Quantcast

Raginama neiškelti iš Vilniaus ES Lyčių lygybės instituto

Seimo žmogaus teisių komitetas kreipėsi į Europos Parlamento pirmininką Martiną Schulzą, išsakydamas nepritarimą siūlymui Vilniuje veikiantį Europos lyčių lygybės institutą jungti su Vienoje veikiančia Pagrindinių teisių agentūra.

„Kreipimesi komitetas išreiškė nepritarimą tokiam Europos Parlamento siūlymui, nes mano, kad taip būtų susilpnintas lyčių lygybės užtikrinimui sukurto mechanizmo vaidmuo“, - rašoma pirmadienį paskelbtame Seimo pranešime spaudai.

Komiteto teigimu, instituto veikla padeda Europos Bendrijų institucijoms, o taip pat Europos Sąjungos valstybėms narėms skatinti ir stiprinti lyčių lygybės politiką, kovoti su diskriminacija lyties pagrindu ir ugdyti Europos Sąjungos piliečių sąmoningumą apie lyčių lygybę.

Europos Parlamentas šią savaitę pritarė ataskaitai, kurioje siūloma apsvarstyti Instituto ir ES pagrindinių teisių agentūros sujungimą, siekiant išvengti veiklos dubliavimo ir sumažinti pridėtines išlaidas.Tačiau pranešimą parengusi Rumunijos europarlamentarė Monica Macovei sako, kad kol kas nėra galutinai nuspręsta, ar jungti įstaigas. Be to, pasak jos, ateityje galimo jungimo atveju Lietuva turėtų bandyti į Vilnių perkelti pagrindinių teisių agentūrą iš Austrijos sostinės Vienos.

„Aš esu Europos Parlamento pranešėja 24 europinių agentūrų 2010 finansinių metų patvirtinimo. Dėl Europos lyčių lygybės instituto Vilniuje yra ataskaita, sakanti, kad apskaitoma ir dirbama gerai, todėl patvirtinimas duotas“, - BNS sakė M.Macovei, parengusi raportą apie 24 ES agentūrų veiklą 2010 metais.

„Niekas neturi nieko prieš šį institutą. Mes manome, kad jis labai gerai dirba ir žinome, kad yra jaunas. Mintis buvo pasižiūrėti į ateitį, dabar dar niekas neįvyks. Mes nebalsavome dėl sujungimo, aš manau tai didelis nesusipratimas. Mes nebalsavome dėl sujungimo, mes balsavome dėl bendro 13 lapų raporto, kuriame kalbama apie įvairius agentūrų valdymo klausimus“, - kalbėjo europarlamentarė.

Pasak jos, net jei būtų nuspręsta jungti kai kurias ES agentūras, pavyzdžiui, minėtas Vilniuje ir Vienoje, Lietuva turėtų kovoti už tai, kad tokiu atveju sujungta agentūra liktų Vilniuje.

„Tai nėra kažkas, kas įvyks dabar, gal niekada. Tai tik svarstymas dėl to. Galbūt, jei įvyksta jungimas, į Vilnių galima paimti Pagrindinių teisių agentūrą iš Vienos ir Vilniuje padaryti didelį Pagrindinių teisių ir lyčių lygybės institutą. Viena bet kokiu atveju turi keturias agentūras. Sakau tai, kad suprastumėte, jog tai nėra nukreipta prieš institutą ar šalį. Tai yra todėl kad aš ir kiti manome, jog tyrime per daug agentūrų. Ir krizės metu yra laikas pagalvoti kaip sumažinti kaštus“, - aiškino M.Macovei.

„Jame (raporte) nesakoma: paimkite jį iš Vilniaus. (...) Tai nėra Parlamento galioje. Sprendimas steigti agentūras priklauso Europos Komisijai ir Tarybai. (...) Raporte aš taip pat prašau Komisijos padaryti visų agentūrų analizę ir pažiūrėti, ar galima atlikti kai kuriuos sujungimus ir sumažinti kaštus. Taigi tai yra bendras procesas, kurio metu bus vertinamos visos agentūros“, - kalbėjo europarlamentarė.

2010 metais darbą pradėjęs Europos lyčių lygybės institutas siekia kovoti su diskriminacija dėl lyties ES, šviesti visuomenę lyčių lygybės klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
ne iskelti, o tiesiog naikinti kaip ir kitas darmajedu kontoras

Praeities žmonių ydos

Praeities žmonių ydos portretas
Labai šlykšti formuluotė. Antgamtiška. Visiškai sudarkyta žmonių lygybės ir laisvės sąvoka. Prieš 20 metų Lietuvoje niekuo nesiskyrė ministrai ir kolūkiečiai. Vienoda apranga, vienodos buitinės sąlygos, vienoda elgesio kultūra. Niekas neklasifikavo žmonių pagal teigiamus ir neigiamus požymius. Šiuo metu baisios ydos atgijo.

kas

kas  portretas
čia prieštarauja?????Paklauskit žmonių.Kodėl niekas neklausia visuomenės nuomonės?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių