Quantcast

Savivaldybių reitingas: švietimo srityje pirmauja Vilnius

Pagal įvairius savivaldybės veiklą apibūdinančius rodiklius, šiemet geriausiai įvertinta Panevėžio miesto sveikatos priežiūros sistema, sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas, Lietuvos savivaldybių tyrimo vadovas Laurynas Rekašius.

O švietimo srityje pirmauja Vilniaus miestas. „Mokiniai nesėdi pustuštėse klasės, kurioms šildyti išleidžiama daugiau lėšų negu mokytojų atlyginimams. [...] Būtent tai Vilniaus miestui leidžia sutaupyti ir daugiau lėšų skirti mokymo sąlygoms gerinti“, – pastebi L. Rekašius.

– Institutas jau trečią kartą skelbia Lietuvos savivaldybių reitingą. Pone Rekašiau, kodėl toks indeksas sudaromas ir ką jis parodo?

– Svarbu akcentuoti, kad tai vertybinis indeksas, padedantis įvertinti žmonių ekonominę laisvę, kuri, mūsų manymu, yra pagrindinė gerovės prielaida. Indeksu vertinamos savivaldybės, kurios užtikrina žmogaus laisvę rinktis, skatina privačią iniciatyvą, kuria palankias verslo sąlygas, taupo turimus išteklius, garantuoja savo veiklos skaidrumą. Manome, kad savivaldybės savo sprendimais gali sukurti palankias gyvenimo ir investavimo sąlygas net ir tuomet, kai neturi išskirtinių sąlygų ir išteklių. Būtent šiuos veiksnius mes ir siekiame įvertinti.

– Kokios savivaldybių veiklos sritys vertinamos?

– Vertiname dešimt gyventojams ir investuotojams aktualiausių sričių. Tai tokios sritys, kaip investicijų pritraukimas, ar neužkraunama per didelė mokesčių našta verslininkams, ar efektyviai ir nenuostolingai gyventojams teikiamos šiukšlių išvežimo, vandens ir šilumos paslaugos, koks yra nedarbo lygis savivaldybėje, ar daug žmonių gauna socialinę paramą. Ypač didelis dėmesys skiriamas investicijoms, nes kuo daugiau investicijų, tuo daugiau galimybių pagerinti ir kitas sritis.

– Ar savivaldybių veiklos įvertinimai labai skiriasi?

– Skirtumai kai kuriose srityse tikrai labai dideli, tačiau bendroje lentelėje savivaldybės yra arti viena kitos.

– Kurioje savivaldybėje ir kodėl geriausiai įvertinta sveikatos priežiūros sistema?

– Sveikatos priežiūros srityje mes vertiname, kaip ilgai tenka laukti vizito pas gydytoją, ar gyventojai turi pasirinkimą tarp privataus gydytojo ir apsilankymo valstybinėje ligoninėje. Pagal šiuos kriterijus geriausiai pasirodė Panevėžio miestas, kuriame labai didelę dalį gydymo paslaugų teikia tiek viešasis, tiek privatusis sektorius. Mūsų manymu, egzistuojanti konkurencija lemia geresnę paslaugų kokybę. Taip pat Panevėžio mieste gydymo įstaigos veikia nenuostolingai, kas taip pat labai svarbu.

– Tai jau trečias savivaldybių indeksas. Ar rezultatai ir geriausiai pasirodžiusios savivaldybės keičiasi?

– Taip, rezultatai kinta. Savivaldybės tikrai vis labiau stengiasi pagerinti savo veiklos rodiklius ir pagal mūsų indekso kuriamus kriterijus. Kitas veiksnys tas, kad ir mes patys nuolatos tobuliname indekso metodologiją, geriname rodiklius stengdamiesi kiekvienais metais kuo geriau įvertinti savivaldybes.

– Kokios savivaldybės geriausiai pasirodė švietimo srityje?

– Šiais metais švietimo srityje vertinome valstybinių egzaminų rezultatus bei tai, kaip gerai optimizuotas mokyklų tinklas. T. y. ar mokiniai nesėdi pustuštėse klasės, kurioms šildyti kartais išleidžiama netgi daugiau lėšų negu mokytojų atlyginimams. Pagal šį rodiklį geriausiai įvertintas Vilniaus miestas. Jame vienam mokiniui vidutiniškai tenka apie 4 m2 – tai beveik keturis kartus mažiau negu likusioje Lietuvoje. Būtent tai Vilniaus miestui leidžia sutaupyti ir daugiau lėšų skirti mokymo sąlygoms gerinti.

– Ar, susipažinę su rezultatais, savivaldybių vadovai daro kokias nors išvadas? Ar susidomi paskelbtu reitingu?

– Taip, visas savivaldybes su gautais rezultatais supažindiname individualiai ir kiekvienais metais sulaukiame labai daug atsiliepimų, klausimų, pastabų, prašoma paaiškinti, kodėl manome, kad reikėtų vienokių ar kitokių žingsnių. Bendradarbiavimas kiekvienais metais vis stiprėja ir duoda gerų rezultatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmam

Pirmam portretas
Ir pats tas - nesmonė. Vilniuje mokiniai šąla klasėse. Kur čia ekonominė gerovė?

kenst

kenst portretas
Kai faktiškai nėra kuo pasigirti tuomet kasdien skelbiami "reitingai"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių