Quantcast

Ragina nutraukti Lukiškių fontano naudojimą: vandenyje – fekalinė tarša

  • Teksto dydis:

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Lukiškių aikštėje įrengtame fontane nustatė taršą fekaliniais mikroorganizmais ir paragino nedelsiant nutraukti jo eksploatavimą.

„Darytina prielaida, kad šio fontano vanduo nėra tinkamai prižiūrimas“, – penktadienį paskelbė centras.

Fontano vandenyje rasta žarninių lazdelių ir žarninių enterokokų koncentracija.

Sveikatos specialistai rekomendavo išvalyti ir išdezinfekuoti visa filtravimo sistemą, rezervuarą ir kitas talpyklas, vandens purkštukus, po to atlikti fontano vandens tyrimus.

„Susirūpinimą kelia tai, kad netinkamai prižiūrimi šios rūšies įrenginiai gali kelti riziką visuomenės sveikatai, nes vandens purškimo metu susidaro aerozoliai, kurie gali būti įkvėpti, tai gali sukelti legioneliozę“, – rašoma Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pranešime.

Centras paprašė Vilniaus savivaldybės iki kito trečiadienio pateikti dokumentus dėl fontano priežiūros.

Kaip vėliau penktadienį informavo savivaldybės įmonės „Grinda“ atstovas Egidijus Steponavičius, fontanų vanduo nėra skirtas gerti ar maudytis, todėl jo vandens kokybė nėra reglamentuojama.

Vis dėlto, jis pabrėžia, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengta instaliacija pliažo tema, todėl čia – kaip ir kituose viešuosiuose paplūdimiuose – reguliariai atliekami vandens kokybės tyrimai.

Anot jo, remiantis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos tyrimų rezultatais, fontano vandens kokybė maudykloms nustatytų normų neviršija.

„Iš to seka, kad Lukiškių aikštės fontano vanduo atitinka Lietuvos higienos normą, nustatytą maudyklų vandens kokybei“, – teigė E. Steponavičius.

„Grindos“ atstovo teigimu, išplėstiniai mikrobiologiniai tyrimai nėra privalomi paplūdimių vandeniui nei pagal Lietuvos, nei pagal europines teisės normas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ta ta

ta ta  portretas
fontanas ne maudykla ir ne gerti skirta

Nu jo

Nu jo portretas
O ko cia stebetis? Kaciu ir bomzu sikinyke kitaip ir but negali. Gal kam smagu sikaluose ir myzaluose patrepseti?

Priderskis

Priderskis portretas
Viskas naturalu. Padare pleza, tai vaikai myza fontane nes juros tai nera. O kita bus problema kai ir fontana ir nuoteku sistem uzkims smelis kuri kaskart lietus isplauna. Tai bus dar cia simasiniu kvailu reikalu
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių