Quantcast

Seimui siūloma naikinti teisėjo R.Skirtuno neliečiamybę

Seimo komisija siūlo parlamentarams naikinti kyšio paėmimu įtariamo Vilniaus apygardos teismo teisėjo Ryšardo Skirtuno teisinę neliečiamybę.

Ketvirtadienį posėdžiavusi Seimo laikinoji komisija, vadovaujama konservatoriaus Vaidoto Bacevičiaus, dar kartą išklausė Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų informaciją apie įtarimus dėl R.Skirtuno padarytos nusikalstamos veikos.

Balsuodami komisijos nariai nusprendė siūlyti Seimui tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti teisėjo R.Skirtuno neliečiamybę. Už tai balsavo visi devyni komisijos nariai.

Pats R.Skirtunas į Seimo laikinosios komisijos dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo posėdį buvo atvykęs antradienį. Tuomet komisija, išklausiusi teisėjo, Generalinės prokuratūros ir STT pareigūnų paaiškinimų, sprendimo nepriėmė, nes pareikalavo daugiau informacijos iš teisėsaugos institucijų apie kyšio davimo aplinkybes.

R.Skirtunas neprieštaravo, kad neliečiamybė būtų panaikinta, tik prašė, kad jam nebūtų taikomas suėmimas. „Bet komisija nusprendė tenkinti generalinio prokuroro kreipimąsi pilna apimtimi“, - sakė V.Bacevičius.

R.Skirtunas pranešė, kad yra numatęs atsisakyti teisėjo mantijos. „Teisėjo darbą aš jau atidirbau. Aš nenorėčiau arba negalėčiau dirbti toliau teisėjo darbo, kad ir kaip pasibaigtų bylos nagrinėjimas“, - teigė R.Skirtunas.

Šis teisėjas įtariamas paėmęs 30 tūkst. litų kyšį už teigiamą sprendimą vienoje baudžiamojoje byloje.

Prieš dvi savaites generalinis prokuroras D.Valys iš Seimo tribūnos kreipėsi į parlamentarus, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją R.Skirtuną, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. D.Valys informavo, kad Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai organizuoja, o Specialiųjų tyrimų tarnyba STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir papirkimo.

„Ikiteisminio tyrimo medžiagoje surinkti faktiniai duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas R.Skirtunas susitarė su kitais asmenimis priimti kyšį ir priėmė jį už neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, tai yra nuteistajam palankaus sprendimo priėmimą Vilniaus apygardos teisme nagrinėjant baudžiamąją bylą apeliacine tvarka“, - kalbėjo Generalinės prokuratūros vadovas.

„Prašau leisti šį teisėją suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“, - pridūrė jis.

Pagal Konstituciją, teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų – be Prezidento sutikimo.

Informacija apie teisėjo R.Skirtuno galimai padarytas nusikalstamas veikas buvo pateikta Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Teisėjų tarybai bei Teisėjų etikos ir drausmės komisijai.

Prezidentė jau kreipėsi į Teisėjų tarybą, ragindama ją atleisti R.Skirtuną iš užimamų pareigų, pareiškusi, kad pakanka informacijos, jog jis pažeidė teisėjų etiką. Penktadienį taryba turėtų svarstyti šį klausimą savo posėdyje.

Jeigu Teisėjų taryba nuspręstų tenkinti Prezidentės prašymą, o valstybės vadovė iškart pasirašytų dekretą dėl R.Skirtuno atleidimo iš teisėjų, tuomet Seimui gali ir neprireikti balsuoti dėl jo neliečiamybės panaikinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Dėl provokacijų: buvau Seimo komisijos, kuri susipažino su dalimi ikiteisminio tyrimo medžiagos, todėl abejojantiems pasakysiu (detalių atskleisti negaliu kol neprasidės teismas) - neabejokite, jokios provokacijos nebuvo, teisėsauga šioje situacijoje yra visiškai teisi. Prieš kelis metus rašiau, kad būtų gerai, jei STT vadovybė atkreiptų dėmesį, kad vienos STT valdybos, pvz. Šiaulių, Panevėžio STT, dirba puikiai : kerta, sulaiko visus korumpulus, nekreipdami dėmesio į partinę priklausomybę ar rangą), veda bylas teismuose prieš juso ir nuteisia, pasodina. Tuo tarpu Klaipėdos STT valdyba nieko nesulaiko, nes aptarnauja Klaipėdos pseudoelitą, vagiantį iš visuomenės ir dangsto juos. Siūliau STT vadovybei perkelti sąžiningai ir efektyviai su korupcija dirbančių STT padalinių vadovus į Klaipėdą. Deja, Šiaulių vadovą perkėlė ne į Klaipėdą, o į Vilnių, todėl štai rezultatai gaudant kyšininkus tarp teisėjų Vilniuje (ir tarp paminklosauga užsiimančių Vilniuje taip pat) iškart matosi. O Klaipėdoje kaip buvo kyšininkų rojus, taip ir liko.

Stichiška ekonomika

Stichiška ekonomika portretas
Pinigai patys byra, kai jų niekas netvarko.

Mečys

Mečys portretas
Siūlome TV ir radijo stočių diktoriams geriau išmokti Skirtuno pavardę, Ne Skirtumas, o Skirtunas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių