuo šiol turėtų tapti seniūnų ir savivaldybės tarybos pagalbininkais.

Jie savo bendruomenės interesus esą galės ginti tarybos komitetuose ar per savivaldybės tarybos posėdžius. "Įstatymo redakcija buvo rengta tam, kad valdžia priartėtų prie žmonių. Kad ji būtų skaidresnė ir aiškesnė", – anuomet Vietos savivaldos įstatymo pataisų būtinybę motyvavo V.Bukauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių