Quantcast

Romams reikia atskiros klasės

Iš visoje sostinėje esančių mokyklų, Vilniaus „Saulėtekio“ vidurinėje mokykloje mokosi bene daugiausia romų tautybės mokinių. Mokslo metų pradžios proga mokykloje pasirodė nemažai romų, tačiau klausimas, kiek iš jų lankys pamokas?

Praėjusiais metais netoli pakankamai netoli Kirtimų taboro įsikūrusioje „Saulėtekio“ vid. mokykloje bent jau oficialiai mokėsi 50 romų tautybės mokinių. Šiemet jų buvo užregistruota dar 15, o pirmąją mokyklos klasę lankys 5 iš jų. Tiesa, kiek mokinių lankysis pamokose per ateinančius mokslo metus mokyklos direktorė Reiza Zinkevičienė bijo prognozuoti.

„Priklauso nuo tėvų. Jei tėvai suinteresuoti, tai atvedė. O kai kurie, ne. Romai savo vaikus atveda, nes jiems pažymos reikalingos – kitaip jie negauna kompensacijos. Nors yra tokių, kurie ir pastoviai veda“, - aiškino mokyklos vadovė. Pasak jos, šiandien mokslo metų pradžios šventėje su tėveliais pasirodė apie 20 romų tautybės mokinių.

Tiesa, apsilankymas šventėje dar nereiškia, kad mokiniai bus suinteresuoti lankyti pamokas. Didžiausia problema, iššaukianti tokias pasekmes – privaloma integracija. Būtent šioje mokykloje prieš keletą metų buvo įkurta speciali romų vaikams skirta klasė, pavadinta „č“ klase. Tačiau dėl tuomet kilusio ažiotažo, esą tai yra diskriminacija, speciali klasė buvo panaikinta ir romai perkelti mokytis į klases su visais lietuviais. Būtent dėl šio pokyčio mokyklą ėmė lankyti vis mažiau romų vaikų.

„Žurnalistų dėka ši klasė išdraskyta ir dabar nė vienas vaikas iš tos mokyklos nelanko šios klasės. Kol buvo pas vieną mokytoją, visi lankė. Kai išsidraskė ši klasė, dabar niekas nelanko“, - piktinosi mokyklos vadovė.

R. Zinkevičienės ironizavo, kad integracija yra labiau reikalinga suaugusiems negu vaikams: „Tokia ES politika, kad romai turi mokytis integruotai. Politikai, kurie sako, kad reikia mokytis integruotai. Tai tada gal ir lenkai ir rusai turi mokytis integruotai? Neturi būti nei lenkų nei baltarusių, nei žydų mokyklų. Jeigu visi integruotai, tai visi integruotai. Kodėl romai turi mokytis integruotai, o visi kiti – ne?“

Pasak jos, romų tautybės vaikai mokyklos nelanko, nes pagal programą nespėja mokytis kartu su visais kitais vaikais. Kadangi, romų vaikams būdingas prastas mokyklos lankomumas, jie nespėja, o kiti vaikai tokiu lėtu tempu mokytis negali.

„Aš kaip praktikė, įrodinėjau viena, o jie kaip teoretikai pasiekė savo. Prieš porą metų klasė buvo panaikinta. Romų mokykloje iškart sumažėjo, dabar aš nematau tų vaikų. O jeigu ir lanko, tai nedažnai“, - skundėsi direktorė.

Pagal valstybės įstatymus, nepavyzdingų mokinių, jeigu jiems dar nėra suėję 16-kos metų, mokykla iš savo sąrašų išbraukti negali be tėvų sutikimo. Dažniausiai, mokyklos nelankantys romai iš mokyklos „išmetami“ sulaukę būtent šio amžiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Lietuviškai straipsnyje minima tauta vadinasi ČIGONAI.

Tauta,

Tauta, portretas
kuri tik kenkia kitiems ir.. veisiasi.

štai

štai portretas
ką reiškia beatodairiškas paklusnumas ES. Reikia ir kartais būtina atsižvelgti į ES nuorodas, bet su protu, o ne aklai. Mes gi geriau žinome, kaip elgtis su tais čigonais-romais ir pan. Esame kažkokie bestuburiai, juk turime aiškiai, tiesiai ir šviesiai pareikšti ES, kad ne viskas Lietuvoje turi būti daroma, taip kaip nori ES.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių