Quantcast

SAM: keleivis iš Vilniaus oro uosto dėl įtariamo viruso atvežtas į ligoninę

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų per Varšuvą į Vilniaus oro uostą atskridęs keleivis su įtariama infekcine liga atvežtas į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą.

„Keleivis yra infekcinėje ligoninėje. Medikai patikrins simptomus, gal paims mėginį ir spręs, ar jį hospitalizuoti, ar paleisti. Keleivių sveikata patikrinta, beveik visi jie jau yra paleisti“, – BNS ketvirtadienį sakė Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS anksčiau tvirtino, kad pagal tai, iš kur vyras keliavo ir pagal pirminius simptomus, atvejis nėra siejamas su Kinijoje ir už jos ribų išplitusiu koronavirusu.

 

 

Anot jos, keleivis dar iš Varšuvos dėl negalavimų pats susisiekė su privačia klinika, šios atstovai perdavė informaciją NVSC.

Spaudos konferencijoje ketvirtadienio vakarą R. Lingienė teigė, jog tikslią diagnozę dėl galimo vyro susirgimo po tyrimų nustatys Santaros klinikų medikai. 

Anot R. Lingienės, klinikiniai simptomai šiuo atveju leido įtarti galimą koronavirusą, tačiau epidemiologinio kriterijaus (vyras nesilankė Kinijoje, neturėjo kontakto su sergančiais virusu) nebuvo, todėl iš pat pradžių medikai teigė, jog koronavirusas neįtariamas.

Dėl šios priežasties, anot jos, nebuvo naudojama ir speciali kapsulė asmeniui izoliuoti, tačiau visos tarnybos reagavo pagal numatytą tvarką, kuomet lėktuve keliauja, įtariama, užkrečiama liga sergantis asmuo.

Iš 45 lėktuvo keleivių, pasak NVSC vadovės, apklausti 25 keleiviai ir visi įgulos nariai.

„Keleiviai apklausti tie, kurie sėdėjo artimame kontakte, nes yra specialus algoritmas, kiek reikia žmonių tokiais atvejais apklausti, surinkti jų kontaktinius duomenis“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė M.Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Anot R. Lingienės, visos keleivių apklausos oro uoste atliktos ypatingai greitai, per maždaug pusvalandį.

„Visada pasiteiraujama, ar jie jaučiasi gerai, dar lėktuve. O epidemiologinio stebėjimo tikslais, jei būtų patvirtinta užkrečiama liga, kad neišplistų ar neatsirastų jos antriniai atvejai, yra surenkami kontaktiniai duomenys. Jei medikai patvirtins įtarimus, kad tai yra užkrečiamoji liga, kuri registruojama privalomai perduodant informaciją NVSC, mūsų specialistai su tais žmonėmis bendraus tiek, kiek reikia“, – aiškino R. Lingienė.  

 

 

Prieš mėnesį Kinijos mieste Uhane kilęs naujo koronaviruso protrūkis Kinijoje iki ketvirtadienio jau pareikalavo 563 aukų, oficialus užsikrėtusiųjų skaičius artėja prie 30 tūkstančių. Virusas registruojamas ir kitose Azijos, Europos šalyse, JAV.

Baiminantis galimo protrūkio, Lietuvos institucijos jau anksčiau ėmėsi papildomų atsargumo priemonių, trijuose oro uostuose bei Klaipėdos jūrų uoste budi NVSC pareigūnai.

Sveikatos apsaugos ekspertai pabrėžia, kad mirtingumas nuo naujojo viruso 2019-nCoV yra apie 2 proc. – daug mažesnis nei nuo SARS, kuris prieš 17 metų pražudydavo maždaug 10 proc. juo užsikrėtusių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kaip

o kaip portretas
tie kurie gryzta savu transportu,is europos ,skandinavijos ju gi prie Lietuvos sienos nieks netikrina,gryze eina i parduotuves,ten gali pardavejas uzkresti,o tos pirkejus,baisi ateitis paisosi.

Kazkas

Kazkas portretas
Padarys navara ant maskiu

Anonimas

Anonimas portretas
Vai tai bus dabar trydos...net linksma pagalvoti. Užmirš ir kad rusai puola. Kaukių kainos pakils dešimteriopai....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių