Quantcast

Seime – siūlymas Lukiškių aikštę įstatymu perduoti Genocido centrui

Valdantieji registravo Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo pataisas, kurios leistų perimti šią aikštę iš Vilniaus savivaldybės ir perduoti ją Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui.

„Tai, kaip Vilniaus mieste elgiasi ir kaip iš visiems mums šventų vietų tyčiojasi liberalai bei koalicijoje su jais esantys konservatoriai – nedovanotina. Tam, kad būtume visiškai tikri, jog pliažai Lukiškių aikštėje nesikartos kiekvieną vasarą ir neniekins tų nužudytų žmonių, kurių vardai iškalti ant KGB rūmų pamatų, atminimo, ir registravome įstatymo pataisas, kuriomis Lukiškių aikštės valdymas atitenka  Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui“, – pranešime teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis. 

Pataisas teikia valdantieji „valstiečiai“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, taip pat socialdarbiečių frakcijos atstovas Antanas Vinkus.

Pasak R. Karbauskio, Genocido tyrimų centrui priklausantis Okupacijų ir laisvės kovų muziejus bei priešais jį esanti Lukiškių aikštė „sudaro vientisą architektūrinį kompleksą“, o muziejus turi daug patirties ir žinių įprasminant laisvės kovas.

Tai, kaip Vilniaus mieste elgiasi ir kaip iš visiems mums šventų vietų tyčiojasi liberalai bei koalicijoje su jais esantys konservatoriai – nedovanotina.

„Tad aikštės tvarkymas taps paprastesniu ir neabejotinai užtikrins jos memorialinį statusą,” – sako R. Karbauskis.

Tikimasi, kad įstatymas bus pateiktas šią savaitę ir netrukus bus priimtas.

Galimą aikštės perėmimą šiuo metu svarsto kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko vadovaujama darbo grupė. Ji pasiūlė Vilniaus savivaldybei skubiai keisti panaudos sutartį įtraukiant į ją Seimo priimtas įstatymo nuostatas, jog aikštės funkcijos yra reprezentacinė, memorialinė, rekreacinė, su įstatyme įvardintais memorialiniais akcentais, t.y. Vyčio monumentu, taip pat būtų įtrauktas įsipareigojimas laikytis paties įstatymo.

Pakeitimams su Nacionaline žemės tarnyba pasirašyti duota laiko iki rugsėjo 28-osios, priešingu atveju, ministras taip pat žadėjo siūlyti Seimui keisti aikštės valdytoją.

Vilniaus savivaldybės vadovai tvirtina nematantys teisinių galimybių, jog aikštė būtų perimta be savivaldybės sutikimo. Savivaldybė svarsto galimybes atnaujinti sutartį su NŽT, tačiau prašo Vyriausybės atsakyti, ar pakeitimai neužkirs kelio įrengti Kultūros ministerijos atranką laimėjusį „Laisvės kalvos“ memorialą aikštėje.

R. Šimašius siūlymą vadina R. Karbauskio rinkiminiu žingsniu

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, kad valdančiųjų registruotos pataisos siekiant perimti iš sostinės savivaldybės Lukiškių aikštę yra „valstiečių“ lyderio rinkiminis žingsnis.

„Tai tiesiog yra dar vienas „valstiečių“ pirmininko politinis žingsnis rinkimų fone, neturintis visiškai nieko bendro su teise ir teisinės valstybės principais. Panašu, kad iš pradžių ambicijomis kurstytą kovą keičia desperacija – noras žūtbūt nubausti Vilnių už tai, kad miesto viešos erdvės yra skirtos žmonėms ir žmonių džiaugsmui, o Vyriausybės sudaryta komisija nešoka pagal užsakytą valstiečių lyderio dainą“, – BNS teigė R. Šimašius.

Jis sako antradienio rytą susitikęs su Vyriausybės grupei dėl Lukiškių aikštės vadovaujančiu kultūros ministru Mindaugu Kvietkausku aptarti galimus tolesnius žingsnius. Ši grupė siūlo savivaldybei keisti prieš penkerius metus sudarytą panaudos sutartį, į ją įtraukiant papildomų saugiklių iš Seimo priimto įstatymo dėl aikštės reprezentacinės ir memorialinės funkcijos, numatant, kad jos akcentas turi būti Vyčio monumentas.

Tai tiesiog yra dar vienas „valstiečių“ pirmininko politinis žingsnis rinkimų fone, neturintis visiškai nieko bendro su teise ir teisinės valstybės principais.

„Aptarėme savivaldybės pasiūlymus, kaip galėtų būti patobulintas pateiktas panaudos sutarties projektas, kad būtų apsaugoti vilniečių interesai ir užtikrintas aikštės, kaip viešos miesto erdvės, funkcionalumas“, – teigė jis.

Savivaldybei apsvarstyti pasiūlymus ir įtraukti juos į naują sutartį duota laiko iki rugsėjo 28-osios, priešingu atveju ministras taip pat žadėjo siūlyti Vyriausybei ir Seimui keisti aikštės valdytoją.

Tris dešimtmečius vykstančios diskusijos dėl Lukiškių aikštės tvarkymo ir memorialinių akcentų paaštrėjo šią vasarą, kai Vilniaus savivaldybės valdžia birželio pabaigoje nusprendė čia įrengti dirbtinį paplūdimį su gultais, tinklinio aikštele – jis išardytas rugsėjo pradžioje.

Idėjos kritikai tvirtina, kad projektas netinkamas Lukiškių aikštei, nes ji istoriškai svarbi šalies rezistencinėms kovoms atminti, o įrengiant pliažą nebuvo tartasi su visuomene, politikais. Reaguodamas į situaciją, Seimas vasarą priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu, erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
pritariu P.Urbšiui

VNO

VNO portretas
Vilniui kol kas reikėtų įvesti tiesioginį valdymą.

truksta

truksta portretas
tik zodzio burovskajos kad pavadint aikste stribu vardu nes tai ir buvo ju genocido veikimo centras ir jei jo eminencija gerb K...V.Sladkevicius AA prisikeltu tai pamates iskarto numirtu nes suprastu kad tai setono valdoma salis ?...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių