Quantcast

Santaros klinikose donoro organai transplantuoti keturiems žmonėms

  • Teksto dydis:

Santaros klinikose donoro inkstai ir ragenos transplantuoti keturiems žmonėms.

Nacionalinis transplantacijos biuras ketvirtadienį gavo žinią, kad Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje registruotas potencialus donoras. Gavus artimųjų sutikimą paaukoti velionio organus, gydytojai nustatė, kad transplantacijoms tinkami donoro inkstai ir ragenos. Buvo atlikti išsamūs tyrimai ir imta ruoštis operacijoms.

Dviejų inkstų ir dviejų ragenų transplantacijos atliktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose. Tokiu būdu vieno donoro dėka nauja gyvenimo kokybė padovanota net keturiems recipientams.

„Netekties akimirka yra labai skaudi ir sunki, todėl donoro artimiesiems reiškiu gilią užuojautą, tačiau tuo pat metu noriu išsakyti nuoširdų dėkingumą už sutikimą paaukoti artimojo organus. Donorystė, turbūt didžiausios vertės auka Žemėje, suteikia galimybę kitiems žmonėms grįžti į visavertį gyvenimą, atgauti sveikatą, jėgas, galbūt susilaukti vaikų, pradėti veiklą. Geranoriškas sutikimas po mirties paaukoti organus transplantacijai vertas didžiausios pagarbos, nes tai – gyvybės tąsa“, – sako Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM direktorius Artūras Bagotyrius.  

Per metus dviejuose Lietuvos transplantacijos centruose – VUL Santaros klinikose ir LSMUL Kauno klinikose – atliekama apie pusantro šimto organų ir audinių transplantacijų. Šiemet jau atlikta devyniolika inkstų transplantacijų, trys – širdies, penkiems pacientams persodintos kepenys, penkiolikai atliktos akių ragenų transplantacijos.

Vis tik daugiau nei 400 pacientų kasdien gyvena viltimi sulaukti donoro organo, audinio ir taip laimėti gyvenimą ar jį nugyventi gerokai kokybiškiau, nei tenka dabar. Šiuo metu 111 recipientų laukia inkstų transplantacijos, 42 – širdies, 5 – kasos ir inksto komplekso, 91 – kepenų, 7 reikia plaučių, 5 – širdies-plaučių komplekso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bausti reikia

Bausti reikia portretas
Airija ir kitos valstybes turi teise prekiquti organais pasaugokit giminaičius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių