Quantcast

Vilniuje atidarytas vaikų, patyrusių seksualinę prievartą, pagalbos centras

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vilniuje atidarytas vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai teigia, kad tai pirmas centras Lietuvoje, kur kompleksinė pagalba seksualinį smurtą patyrusiems vaikams iš visos šalies bus teikiama vienoje vietoje. Centre bus priimami visi vaikai, nepaisant to, ar jie gyvena vaikų globos namuose, ar šeimoje. 

Atidarydama centrą socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė vylėsi, kad jo paslaugų poreikis bus kuo mažesnis, tačiau Islandijos Vaiko teisių apsaugos agentūros („Barnaverndarstofa“) vadovas Bragis Gudbrandssonas pastebėjo, kad Islandijoje atidarius tokius centrus pranešimų apie seksualinį išnaudojimą patyrusius vaikus padaugėjo.

„Prieš kelias dienas perskaičiau seną savo interviu iš to laiko, kada mes Islandijoje atidarėme „Barnaverndarstofą“. Aš tada sakiau, kad tikėtina, jog sulauksime daugiausiai 50 atvejų per metus. Šiandien, po 20 metų, turime vidutiniškai po 250 atvejų. Tikiu, kad panašiai gali būti ir Lietuvoje. Žmonės nepraneša apie tokius atvejus, jei nėra mechanizmo, ką daryti su tokiais pranešimais, kaip juos tirti. Tai reikia daryti vaikui priimtinu būdu, reikia, kad žmonės norėtų pranešti, kad vaikui būtų suteikiama pagalba ir jis nebūtų pakartotinai traumuojamas“, – spaudos konferencijoje, skirtoje centro atidarymui, penktadienį sakė jis.

Į šį centrą Vilniuje vaikas pateks, jei jį čia siųsti nuspręs ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir vaiko teisisų apsaugos specialistai. Čia būtų vykdoma vaiko apklausa, kuri būtų įrašoma, tad vaikui nereikėtų atsakinėti į tuos pačius klausimus daug kartų vykstant tyrimui. „Aš tikiuosi, kad šis centras tikrai turės labai mažai lankytojų – to linkiu visiems, ir, be abejo, (linkiu) kolektyvui, kad jūsų teikiamos paslaugos, jeigu tų vaikų ir bus ar jų artimųjų, kad jos tikrai būtų kokybiškos ir spręstų tas problemas, kurių, deja, tenka pripažinti, mes daugelį metų nesprendėme“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Pabedinskienė.

Centre Vilniuje dirbs šeši nuolatiniai specialistai, o medikai, ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir kiti specialistai atvyks atlikti reikalingų procedūrų. Vaikas centre galės praleisti iki trijų parų, vėliau jam pagalba bus teikiama jo gyvenamojoje vietoje. Kuriant centrą vyko ir regionuose dirbančių specialistų mokymai.

Pasak B. Gudbrandssono, Lietuva – pirma tokį centrą atidaranti ne Skandinavijos šalis. Centro steigimui ir specialistų mokymui skirta beveik 900 tūkst. eurų, didžiąją dalį lėšų skyrė Norvegija.

„Pagalba pačioms pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms yra vienas svarbiausių Norvegijos paramos Lietuvos prioritetų. Džiaugiuosi galimybe padėti prievartą patyrusiems vaikams. Būtina užtikrinti, kad šie vaikai gautų geriausią pagalbą bei skaudi jų patirtis nepasikartotų (...) Deja, daugelis vaikų ir jaunimo patenka Lietuvoje į vadinamąją rizikos grupę – jiems būtina skirti ypatingą dėmesį“, – sakė atidaryme dalyvavęs Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Dagas Malmeras Halvorsenas.

Ministerijos duomenimis, seksualinį smurtą Lietuvoje kasmet patiria apie 100 vaikų.

Vienas naujojo centro tikslų – pasiekti, jog vaiko apklausa būtų vykdoma tik vieną kartą: ją vykdys psichologas, o stebėti galės ikiteisminio tyrimo pareigūnai, apžiūrėti vaiką centre galės ir medikai. Apklausa bus įrašoma – įrašas galės būti panaudotas teisme. Pakartotinė vaiko apklausa nuotoliniu būdu, pareikalavus teisėjui, galės būti vykdoma ir proceso metu. 

Iki šiol kasmet pagalba buvo suteikiama apie 600 vaikų, kurie tapo fizinio ir seksualinio smurto aukoms. Pernai dėl seksualinės prievartos prieš vaikus Lietuvoje pradėti 97 ikiteisminiai tyrimai – kiek tyrimų pasiekia teismą ir kiek priimta nuosprendžių teismuose, ministerijos atstovai teigia neturintys duomenų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Jus atidarote,bet susisiekimo priemonių nepranešate.Turi būti telefonai,kur galėtų pranešti ,bet kokių paros laiku.Adresas,kad galėtų atvykti prireikus.Atidarė,tik neaišku ,kam tos patalpos suremontuotos,įrengtos , kam bus panaudotos ir naudojamos.Kiek lėšų investuota ir ar yra skaidrus projektas.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ir kam jis toks reikalingas,saviem etatai sukūrti.Juk šita institucija nieko nedirba.Manau policijai visų rūšių nusikaltėlius reikia perduoti ir padidinti atlyginimus.Vietoje tų socialinių ,nieko neveikiančių ”darbuotojų”.Vaikai nebus apsaugoti nuo tokių veltėdžių,kurie nieko nedirba ir sako, kad maži atlyginimai arba,niekas nepranešė ir t.t...

AshE

AshE portretas
Tai dar gerai, kad iškabos nepakabino ... nes tik LT galima sugalvoti "reklamuoti" tokį centrą, kai visa informacija apie nukentėjusius turi būti KONFIDENCIALI, o ne visiems aišku ir žinoma, kad čia gyvena vaikai, patyrę seksualinį išnaudojimą ... Kaip visada, svarbu užsidėti pliusą, kad kažkas darome ... Labai norisi tikėti, kad Centro darbo rezultatai bus realūs ... o ne tik deklaruojami.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių