Quantcast

Represijų vykdytojai persistengė – ištrėmė daugiau, nei buvo nurodyta

Vilniuje prie paminklo sovietų okupacijos aukoms atminti politiniai kaliniai ir tremtiniai paminėjo 1951-ųjų spalį vykdytus trėmimus.

Per operaciją „Ruduo“ į Krasnojarsko kraštą be teisės grįžti buvo ištremta 16 tūkst. žmonių, iš kurių trečdalis – vaikai iki 16 metų.

1951 m. trėmimą sovietiniai okupantai pavadino „Rudens“ operacija. LTSR Ministrų Tarybos nutarime dėl buožių iškeldinimo iš Lietuvos buvo numatyta į Sibirą amžiams iškelti 4 tūkst. šeimų, besipriešinančių kolektyvizacijai. Uolūs stalininio režimo vykdytojai persistengė ir ištrėmė 129 šeimomis daugiau, nei buvo nurodyta – iš viso beveik 16 tūkst. žmonių.

„Tremties vietą mes pasiekėme kada Sibire jau prasidėjo žiema. Girdėjau, kaip prie mūsų vagonų barėsi turbūt kolūkio pirmininkas, rodydamas į  gretimą vagoną ir rėkė: kam man reikalingos šitos, šitie seniai, moterys ir vaikai. Sakė, pusė išmirs pirmąją žiemą“, – pasakojo 1951 m. tremtinys Vidmantas Samys.

Trėmimui vykdyti buvo pasitelkta daugiau kaip 15 tūkst. saugumiečių ir dar 8 tūkst. aktyvistų.

„Nėr tokios tautos pasaulyje, kuri būtų tiek kentėjusi, kiek kentėjo Lietuva. Ir 1951 m. trėmė tik iš Lietuvos, kitos Pabaltijo valstybės nebuvo. O kas tai yra istorinė atmintis? Tai yra grynas faktas, gryni žmonės, tie patys, kurie patyrė, ir labai džiugu, kad tą rūpestį, tą mūsų misiją vykdyti padeda „Misija Sibiras“, – sakė Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilniaus skyriaus vadovas Petras Musteikis.

Per 11 metų „Misijos Sibiras“ dalyviai jau sutvarkė daugiau nei 100 tremtinių kapų įvairiose lietuvių tremties vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

......

...... portretas
Ateis laikas kaip bus tremiami vagys,korumpuoti pareigūnai ,jų šeimos, genocidą vykdantys dabar ,27 metai Lietuvoje,šiomis dienomis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių