Quantcast

Ryte protestuojantys taksistai bandė „užkimšti“ gatves

Antradienį Vilniaus policijai sulaikiusus dešimt taksi verslui sostinėje vadovaujančių asmenų, miesto taksistai trečiadienio rytą žadėjo „užkimšti“ gatves.

Nors buvo paskelbta, kad taksi vairuotojai, norintys prisidėti prie akcijos, turi rinktis 6 val. ryto prie „Siemens“ arenoje, sutartu laiku renginių arenos aikštelėje buvo vos dešimt automobilių. „Kai kurie žino, kad reikia rinktis septintą. Todėl lauksime, kol susirinks visi. Atvyks ir žmogus, kuris viską paaiškins ir parodys maršrutą, kuriuo važiuosime“, - paryčiais pasakojo diena.lt žurnalistui sostinės taksistas.

Artėjant rytinei piko valandai, „Siemens“ aikštelė vis pilnėjo taksi automobilių. Ant įvairiaspalvių automobilių skirtingų taksi įmonių vardai: „1833“, „SDKE“, „Arti“, „Erelio akis“, „Tavo taksi“ ir kt.

Buvęs UAB „Taksija“ vadovas Jurijus, šiuo metu dirbantis taksi vairuotoju „Tavo taksi“, teigė, kad sostinėje visiškai paralyžuotas taksi darbas. „Vilniaus valdžia meluoja teigdami, kad taksistai gali dirbti, nes neveikia dispečerinės. Išvažiavus į gatves, taksistus stabdo policija, atima licencijas. Jau tris dienas negaliu dirbti, šeima tuoj bus nevalgius“, - skundėsi taksistas.

„Siemens“ arenoje susirinkę taksistai teigė, kad ne visos taksi įmonės Vilniuje nedirba. „Kai kurios veikia, patikrinimo metu jų dispečerinės buvo kitose vietose nei biurai, todėl jos dar gyvybingos“, - pasakojo taksi darbuotojai.

Apie pusę septynių į „Siemens“ aikštelę atvyko taksistas Andrejus Pašuta su plakatu, kuriame kviečiama apsilankyti internetiniame puslapyje, sukurtame apie įvykius sostinės taksi įmonėse (www.1313.lt). Andrejus teigė, kad prie internetinio puslapio per naktį dirbo visuomeniniais pagrindais motyvuotų keletas žmonių. „Suprantu, kad mokesčių inspekcija ir policija turėjo atlikti savo darbą, bet viską buvo galima daryti kitaip. Dabar jie paliko mus be darbo“, - piktinosi pašnekovas. Pasak taksisto, sostinėje be darbo liko apie 2000 taksi vairuotojų.

Prie arenos susirinkę taksi vairuotojai tarpusavyje kalbėjosi, kad naktį apie pusę pirmos valandos internete buvo paskelbta informacija, kad streikas atšaukiamas, tačiau jei į tai žiūrėję atsargiai, kaip į provokaciją.

Į taksistų susirinkimo vietą atvyko ir keturios dispečerinės darbuotojos. „Mes pačios tvirčiausios iš dispečerinių darbuotojų“, - šypsojosi moterys. Jos žadėjo sėsti į savo firmos taksi ir kartu išvažiuoti į miestą. Tačiau vos atvykę į „Siemens“ arenos aikštelę negalėjo rasti savo įmonės automobilių.

Taksi darbuotojai teigia, kad ne visi kolegos atvyko į susirinkimo vietą. „Kai kurie jau sėdi namie. Jie visiškai praradę viltį, todėl nemato prasmės“, - kalbėjo sostinės taksistai.

Prieš 7 ryto „Siemens“ arenos aikštelėje bendraminčių jau lūkuriavo apie 50 taksi automobilių.

Kelios minutės iki 7-tos ryto taksistai arenos aikštelėje suformavo ilgą koloną ir pajudėjo Ozo gatve. Pravažiavę „Ozo“ prekybos centrą, taksistai lindo po viaduku Geležinio vilko gatvę. Kol kas maršrutas nėra tikslus, taksistai nėra jo susplanavę. Kolona juda lėtai.

Vėliau taksi darbuotojai svarstė galimybę tiesiog sustoti prie žalio šviesoforo ir kurį laiką nejudėti. Užsudegus žaliai šviesai prie Žalgirio ir Geležinio Vilko gatvių taksistų kolona nusprendė nejudėti. Aplink pradėjo girdėtis pasipiktinsių vairuotojų automobilių signalai.

Dalis taksi vairuotojų ilgai neištvėrė pasipiktinusių vairuotojų signalų ir nuvažiavo į priekį, tačiau prie šviesoforo ir toliau liko stovėti taksi automobilių kolona. Vairuotojai žada po kiek laiko vėl pajudėti ir vėl sustoti prie kitos sankryžos.

Prieš Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvės sankryžą taksi vairuotojai užėmė pirmąją ir antrąją eismo juostas, trečiąją - paliko kitiems eismo dalyviams.

Protesto „žygyje“ taksi darbuotojams pritrūko šiek tiek vienybės. Įsijungę avarinius signalus taksi darbuotojai ėjo tartis vieni su kitais, ką toliau daryti. Keletas pasitraukė iš kolonos.

Prie „užkimštos“ sankryžos buvo atvykusi policija, paprašė taksi vairuotojų atlaisvinti eismo juostas, tačiau atsako iš taksi darbuotojų nesulaukė.

Praleidę apie 10 min. prie Geležinio vilko ir Ukmergės gatvių sankryžos, taksi vairuotojai pajudėjo Vilniaus miesto savivaldybės link. Vairuotojai žada užtverti visas juostas priešais sostinės savivaldybę.

Judant Geležinio Vilko žiedu, prie taksistų kolonos prisiartino sidabrinis „Škoda“ automobilis valstybiniais numeriais „CGR 973“. Automobilyje sėdintys asmenys be skiriamųjų ženklų filmuoja taksistų procesiją ir atsidarę automobilio langą paskelbė, kad taksistai įspėti dėl per lėto važiavimo.

Apie pusė aštuonių ryto taksi vairuotojai nusprendė grįžti prie Geležinio Vilko žiedo ir eismą stabdyti ten. Automobiliams priartėjus prie žiedo, jų laukė policijos ekipažas, kuris stabdė kai kuriuos taksi automobilius.

Geležinio Vilgo žiedu eismas vos vos juda. Pesčiomis aplink žiedą vaikšto policijos pareigūnas.

Pedagoginio universiteto transporto žiede stovi reguliuotojas, kuris paprastus automobilius praleidžia, o taksi - nukreipia į Narbuto gatvę.

Apie 8 val. ryto stovėjimo aikštelėje Sėlių gatvėje susirinko apie 20  taksi automobilių. Sprendžiama, ką daryti toliau. Dalis taksistų nuvažiavo į Žvėryną, kur taip pat bandys blokuoti gatves. 

Į protesto akciją žadėjęs atvykti Vilniaus taksi darbuotojų profesinės sąjungos atstovas taip ir nepasirodė.

Panašu, kad akcija po truputį išsikvepia - šiek tiek po 8 val. taksistai nusprendė grįžti į biurus ir savo jėgomis bandyti pataisyti įrangą, kuri, pasak jų, buvo suniokota kratų metu. Vėliau jie kvies sugrįžti dispečerius, kad būtų galima tęsti darbus.

Dar prieš išvykstant į sostinės gatves susirinkusius taksi vairuotojus aplankė policijos ekipažas. Taksistų vairuotojas su policijos pareigūnais tarėsi automobilyje. Vėliau policijos darbuotojai teigė, kad uždrausti išvažiuoti į gatves ir važiuoti saugiu eismu negali.

Vienos taksi įmonės dispečerė pasakojo, kad jų įmonėje policijos patikra vyko apie dešimt valandų. „Jie įlėkė su kaukėmis, šautuvais. Biure buvo moterų, nėščiųjų, kaip su kokiais banditais elgėsi. Vyrus pusvalandžiui suguldė lauke ant sniego“, - pasakojo dispečerė.

Pasak merginos, jos mama kaip tik tuo metu buvo taksi įmonės biure. „Ji sėdi prie pat durų. Staiga išgirdo kojomis spardomas duris. Vos jai nosies nesulaužė, kai atvėrė duris. Darbuotojus sustatė koridoriuje ir jie ten apie 8 val. prastovėjo“, - piktinosi pašnekovė.


Šiame straipsnyje: taksisostinėVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

EiSi

EiSi portretas
JAV persama Visuotines " Laisvosios rinkos" ideja yra eiline vakaru UTOPIJA, kaip ir SOCIALIZMAS ar KOMUNIZMAS. Pastarosios, beje, taip pat Vakaru mastytoju idejos. Amerikietiskos " Laisvosios rinkos" modeli visai neseniai " isbande" Naujoji Zelandija, Meksika ir kt. Ka tai jiems dave? Zenkliai didejanti nusikalstamuma bei neregeta skurda, vidutinios klases nykima, didejancia socialine atskirti, didejanti zmoniu neuztikrintuma del rytojaus, negriztamai naikinama socialine sankloda ... JAV Volstryto visam pasauliui primestas kapitalistines bankininkystes principas ydingas is principo. Visa sistema uzprogramuota permanentinems krizems ir neisvengiamiems bankrotams. Visa bankine sistema paremta pinigu darymu is skolu ir is gaunamu procentu. Visais imanomais budais skatinama gyventi ne pagal isgales, o skolon – ne tik piliecius, bet ir valstybes. JAV vyriausybe skolinasi uz procentus is privataus federalinio rezervo bei is kitu valstybiu. Skolos vis auga ir ju neimanoma grazinti, todel anksciau ar veliau kazka istinka bankrotas, o kas kelis desimtmecius kartojasi pasaulines krizes, per kurias zmones tampa skurdziais. Ar ne toks pat " laisvosios rinkos eksperimentas" vykdomas ir „Marijos zemeje“, itakojant JAV "laisvosios rinkos" arsiems propoguotojams - Pasaulio bankui ir TVF' ui? Nuolat kylancios kainos, infliacija, masine emigracija, skurdas, vidutinios klases nebuvimas ir net jos mazejimas, praktiskai vos bekrutancios Svietimo bei Sveikatos sistemos! Visa tai turime jau DABAR. Musu valdzios impotencija visiskai akivaizdi. Kad kas nors bus daroma padeciai radikaliai pakeisti artimiausiu laiku nenusimato. Ir kas paneigs, kad tai ne Apokalipse MUMS?! O kaip su paciomis JAV? Matome ir girdime kasdien. Ar ne ten vienas is auksciausiu nusikaltimu lygiu tenkanciu 1000' ciui gyventoju, ar ne ten didziausi socialiniai kontrastai is demokratinemis save vadinanciu saliu, ar ne ten miestuose yra baisus lusnynu rajonai, i kuriuos net dienos metu nepatariama uzsukti, ar ne ten vidurinioji klase gyvena uzdarose saugomose teritorijose, ar ne JAV yra didziausia skolininke pasaulyje (paciose JAV skelbiama, jog kinams pareikalavus nedelsiant grazinti skolas, Valstijas istiktu bankrotas), ar ne JAV stato "antraja Kinu siena" atsiriboti nuo Meksikos, kur ju " laisvosios rinkos" eksperimentas patyre fiasko... Jau aisku kuo baigsis su Iraku ir Afganistanu – karui sukisti trilijonai doleriu. Dabar dar TRILIJONAS USD banku kombinatoriu gelbejimui – eilinis JAV FIASKO... Pagaliau, paciu „laisvosios rinkos“ apologetu ir ju banku sukelta pasauline krize, skaudžiausiai smogusi "laisvosios rinkos" valstybėms. Jau ir patys „laisvosios rinkos“ garbintojai pripazista, jog nuo krizes beveik nenukentejo Baltarusija, Kinija, Kuba, S. Koreja, Vietnamas, Venesuela, t.y., valstybes, kuriose „laisvoji rinka“ neveikia, arba yra grieztai reguliuojama

as

as portretas
nu nors vieni sugalvojo kad laikas i gatves, kas sekantys, gal kubilius???

Keista

Keista portretas
Dauguma taksistų tautinės mažumos - rusai, baltarusiai, Vilniaus lenkai...Kas gali PANEIGTI, kad tai dar vienas NEONACIONALISTŲ išpuolis prieš tautines mažumas Lietuvoje....Pone prezidentė ir premjere - TAI NESKANIAI KVEPIA.....:-(
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių