Quantcast

Rusų dramos teatras prašo paaiškinti, kodėl dingo finansavimas pastato rekonstrukcijai

Rusų dramos teatras prašo „atsakingų pareigūnų išaiškinimo“, kodėl nuspręsta iš Valstybės investicijų programos išbraukti beveik 14 mln. eurų, už kuriuos buvo numatoma rekonstruoti pagrindinį teatro pastatą.

Vyriausybė Finansų ministerijos teikimu praėjusią savaitę išbraukė Rusų dramos teatro rekonstrukciją iš Valstybės investicijų 2021-2023 metų programos, nurodžiusi, kad nauji 13,83 mln. eurų darbai nebuvo suplanuoti į minėtą programą įtrauktame investicijų projekte.

Kaip anksčiau BNS sakė teatro atstovai, projektas buvo koreguojamas, nes atsisakyta ankstesnių planų pirmiausia modernizuoti Mindaugo g. 8 pastatą, kur norėta įrengti mažąją salę, o visi darbai bus nukreipti į pagrindinio komplekso pastato J. Basanavičiaus gatvėje atnaujinimą.

Sprendimą vadina „apmaudžia klaida“

Teatro vadovybė trečiadienį išplatino kreipimąsi, jog laukia „atsakingų pareigūnų išaiškinimo ir pasiūlymo, kaip kartu su Vyriausybe bus tvarkomas istorinis pastatas, bene vienintelis likęs nerekonstruotas iš Vilniuje veikiančių valstybinių teatrų“.

„Norėčiau išgirsti pagrįstą paaiškinimą be biurokratinių šablonų ir nusistovėjusių klišių, kodėl projektas buvo atmestas. Labai norėčiau diskusijos su tais žmonėmis, išgirsti jų konkrečius argumentus ir įsitikinti, kad jie tikrai įvertino visą projektą ir neįsivėlė apmaudžių nesusipratimų, lemiančių tokį sprendimą. Negaliu atsikratyti minties, kad tai yra didelė klaida, ir kartu nesiruošiu nuleisti rankų“, – sako teatro vadovė Olga Polevikova.

Anot jos, J. Basanavičiaus gatvėje įsikūręs teatro pastatas yra įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašą, pripažintas kultūros paminklu, jam būtina rekonstrukcija.

„Bet gyvename tokioje realybėje, kad net akivaizdžius faktus kartais reikia apginti ir įrodinėti. Tikiuosi, kad ši apmaudi klaida bus ištaisyta artimiausiu metu, kad Vyriausybė išgirs mus ir LRDT pastato rekonstrukciją iškels į prioritetus“, – sako O. Polevikova.

S. Kairys: teatras nebūtų spėjęs panaudoti pinigų

Kultūros ministras Simonas Kairys BNS tvirtino, kad sprendimas priimtas teatro rekonstrukcijos projekte „iškilus problemoms dėl ES finansavimo“, anot jo, teatras nebūtų spėjęs laiku įgyvendinti suplanuotų darbų ir panaudoti ES lėšų.

Anot jo, Kultūros ministerijos pateiktame investicinių projektų sąrašę Rusų dramos teatras buvo įtrauktas, bet jam pagal ankstesnį projektą buvo prašoma numatyti tik apie 5,4 mln. eurų.

Kultūros ministerija puikiai supranta Lietuvos rusų dramos teatro situaciją bei lūkesčius ir ketina drauge ieškoti išeičių iš susidariusios padėties.

„Kultūros ministerija puikiai supranta Lietuvos rusų dramos teatro situaciją bei lūkesčius ir ketina drauge ieškoti išeičių iš susidariusios padėties. Šiandien Kultūros ministerija jau kreipėsi į Lietuvos rusų dramos teatrą, prašydama patikslinti, ar teatras matytų galimybę atskirai įgyvendinti energetinio efektyvumo projektą, jei taip – kokios lėšos tam būtų reikalingos“, – sako S. Kairys.

Anot jo, teatro atsakymo laukiama iki gegužės 3 dienos.

Vadovė: tai nėra naujas projektas

Tuo metu teatro vadovė teigia, kad priimdama sprendimą Vyriausybė neatsižvelgė į tokius svarbius faktus, kad tai nėra naujas projektas ir kad pastatas yra apverktinos būklės, reikalaujantis neatidėliotinų tvarkymų.

Teatras primena, kad dar 2013-aisiais buvo parengtas dviejų teatrui priklausančių pastatų J. Basanavičiaus g. 13 ir Mindaugo g. 8 techninis projektas, kuriuo buvo siekiama atkurti senojo pastato pradinį, architektų sumanytą teatro išplanavimą ir interjerą bei naujai įrengti šalia esantį pastatą, kuriame buvo suplanuota moderni nauja daugiafunkcinė salė.

Tuometinei teatro vadovybei nutarus teatro rekonstrukciją pradėti nuo naujesnio pastato, 2017-2019 m. buvo surengti du viešieji konkursai rangovo darbams pirkti, tačiau dėl teisinių aplinkybių ir užsitęsusio bylinėjimosi su potencialiais rangovais įsigyti paslaugų nepavyko.

„2020 metais Kultūros ministerijai nusprendus lėšas skirti prastesnės būklės ir didesnės svarbos pagrindiniam senajam teatro pastatui rekonstruoti, teko iš naujo rengti dokumentus ir keisti bei papildyti techninį projektą. Šiuo metu baigiami projekto keitimo darbai ir rengtasi šių metų vasarą skelbti statybos rangos konkursą“, – pažymima pranešime.

Lietuvos rusų dramos teatro pastatas statytas 1913 metais, jis buvo skirtas specialiai teatro veiklai. 1917-aisiais rugsėjo 18-22 dieną šiame pastate vyko Vilniaus konferencija, išrinkusi Lietuvos Tarybą, kuri 1918-ųjų vasario 16-ąją paskelbė paskelbė atkurtos Lietuvos valstybės nepriklausomybės Aktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Putin pomogi

Putin pomogi portretas
Prašykite liliputino.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių