Quantcast

Šaršalas dėl neleistinoje vietoje paliktų automobilių: kaimynas – skundikas ar pilietiškas žmogus?

Daugiabučių gyventojai nuolat susiduria su problema, kur statyti automobilius. Prie daugiaaukščių įrengtose aikštelėse vietų dažnai nepakanka, o jeigu dar vienos šeimos nariai turi kelis automobilius? Panašu, kad sostinės Šeškinės mikrorajone gyvenantis žmogus neapsikentė neleistinose vietose statomų automobilių ir apie tai nusprendė informuoti institucijas.

Dovilė feisbuke pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti kaimyno užfiksuoti pažeidimai apie draudžiamose vietose paliktus automobilius. Tokią informaciją ir statistiką apie gyventojų pateiktus užfiksuotus pažeidimus galima rasti svetainėje tvarkaumiesta.lt.

„Žmogau, kuris čia pridavinėji visus besiparkuojančius prie Šeškinės g. 9 namo, atsipeikėk ir nustok nesąmones daryti... Parkavimas visiems gyventojams ir taip opi problema, o tu dar labiau nervus gadini... Tikiesi, kad visi gavę baudas nustos parkuoti tose vietose, kur žmonės metų metus parkavo, kur mašinos niekam netrukdo. Tu čia tiesos ieškai ar ką bandai padaryti? Kuo tau tos mašinos užkliuvo?“ – piktinosi Dovilė.

Tu čia tiesos ieškai ar ką bandai padaryti? Kuo tau tos mašinos užkliuvo?

Po moters įrašu feisbuke užvirė internautų diskusija. Vieni palaikė Dovilės nuomonę, kiti tvirtino, kad apie kaimynų ne vietoje paliekamas vietas institucijas informuojantis vyras elgiasi teisingai.

„Mašinos turi būti parkuojamos ten, kur tam yra skirta vieta. Jei vietos nėra, tai arba gyventojai turėtų su savivaldybės pagalba įsirengti aikštelę, arba automobilį laikyti kur nors toliau nuo namų, arba tiesiog jo atsisakyti. Aš, kai vedžioju šunį, jo š*dų nepalieku numestų vien dėl to, kad šalia šiukšliadėžės nėra“, – socialiniame tinkle rašė internautas Mantas.

Feisbuko nuotr.

„Tas žmogus yra šaunuolis ir elgiasi labai pilietiškai. Jeigu ne tokie žmonės, tai visi kiemai, pievelės, žaidimų aikštelės ir t. t. būtų užkišti automobiliais. Jūs čia tik prisipažinote, jog pateisinate / toleruojate / skatinate įstatymų pažeidinėjimą. Galbūt jums labiau derėtų rinktis kitą gyvenamąją vietą, kur bendruomenė neegzistuotų ir visi žiūrėtų tik savo interesus“, – nuomone dalijosi Milda.

„Jau kiek rašyta dėl parkavimo Šeškinės g. po draudžiamais ženklais, nieko nevyksta... Tas pats per tą patį, perėjos užstatytos, įvažiavimai užstatyti... Kas liečia šį kiemą, tai galėtų padaryti parkingo vietas“, – siūlė vilnietis Andrius.

„Kam žmogui mašina, jei iki jos parkavimo vietos reikia su traukiniu pavažiuot?“ – ironijos negailėjo Agnė.

Jau kiek rašyta dėl parkavimo Šeškinės g. po draudžiamais ženklais, nieko nevyksta... Tas pats per tą patį, perėjos užstatytos, įvažiavimai užstatyti...

„Oi koks pažįstamas jausmas... Turėjome ir mes tokį ožį. Trukdė, kad mašina pastatoma 4-6 val. ryto ir 12-14 val. išvažiuoja. Jokios vejos toje vietoje nebuvo, žaidimų aikštelės irgi ne. Galbūt jo vietą užėmėme, nes mašinos kaip stovi ten, taip ir tebestovi. Tik gaila, kad tokie žmonės, apart to savo pilietiškumo, nieko daugiau neturi galvoje“, – rašė internautė Monika.

Opi problema

Vilniaus policijos Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas portalo žurnalistams teigė, kad sostinėje daugiabučių gyventojai išties susiduria su vietų, skirtų automobiliams stovėti, trūkumu.

„Sostinėje kaip ir bet kuriame kitame didmiestyje, automobilių parkavimas daugiabučių namų kiemuose yra opi problema. Automobilių daug, vietos kiemuose nepakanka visiems, todėl vairuotojų, paliekančių automobilius draudžiamose vietose tikrai netrūksta. Konkrečią statistiką pateikti sudėtinga, nes policijos registruojamų įvykių registre visi pažeidimai (kelio ženklų, greičio viršijimo, chuliganiško vairavimo, važiavimo degant raudonam šviesoforo signalui ir kt. pažeidimai) fiksuojami kaip Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai, neišskiriant pagal punktus“, – teigė T. Bražėnas.

G. Lukoševičiaus / Fotobanko nuotr.

Automobilių daug, vietos kiemuose nepakanka visiems, todėl vairuotojų, paliekančių automobilius draudžiamose vietose tikrai netrūksta.

Policijos atstovo teigimu, prie šios problemos, su kuria susiduria daugelis daugiabučių gyventojų, didėjimo prisidėjo ir karantinas. „Šiuo konkrečiu atveju, pilietis, pastebėjęs pažeidimus, informuoja atitinkamas tarnybas dėl daromo pažeidimo. Užfiksuotus automobilių stovėjimo pažeidimus galima siųsti per svetaines: tvarkaumiesta.lt ir epolicija.lt. Sutinkame, kad karantino metu, kada nemaža dalis gyventojų dirba nuotoliniu būdu, tampa mažiau mobilūs, jų automobiliai stovi kiemuose dažnai nejudinami ir rasti vietą pastatyti savo automobilį yra sudėtinga, tačiau taisyklės galioja visiems ir jas pažeidus gresia atsakomybė“, – tvirtino T. Bražėnas.

Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas pateikė ir konkrečią statistiką, kiek nuo šiuo metų pradžios iš viso registruota atvejų dėl minėtų pažeidimų.

Nuo sausio 1-osios savivaldybės administracija surašė 3 693 administracinio nusižengimo protokolus pagal Administracinio nusižengimo kodekso 417 straipsnio 2 dalį (sustojimas ir stovėjimas vietose, kuriose pagal KET tai daryti draudžiama). Per 2020-uosius savivaldybės pareigūnai už šiuos pažeidimus iš viso surašė 56 773 protokolus.

„Verta pabrėžti, kad čia kalbama apie protokolus bendrai, nes atfiltruoti, kiek už kiemuose padarytus KET pažeidimus, kiek už kitose vietose, galimybės nėra. Taip pat nėra galimybės pažiūrėti pagal tai, kiek iš jų surašyta pagal gyventojų pateiktus pranešimus. Čia skaičiai apima ir gyventojų pateiktus pranešimus, ir mūsų pareigūnų pačių užfiksuotus KET pažeidimus, ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“ darbuotojų užfiksuotus KET pažeidimus (ne rinkliavos tvarkos pažeidimus, bet būtent automobilius, pastatytus po ženklais ir pan.)“, – vardijo savivaldybės atstovas.

Primename, jog remiantis KET, vairuotojams draudžiama palikti stovėti automobilius ant vejos ar šaligatvio, išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu. Taip pat sporto, vaikų žaidimo aikštelėse ir kitose transporto priemonių eismui, stovėjimui neskirtose teritorijose. Minėto pobūdžio pažeidimai vairuotojams užtraukia baudą nuo 30 iki 90 eurų.

Pastebėjus Kelių eismo taisyklių pažeidimus, apie juos galima informuoti naudojantis elektroninių policijos paslaugų portalu epolicija.lt nurodant pažeidimo laiką, adresą bei pateikiant vaizdinę informaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rena

Rena portretas
Aišku, kad toks žmogus pilietiškas, o ne skundikas. Tvarka yra tvarka ir ką reikia palaikyti.

Visi skundikai

Visi skundikai portretas
itin buki i2iotai. Jie niekada negalvoja,kad suvarzymai skirti ne visiems kitiems,o ir jam paciam! Ir kad skundimas - uzkreciamas! Atsiras kas skus ir ji. Ir jau tik nebezvygaujame,kad "as niekada nieko nepazeidziu"! Angelai danguje ir si asaru pakalne - jiems nerupi.

Visiems siulau

Visiems siulau portretas
As visuomet fotografuoju ir rukancius balkonuose, ir ant saligatcio stovincius auto, ir ant zoles pastatytus auto, ir ant neleistino zenko stovincius. Ir visas nuotraukas siunciu i e-policija. Ir visi buna nubaudziami! Linkiu ir kitiems ta pati daryti.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių