Quantcast

Reikalaujama parlamentinės komisijos dėl riaušių

Vilniaus miesto taryba šiandien balsuos dėl rezoliucijos, reikalaujančios, jog Lietuvos Seimas sudarytų parlamentinę komisiją sausio 16-sios įvykiams ištirti, į kurią būtų įrašyti ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai bei savivaldybės specialistai, o taip pat visuomeninių organizacijų nariai.

To reikalaujama, nes Vilniaus miesto savivaldybė išduoda leidimą viešam renginiui ir prisiima atsakomybę už jo dalyvių saugumą. Be to, taip reaguojama į Vyriausybės bei policijos vadovų viešus bandymus klastoti įvykių prie Seimo tikrąją eigą.

2009 m. sausio 16 d. įvykusio Vilniaus miesto savivaldybės sankcionuoto mitingo prie Lietuvos Respublikos Seimo rūmų metu policijos pajėgos panaudojo smurtą ir ginkluotą jėgą prieš susirinkusius žmones. Dešimtys mitingo dalyvių buvo sužaloti guminėmis lazdomis, dujomis bei policijos naudojamomis kulkomis. Daug žmonių buvo suimta.

Kaip teigiama rezoliucijos projekte, Vilniaus miesto tarybos nariai mano, jog ginkluotos jėgos ir specialiųjų priemonių panaudojimas Vilniaus mieste, iššaukęs psichologinius ir fizinius susirinkusiųjų sužalojimus, yra neadekvatus ir neproporcingas mitinguojančiųjų sukeltiems viešosios tvarkos pažeidimams, todėl neteisėtas.

„Vilniaus miesto taryba reikalauja išsiaiškinti ir griežtai nubausti kaltuosius", - rašoma rezoliucijos projekte.

Partija „Frontas" sausio 19 d. kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl mitingo prie Seimo metu "prieš daugelį asmenų panaudotų neteisėtų ir gyvybei bei sveikatai pavojingų priemonių". Du „Fronto" partijos vadovai Antanas Čebatariūnas ir Antanas Sviderskis buvo apšaudyti guminėmis kulkomis. Įtariama, kad tai buvo padaryta tyčia, nes šaudoma buvo iš nugaros ir šie vyresnio amžiaus vyrai stovėjo prie partijos vėliavų.


Šiame straipsnyje: riaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių