Quantcast

Sapiegų parko atnaujinimo idėjoms – tarptautinis architektūros konkursas

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybės administracija paskelbė ilgai lauktą Sapiegų parko ir jo prieigų tvarkybos idėjos atvirą tarptautinį architektūrinį projekto konkursą. Konkurso būdu bus perkamos Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių komplekso teritorijos dalies projektavimo paslaugos.

Rekomendacija organizuoti architektūros konkursą buvo suformuluota prieš metus, konferencijoje „Architektūros kokybė: integruotas požiūris į kultūros paveldą“ vykusiame tarpinstituciniame seminare „Sapiegų parkas, interesų susidūrimas kaip galimybė“. Seminare diskutavo architektai, gamtininkai, menotyrininkai ir paveldosaugininkai, išsakę nuomones apie valstybės saugomame kultūros paveldo komplekse esančio Sapiegų parko atgaivinimo projektą.

„Dėl Sapiegų parko atnaujinimo vyko begalė diskusijų, susitikimų su specialistais, Antakalnio bendruomene ir kitais parko ateitimi suinteresuotais visuomenės atstovais. Sulaukėme labai daug skirtingų nuomonių, ne visiems patiko barokinio parko kūrimo idėja, todėl tai paskatino mus ieškoti naujų sprendimų parko atkūrimui. Tikimės, kad šiuokart sulauksime vilniečių lūkesčius labiau atitinkančių pasiūlymų“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Sulaukėme labai daug skirtingų nuomonių, ne visiems patiko barokinio parko kūrimo idėja, todėl tai paskatino mus ieškoti naujų sprendimų parko atkūrimui.

Atviro konkurso tikslas – išrinkti tinkamiausius teritorijos projekto sprendinius, atitinkančius urbanistinius, architektūros, kraštovaizdžio ir funkcinius aspektus. Tai yra – rasti sprendimus, atgaivinančius reprezentacinę Sapiegų rezidencijos paskirtį, pritaikyti rūmus visuomeninei funkcijai, atkurti pažeistus kompozicinius ir funkcinius ryšius tarp rūmų, parko ir vienuolyno, atkurti parko erdvinę struktūrą, sunykusius apželdinimo ir dekoro elementus.

Tikimasi, kad architektūros idėjos konkurso dalyviai sugebės sujungti svarbiausius gamtos, kultūros, architektūros, paveldo viešuosius objektus ir juos tinkamai sutvarkant sukurti ekonomiškai, kultūriškai, estetiškai patrauklią miesto viešąją aplinką. Esamo parko audinyje turėtų atsirasti galimybė ir istorinio barokinio parko respektavimui.

Dar daugiau – tikimasi, kad Sapiegų rezidencijos parkas bus atkurtas kaip Lietuvos valstybės valstybingumo ženklas ir istorinis artefaktas ateities kartoms. Konkurso dalyviams nurodyta saugoti parko kultūros paveldo autentiškų elementų visumą. Turi būti saugoma visa, kas vertinga, restauruojami tik išsamiais tyrimais nustatyti istorinio parko elementai, nemėginant atkurti daugiau, nei tai yra įmanoma.

Konkurso dalyvių prašoma išanalizuoti ir įvertinti miestovaizdžio specifiką, esamą užstatymą, inžinerines komunikacijas, transporto jungtis.

Žalioji erdvė – sala turi būti išsaugota tankinamos teritorijos urbanistikoje, o parkas po pertvarkymo neturėtų būti neatpažįstamas – visus parko pertvarkymus reikia suvokti kaip ilgesnės parko raidos programavimą. Svarbiausia – parkas turi būti patrauklus lankytojų rekreacijai, edukacijai ir esamo paveldo reprezentacijai.

Konkurso nugalėtojais taps dalyviai, pasiūlę geriausiai urbanistinius, architektūros, kraštovaizdžio ir funkcinius aspektus atitinkančius teritorijos sprendinius. Konkurso organizatorių laukiamos paslaugos apima projekto idėją, statybos projektinius pasiūlymus ir parengiamuosius darbus, techninį projektą ir tvarkybos darbų projektą, BIM (Building Information Modeling, liet. SIM arba statinio informacinis modeliavimas) modelio parengimą, darbo projektą ir tvarkybos darbų projekto sprendinių detalizavimą, BIM modelio parengimą bei statinio projekto vykdymo priežiūrą.

Konkursinių pasiūlymų ir projektų bus laukiama daugiau nei tris mėnesius – iki kitų metų vasario 17 d.

Konkurso pirmos vietos laimėtojui skiriama 9 tūkst. eurų, antrąją vietą užėmusiam dalyviui numatyti 7 tūkst. eurų, o trečios vietos laimėtojas gaus 4 tūkst. eurų. Pasibaigus konkursui bus sudaryta viešojo paslaugų pirkimo sutartis su konkurso laimėtoju.

Projektai turi būti pateikti perkančiajai organizacijai CVP IS priemonėmis, o fizinės formos vokai teikiami konkurso organizatoriui – Lietuvos architektų sąjungai. Projektavimo valdymo, o vėliau ir statybos valdymo paslaugas Vilniaus miesto savivaldybės administracijai teiks bendrovė „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK).

„Paskelbtas projektavimo paslaugų konkursas yra tarptautinis. Tai lemia ilgesnius pasiūlymų pateikimo terminus, tačiau padidina konkurenciją ir sudaro galimybę gauti geresnės kokybės pasiūlymus“, – sakė VVK direktorė Rasa Čeponytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių