Quantcast

S. Gentvilas: ąžuolo nukirtimas Vilniuje – brutalus veiksmas, tačiau medis nebuvo saugomas

Šeštadienį Vilniuje, Šnipiškėse, įvykdytą brandaus ąžuolo nukirtimą aplinkos ministras Simonas Gentvilas laiko „nelegaliu, brutaliu ir neatsakingu“ veiksmu, tačiau, pasak jo, nukirstas želdinys sostinės savivaldybės nebuvo paskelbtas saugomu.

„Šiuo atveju Vilniuje tai buvo tikrai nelegalus, brutalus ir neatsakingas veiksmas. Dažnai pačios savivaldybės nusprendžia retinti medžius. Turbūt kas savaitę aš kreipiuosi patikrinti, ar savivaldybės tą daro teisėtai, ar informavo gyventojus. Dažniausiai savivaldybės tą daro arba remontuodamos kelius, arba atkurdamos parkus, ir gyventojai tiesiog būna prastai informuoti apie planus“, – LRT radijui antradienį sakė S. Gentvilas.

„Šiuo atveju tas medis Rinktinės gatvės projekte nebuvo nei savivaldybės paskelbtas saugomu, nei tarifai, kurie galimi patvirtinti savivaldybėje, nebuvo pakelti“, – teigė aplinkos ministras.

LNK reportažas:

 

 

Pasak jo, nustatyti saugotinus želdinius savo teritorijose turi pačios savivaldybės.

„Miestuose, kai yra privačios teritorijos arba miestų gatvių pakraščiai, ten yra daugiau problemų dėl to, kad kiekvienas medis turi būti įvertintas atskirai – ar jis kirstinas, ar nekirstinas, ar jis auga kažkokioje kelio apsaugos zonoje, ar jis atitinka kažkokią ekologinę, dendrologinę vertę. Tam yra savivaldybių komisijos kartu su medžių specialistais arboristais, ir jos tai vertina“, – sakė S. Gentvilas.

„Iš Aplinkos ministerijos bokšto arba langų mes tikrai nenustatysime Varėnos arba Vilniaus senamiesčio medžio vertės, todėl yra sukurta tvarka, kad yra minimalūs standartai, kurie galioja visuose Lietuvos miestuose, o po to savivaldybės gali įsivardinti, kurie medžiai yra saugotini ir jiems gali padidinti tarifus iki kosmoso. Tuos namų darbus kiekviena savivaldybė turi padaryti“, – kalbėjo aplinkos ministras.

Rinktinės gatvės projekte nebuvo nei savivaldybės paskelbtas saugomu, nei tarifai, kurie galimi patvirtinti savivaldybėje, nebuvo pakelti.

S. Gentvilas tikino, kad 99 proc. medžių kirtimų miškuose yra legalūs.

„Suprantu tą akivaizdumą, kai medis nukertamas, bet 99 procentai medžių kirtimų yra legalūs, ypač miškuose. Mes miško vagysčių arba nusižengimų miške turime be galo mažai. Kirtimų leidimai yra išduodami miškuose ir tai galima pasižiūrėti žemėlapiuose“, – teigė aplinkos ministras.

Ąžuolas Vilniuje šeštadienį buvo nukirstas prie Rinktinės ir Ceikinių gatvių esančiame sklype.

Sostinės meras šeštadienį sakė, kad medį nukirto sostinės centre esančio nekilnojamojo turto projekto vystytojai „Rinktinės NT“. Įmonė sakė, kad ąžuolą buvo nuspręsta nupjauti, nes jis trukdė lietaus nuotekų tinklo remontui.

Pirmadienį dėl sukeltos situacijos bendrovė atsiprašė, tačiau teigė veikusi pagal galiojantį detalųjį planą ir siūliusi miesto valdžiai ąžuolą perkelti.

Kilus pasipiktinimui dėl nukirsto ąžuolo, į situaciją šeštadienį sureagavo ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda, feisbuke pareiškęs, jog „barbariškai nupjautas šimtametis, sveikas, žaliuojantis ąžuolas“ ir vadino tai vagyste bei „spjūviu į veidą“ vilniečiams.

Su projektu dirbusi architektės Gilmos Teodoros Gylytės įmonė „Do Architects“ sekmadienį nutraukė sutartį su vystytoju, pareiškusi, jog sprendimas nupjauti ąžuolą – nepriimtinas ir buvo jų parengto projekto centras ir ašis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Kažkokie neįgalūs tie mūsų valdininkai, leidžia įvykti pažeidimui, o po to aimanos, bla-bla-bla... O tereikėjo imtis prevencijos, užkirsti kelią; Juk ąžuolo nužudymo veiksmas vyko sostinėje, centre; Kažkas planavo, tam ruošėsi, aštrino pjūklus; kažkam tereikėjo pastatyti ausis, kažkam pranešti, kažkam atvykti su sirenom ir uždėti antrankius...

Cha,cha,

Cha,cha, portretas
naš štai " vsio zakonno", eina jie visi nx...

tegul juos ...

tegul juos ... portretas
Tikrai nebuvo saugomas, nes saugomas nebūtų nukirstas. Sugomi tik valdžios pareigūnai - jie nepakaltinami
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių