Quantcast

Šaltas vanduo vilniečiams brangs ne paskutinį kartą

Jeigu Vilniaus miesto taryba trečiadienį palaimins naują šalto vandens ir nuotėkų valymo kainą, Vilniaus miesto ir rajono gyventojams paslauga brangtų jau nuo spalio 1-osios ir, greičiausiai, nepaskutinį kartą.

Miestiečiai šelpia rajono gyventojus

Įdomu tai, kad vandens tiekimo bei nuotėkų valymo sąnaudos Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone skiriasi. Pastarajam tiekti šią paslaugą yra gerokai brangiau, tačiau kainos rajono ir miesto gyventojams nesiskiria. Jos bus vienodai keliamos ir spalio 1-ąją.

„Dabar Vilniaus miesto gyventojai apmoka Šalčininkų, Švenčionių ir Vilniaus rajonų gyventojams tiekiamo vandens dalį išlaidų. Tai nėra sąžininga. Mūsų nuomone, skirtumą turėtų dengti arba patys rajono gyventojai, arba rajonų savivaldybės. Šiuo metu skaičiuojame, kiek tokių nuotolių patiriame ir sprendžiame, kas turėtų juos kompensuoti“, - sakė „Vilniaus vandenų“ direktorius Darius Norkus.

Kaina keliama ne paskutinįkart

Kainos miesto ir rajonų gyventojams klausimą bendrovės vadovybė ketina išspręsti šių metų žiemą, kuomet bus tvirtinamas bendrovės ateinančių penkerių metų investicijų planas bei peržiūrima nauja šalto vandens ir nuotėkų valymo paslaugos bazinė kaina. Planuojama, kad nauja bazinė kaina ir investicijos, kurios bus įskaičiuotos į tarifą, paslaugos kainą kilstels dar 1 litu.

Viena esminių investicijų – skaitiklių keitimas ir abonentinio mokesčio atsiradimas. Bendrovė „Vilniaus vandenys“ ketina savomis lėšomis pakeisti visus vartotojų turimus skaitiklius į naujus, kurie automatiškai nuskaitytų gyventojų suvartoto vandens rodmenis. Gyventojams nebereikėtų kas mėnesį nurašinėti skaitiklių rodmenų, o bendrovė išvengtų spekuliantų, kurie klastoja parodymus ir taip vagia vandenį.

Atsiradus šiems skaitikliams gyventojams bus įvestas ir abonementinis mokestis už šių skaitiklių priežiūrą. Mokestis jau kitais metais bus įtrauktas į šalto vandens ir nuotėkų valymo kainą.

„Vilniaus vandenys“ – politikų įkaitė

Vilniaus miesto valdžia pritaria „Vilniaus vandenų“ prašymui kelti paslaugos kainą. Sostinės vicemero Romo Adomavičiaus nuomone, dabartinė šalto vandens ir nuotėkų valymo kaina, kuri buvo tvirtinta prieš 8 metus, yra mažiausia visoje Lietuvoje ir nebetenkina bendrovės poreikių.

„Šiuo metu nėra mažesnės kainos už šalto vandens tiekimą ir nuotėkų valymą. Didžiausia kaina Lietuvoje – 10 litų už kubinį metrą. Nuo 2001 metų viskas gerokai pabrango: elektros energijos kainos, kitos sąnaudos, žmonių darbo užmokestis, tačiau bazinė kaina nekito. Dėl to bendrovės vadovybė negali skirti lėšų investicijoms, kad atstatytų turto vertę. Dabar ką jie užsidirba, viską pravalgo. Dėl to mes galime greitai turėti krizę. Supraskite, vamzdynai susidėvėję, jeigu nebus lėšų jų atnaujinimui, greitai atsukęs čiaupą gyventojas pamatys bėgantį drumstiną vandenį arba išvis nieko“, - tikino R.Adomavičius. 

Įdomu tai, kad bendrovė „Vilniaus vandenys“ turėjo galimybę dar 2005 m. pasitvirtinti naują paslaugos bazinę kainą, tačiau, pasak vicemero, tam pasipriešino anuomet Vilniui vadovavę liberalcentristai. Esą politikai neleido bendrovei pasirengti investicijų plano penkeriems metams, be kurio naujos kainos negalėjo tvirtinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

„Buvo priiminėjami populistiniai sprendimai, nes visi norėjo laimėti rinkimus. Taip „Vilniaus vandenis“ surietėme į ožio“, - konstatavo R.Adomavičius.


Šiame straipsnyje: šaltas vanduovandens kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių