Quantcast

Šalia Karaliaus Mindaugo paminklo iškils laikinas paviljonas apie Vilnių

  • Teksto dydis:

Šalia Karaliaus Mindaugo paminklo ketvirtadienį pradedami laikino paviljono „Paviljonas: Vilnius prieš 200 metų“ įrengimo darbai, jis  bus atidarytas kitą savaitę, trečiadienį pranešė Lietuvos nacionalinis muziejus.

Paviljonas skirtas naujausiam Lietuvos nacionalinio muziejaus projektui „Vilnius prieš 200 metų“.

„Šį kartą pasirinkome išeiti už muziejus ribų ir sutikti lankytojus vienoje iš viešųjų miestų erdvių. Tikimės, kad laikinojo statinio architektūra padės dialogui tarp eksponatų ir jų istorijų bei lankytojų. Paviljone pristatysime išskirtinį muziejaus tyrimą apie XIX a. Vilnių bei jo rezultatą – atkurtą to laiko Vilniaus maketą“, – sako muziejaus vadovė Rūta Kačkutė.

Statomos ekspozicijos architektūrinį projektą parengė architektai Dalia Puodžiūtė Seniūnienė ir Julius Seniūnas. Jų architektūrinė idėja „Atlasas“ laimėjo atvirajame konkurse, kurį prieš metus surengė Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Architektūros fondas.

Paviljone pristatysime išskirtinį muziejaus tyrimą apie XIX a. Vilnių bei jo rezultatą – atkurtą to laiko Vilniaus maketą.

„Projekte pristatydami XIX a. Vilnių kalbame ne tik apie urbanistinį audinį, bet ir apie žmones. Miestas yra apie santykius tarp šių dalykų, todėl architektai pasiūlė neįprastą paviljono struktūrą – tai nėra vienas statinys, o veikiau demokratiška erdvė, sudaryta iš skirtingų objektų, kuriuos tarpusavyje jungia viena tyrimo tema ir per skirtingas veiklas kuriami nauji ryšiai“, – teigė muziejaus architektė Sandra Šlepikaitė.

Laikinosios ekspozicijos įrengimo darbai prasidės ketvirtadienio rytą – į skverą bus atgabentos ekspozicijos sudedamosios dalys, o teritorija, kurioje vyks darbai, bus aptverta, paliekant patogų praėjimą pėstiesiems.

Susidarys iš 16 laikinų objektų

Ekspoziciją skvere prieš Lietuvos nacionalinio muziejaus Naująjį arsenalą sudarys 16 laikinų architektūrinių objektų, turinčių skirtingą paskirtį.

Pasak architektų  D. Puodžiūtės Seniūnienės ir J. Seniūno, svarbiausias objektas paviljone – amfiteatras, kuriame bus eksponuojamas iš brėžinių atkurtas XIX amžiaus Vilniaus maketas.

Paviljone lankytojai ir praeiviai taip pat ras uždengtą erdvę renginiams ir edukacijoms, erdvę su lauko baldais laisvalaikiui: čia galės vykti skaitymai, diskusijos, piknikai, žaidimai.

Rotondoje bus eksponuojamas XIX amžiaus Vilniaus planas ir rašytiniuose šaltiniuose įregistruota informacija apie to meto Vilniaus pastatų savininkus, jų profesijas. Ekspoziciniuose stenduose bus galima išvysti XIX amžiaus Vilniaus panoramas.

Visa ekspozicija, išskyrus amfiteatrą su maketu, bus laisvai prieinama visą parą. Paviljonas, suformuotas iš įvairaus mastelio objektų, kvies dialogui – kiekvieną savaitę čia vyks nemokami renginiai, edukacijos, bus organizuojamos ekskursijos po miestą.

Paviljono atidarymas įvyks gegužės 13 dieną, besibaigiant Muziejų nakčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
gal sioje NP ne paminklus lipdykit uz kuriuos kazkas ima grazu honorara o pasirupinkyt Gedumino kalnu kuri iskirte medzius zydai bande sugeiaut o lenkai tylejo si tyla ir dabar uz gosta svetymom veliavelem tapkynu prieziuroje su zingkontrole bei ataskaita vakarams kuriuos ir valdo tokie padarai /sionsatanystai/ prisirpe zmoniu /vaiku. kraujo ir ta jau supranta daugelis tik ne visi gali kalbet o tylet reiskia pripazint siu padaru /vertybes ..z..=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių