Quantcast

R.Cytacka: Vyriausybė žemės problemą ėmė spręsti tik po 20 metų

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai netiki premjero pažadais iki 2013 metų užbaigti žemės gražinimą Vilniaus krašte.

Vyriausybės atstovų susitikimas su Vilniaus ir Šalčininkų rajonų valdžios atstovais dėl žemės grąžinimo problemos reikšmingų rezultatų nepasiekė. Tuo įsitikinusi Vilniaus rajono savivaldybės Tarybos sekretorė Renata Cytacka. Portalui diena.lt politikė teigė, kad darbai, kurių pagaliau ėmėsi Vyriausybė yra gerokai pavėluoti.

„Tik po 20 metų buvo pripažinta daugelis padarytų klaidų. Manau, kad girtis čia tikrai nėra kuo ir tai, kad Vilniaus bei aplinkiniuose rajonuose vis dar egzistuoja žemės grąžinimo problema, garbės centrinei valdžiai nedaro“, - teigė pašnekovė.

Žemės grąžinimas Vilniuje merdi jau bemaž porą metų nuo tada, kai 2010 m. buvo panaikintos apskritys. Dar vėliau grąžinimo procesui atsinaujinti sutrukdė Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus rajono skyriaus kraustimasis į naujas patalpas. 2011 m. darbai pagaliau pajudėjo, tačiau labai iš lėto.

R.Cytacka stebėjosi premjero įsitikinimu, kad žemė rytiniuose šalies regionuose savininkams bus grąžinta iki ateinančių metų pabaigos. Pasak pašnekovės, įgyvendinti ketinimų šiuo metu neįmanoma ne tik praktiškai, bet ir teoriškai.

„Labai teisingai pasakė Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis, kad planuojama šį klausimą paliesti iš esmės. Bet iš esmės, nereiškia išspręsti iki galo. Kaip gali būti grąžinta žemė, jeigu tos žemės jau dabar trūksta? Ji jau yra atiduota kažkam kitam, tai kaip gi ją grąžins tikriesiems savininkams?“, - retoriškai pašnekovė.

R.Cytacka negailėjo piktų žodžių konservatorių Vyriausybei, kuri pradėjusi žemės reformą, esą įnešė sumaišties į žemės grąžinimo tikriesiems savininkams procesą. Žemės perkėlimo iš vienos vietos į kitą procesas vyko kartu su žemės grąžinimo procesu, kol galiausiai atsitiko taip, kad, anot pašnekovės, rytų Lietuvos gyventojai liko be žemės.

„Reikėjo iš pradžių grąžinti visiems žmonėms žemę, o tik po to leisti žemės perkėlimo iš vienos vietos į kitą procedūrą. Nes galiausiai išėjo taip, kad šiuo metu faktiškai savo nuosavybę į žemę yra atkūrę tik apie pusę Vilniaus rajono gyventojų, o daugybė atvykėlių iš kitų Lietuvos regionų turi čia žemę“, - kalbėjo Tarybos sekretorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių