Quantcast

Savivaldybės gudrybėms – atkirtis

Vilniaus miesto valdžios užmojai priversti vilniečius, kurie savo vaikus leidžia į darželius, atskleisti pajamas yra neteisėti.

Vilniaus miesto valdžios užmojai priversti vilniečius, kurie savo vaikus leidžia į darželius, atskleisti pajamas yra neteisėti.

Gudrybės tėvelius šokiravo

Daugumą sostinėje į darželius vaikus leidžiančių tėvelių sukrėtė naujiena, kad jie privalo Vilniaus miesto savivaldybei duoti ataskaitą – kurią gyvenamąją vietą ir kokias pajamas deklaruoja. Tačiau, valstybės specialistų ir privačių teisininkų teigimu, reikalauti tokios informacijos yra visiškai neteisėta ir taip pažeidžiamos piliečių teisės.

"Pasipiktinau vos išgirdusi prašymą. Reikalavimas būtų normalus, jei reikalautų tik fakto apie sumokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM), o ne konkrečios sumos – kiek sumokėta GPM. Manau, kad mūsų teisės, be abejo, pažeidžiamos. Jei savivaldybė turėtų teisę į šią informaciją, būtų kreipusis į Valstybinę mokesčių inspekciją", – piktinosi vilnietė darželinuko mama Vilma.

Moteris, vos gavusi tokį prašymą, susisiekė su Vilniaus savivaldybe, asmens duomenų apsaugos tarnyba ir Švietimo ministerija. Darželinuko mama neklydo – reikalavimas pateikti pažymą jau buvo atšauktas.

Įsakė meras

Tiesa, moterį įskaudino ir kitas šios situacijos niuansas.

"Klausant savivaldybės darbuotojų, skaudžiausia, kad visą kaltę jie suverčia darželiams. Atseit, reikėjo pažymos iš darbovietės – kuriame mieste GPM sumokėtas. Bet tai visiška nesąmonė – buvo prašymas pristatyti FR0573 formą, bet šią formą pildo, jei aš neklystu, ne darbdavys, o pats asmuo. Negana to, auklėtojoms, nesurinkusioms šių pažymų, buvo grasinama baudomis. Taip išeina, kad darželių direktorės bendru sutarimu nusprendė prašyti FR0573 formos... Labai abejotina, kad jos pačios susigalvojo", – su karčia ironija pasakojo moteris.

Kalbinta vieno Vilniaus miesto lopšelio-darželio direktorė pareiškimą, kad pažymos yra darželių vadovų išmonė, laiko nesąmone, nes sprendimas buvo priimtas esą Vilniaus mero Artūro Zuoko valia specialiame pasitarime, o darželių atstovams tik pavesta tai vykdyti. Tačiau, kad ir kaip būtų keista, problemos šioje situacijoje neįžvelgia.

"Pažymoje nereikia įrašyti jokių tikslių pajamų, tik miestą, savivaldybę, kuriai išskaičiuotas ir sumokėtas pajamų mokestis. Tai išduoda darbdavys. Nėra čia problemos. Todėl, kad šiuo atveju kalbama apie tai, jog Vilniaus miesto savivaldybė nesurenka mokesčių", – aiškino darželio direktorė.

Panoro daugiau, negu reikia

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) "Vilniaus dienai" patvirtino, kad jau sulaukė nemažai pasipiktinusių gyventojų užklausų dėl tokios naujovės. Inspekcijos teigimu, toks prašymas darželių auklėtinių tėvams teikiamas remiantis miesto mero A.Zuoko pasitarimo protokolu. Deja, šis pasitarimo protokolas nėra tinkamas teisinis pagrindas rinkti tokius duomenis ir tėveliai tokių duomenų teikti tikrai neprivalo.

"Darželių vadovai tėvų paprašė pateikti pajamų deklaracijos formą FR0573, kurioje nurodyta, kiek asmuo sumokėjo pajamų mokesčio. VDAI nuomone, prašoma perteklinės informacijos", – aiškino VDAI specialistai.

Pagal šalies įstatymus duomenys apie darželį lankančių vaikų tėvų išskaičiuotą bei sumokėtą pajamų mokestį laikomi asmens duomenimis ir gali būti teikiami tik Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo nustatyta tvarka. Toks miesto savivaldybės prašymas neatitinka teisėto asmens duomenų tvarkymo kriterijų ir apskritai negali būti laikomas teisėtu.

Šia problema rimtai susirūpinę VDAI specialistai rekomenduoja darželį lankančių vaikų tėveliams deklaracijų, kitų duomenų, prašomų nesant teisėto tikslo ir teisinio pagrindo, neteikti.


Rytis Martinkėnas

Advokatų kontoros SORAINEN teisininkas

Žilvinas Stašaitis

Teisininkas

Fizinio asmens pajamų deklaracijos, kuriose atsispindi asmens per metus gautos pajamos, darbovietė ir kiti finansiniai duomenys, neabejotinai yra asmens privatūs duomenys, kurių apsaugą užtikrina Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas. Šiame įstatyme numatyti pagrindai, kuriais vadovaujantis gali būti teisėtai renkami ir tvarkomi fizinių asmenų duomenys. Visgi asmens pajamų deklaracijos ir juose esantys duomenys gali būti tvarkomi, jei pagal įstatymus duomenų valdytojas yra įpareigotas tvarkyti tokius asmens duomenis.

Kadangi nei vaikų darželiai, nei savivaldybė neturi įgaliojimų įstatymiškai nustatyti pareigos rinkti tokią informaciją, reikalavimas pateikti finansines deklaracijas laikytinas neteisėtu. Darželiai tėvų finansinių deklaracijų galėtų reikalauti tik tuo atveju, jeigu tai būtų numatyta įstatymo lygmens teisės akte, kurį gali priimti tik Lietuvos Respublikos Seimas.

Mano manymu, tai nevisiškai teisėta ir tokios galios savivaldybė arba meras neturi. Asmens duomenis saugo Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas ir, norint gauti privačius asmens duomenis, reikėtų, kad asmuo savanoriškai juos teiktų. Jeigu asmuo jų neteikia, priversti jį galima tik tam tikrų teisės aktų pagrindu. Tokio įstatymo, kuris įpareigotų juos pateikti šią informaciją, nėra. Jeigu savivaldybė priimtų kokį potvarkį ar nutarimą, kad tėvai privalo tą informaciją pateikti, manau, toks potvarkis būtų neteisėtas.

Toks klausimas turėtų būti sprendžiamas įstatymų, o ne kokių nors savivaldybės tvarkų lygiu. Bet, mano žiniomis, netgi nėra tokio savivaldybės potvarkio. Administracijos įsakyme dėl vaikų priėmimo į vaikų darželius tokio reikalavimo irgi nėra. Tai dar kartą patvirtina nuomonę, kad toks reikalavimas neteisėtas. Jeigu tėvai neteiks informacijos, sankcijų jiems pateikti nebus galima. Vaiko priėmimas į darželį neturėtų būti susijęs su tėvų gaunamomis pajamomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

toliau

 toliau  portretas
rinkite zuokula ir lenku davatku akcija i miestelio valdzia- dar ne tokiu nesamoniu pamatysite.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių