Quantcast

R. Šimašius: sostinės centre esantis „Maskvos namų“ pastatas bus nugriautas

  • Teksto dydis:

Sostinės centre esantis vadinamųjų „Maskvos namų“ pastatas bus nugriautas, ketvirtadienį pareiškė Vilniaus savivaldybės meras Remigijus Šimašius.

„Maskvos namai bus demontuoti. (...) Jei kas nors klaus, kodėl griaunamas beveik baigtas pastatas, ar jo neįmanoma pritaikyti kitoms reikmėms – jis pastatytas aukštesnis, nei leistina, architektūriškai svetimkūnis, funkciškai neišbaigtas bei neracionalus“, – feisbuke rašė sostinės vadovas.

Pernai rudenį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutinai atmetė statytojo „Maskvos kultūros ir verslo centro – Maskvos namai“ skundą dėl neišduoto statybos leidimo.

„Beveik užbaigtus statyti „Maskvos namus“ radau kaip palikimą tapęs meru 2015 metais. Ir architektūriškai, ir geopolitiškai pastatas būtų svetimkūnis Vilniaus širdyje, o ir pastatytas, kaip vėliau paaiškėjo, ne pagal statybos leidimą“, – sakė meras.

„Dabar tik laiko klausimas, kada Nacionalinė žemės tarnyba formaliai panaikins panaudos sutartį (tikiuosi, neužtruks, kreipėmės dėl to), o Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pradės griovimo procesą (tik ji pagal įstatymą tai gali padaryti – irgi jau kreipėmės, kad pradėtų)“, – pridūrė jis.

Ir architektūriškai, ir geopolitiškai pastatas būtų svetimkūnis Vilniaus širdyje, o ir pastatytas, kaip vėliau paaiškėjo, ne pagal statybos leidimą.

R. Šimašiaus teigimu, savivaldybė planuoja atlikti alternatyvų vertinimą, kam geriausia panaudoti šią vietą, o išvadas pateiks Nacionalinei žemės tarnybai.

„Tačiau viena aišku – ši vieta priešais Gedimino pilį neteks propagandos mašinai. Sklypas grįš Lietuvai, plytos galės keliauti į Maskvą“, – rašė jis.

Meras taip pat teigė rusus, kurie nori demokratijos, „mielai kviečiantis“ į Lietuvą ir Vilnių.

„Maskvos namų“ statybas vykdanti viešoji įstaiga „Maskvos kultūros ir verslo centras – Maskvos namai“ teismo prašė panaikinti savivaldybės sprendimą atmesti statinio projektinius pasiūlymus ir įpareigoti svarstyti juos iš naujo.

Savivaldybė tuomet aiškino nepritarianti statyboms, nes iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gavo informacijos, kad projekto funkcija kelia rizikų šalies saugumui. 2018 metais R. Šimašius sakė, jog „objektas yra Kremliaus propagandos įrankis ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui“.

2017 metų VSD Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime teigiama, kad „Maskvos namų“ projekto perspektyvos Vilniuje „turi palyginti didelę simbolinę ir praktinę reikšmę Rusijai kaip potencialus jos įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“.

Statytojai statybų leidimą iš naujo gauti turėjo po to, kai 2016 metais Vilniaus miesto apylinkės teismas iš dalies tenkino Statybos inspekcijos ieškinį bei panaikino 2008 metais išduotą pastato statybos leidimą.

Idėja Vilniuje pastatyti Maskvos namus gimė 2004 metų liepą, kai karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus iškilmėse lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Tuomet nutarta panašų projektą vykdyti ir Maskvoje.

Skelbta, kad šie namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, kurio tikslas – sukurti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius santykius tarp Maskvos ir Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

durnius

durnius portretas
kvadrate ............... visiškai orentaciją pakeitė po lietaus - matyt ir pats plauks kartu su ledais dar labiau orams atšilus - Velykos jau netoli

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
O tai daugiau nėr ką griaut?prioritetas?lai griauna visus baisius tarybinius blokinius ir performuoja į modernius gyvenamuosius rajonus.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Vėl kaip ir su profsąjungos rūmai. Vien kišenės papildymas prieš agoniją šimašiui rūpi. Bjaurastis
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių