Quantcast

R. Šimašius dėl V. Urbonavičiaus: spaudimas akivaizdus, bet įrodymų nėra

  • Teksto dydis:

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako neturintis tiesioginių įrodymų, kad konservatorius tarybos narys Vidas Urbonavičius spaudė administraciją priimti jo vaikui palankius sprendimus, tačiau situacija, anot jo, rodo akivaizdų politinį spaudimą.

Tuo metu tarybos konservatoriai neigia metamus kaltinimus ir kaip tik sako, kad politiniu spaudimu administracijai užsiima meras ir jo komanda.

„Turiu konkretų Švietimo departamento vadovo prašymą atleisti jį iš darbo nuo šiandien ir žodinį pasakymą, kad jis pats prisiima visą atsakomybę dėl šito veiksmo. Kitą vertus, nemanau, kad vilniečiai turi būti laikomi idiotais ir pats nesu idiotas, ir ekstraordinarus veiksmas gali gimti paties Švietimo departamento vadovo galvoje. Tuo sutapimu nežinau, kas gali patikėti“, - žurnalistams antradienį sakė meras.

R.Šimašius tvirtina, kad apie galimą pažeidimą dėl neįprastos vaikų registracijos jį penktadienio vakare informavo patarėjas informacinių technologijų klausimais Povilas Poderskis. R.Šimašius sako, kad pažedimai perkeliant šešis vaikus į lopšelio-daržėlio „Žirniukas“ vyresnio amžiaus grupes buvo padaryti dar spalį, vieno iš tėvų skundas dėl to gautas gruodžio mėnesį. Pasak mero, patikrinus informaciją, paaiškėjo, kad vienas neįprastu būdu priimtų vaikų - tarybos nario V.Urbonavičiaus atžala.

Pasikviečiau Švietimo departamento vadovą, jis, nesileisdamas į detales, bet prisiėmė visą atsakomybę dėl to įvykio ir įteikė man atsistatydinimo prašymą. Lygiai tai pat pripažino, kad spaudimas buvo ir konkreti specialistė, kuri nuspaudė mygtuką.

„Pasikviečiau e-miesto departamento vadovą, paklausti, kokia situacija yra, jis patvirtino, kad tam tikrų primygtinių užklausimų buvo gavęs ta tema, bet atsisakė bet ką daryti ir labai aiškiai parodė, kad sistema neįveikiama ir niekuo nebus manipuliuojama, to negalima daryti ir nepadarė. Pasikviečiau Švietimo departamento vadovą, jis, nesileisdamas į detales, bet prisiėmė visą atsakomybę dėl to įvykio ir įteikė man atsistatydinimo prašymą. Lygiai tai pat pripažino, kad spaudimas buvo ir konkreti specialistė, kuri nuspaudė mygtuką, patvirtino, kad gavo departamento vadovo nurodymą tai padaryti“, - aiškino R.Šimašius.

Meras sako kol kas nepatenkinęs Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovo Algmino Pakalniškio prašymo ir sako, kad šį klausimą spręs tik išsiaiškinęs situaciją. Klausiamas, ar kreipsis į teisėsaugą, meras sako, kad tai taip pat paaiškės atlikus tyrimą. Anot jo, atsakomybę turėtų prisiimti ir specialistė, kuri „paspaudė tą mygtuką“, tačiau abejojo, ar darbuotojai turėtų būti atleidžiami.

„Išsiaiškinsime jų tikslų vaidmenį. Manau, kad jie pasekmes turėtų patirti, tačiau ar jie turėtų prarasti darbo vietas - truputėlį abejoju dėl to“, - aiškino meras.

Vilniaus vadovas pripažįsta, kad tiesioginių kaltinimų, jog V.Urbonavičius darė politinį spaudimą, administracijos darbuotojai jam nepateikė. Jis aiškina, kad priešingai nei esą darė V.Urbonavičius, įprastai tarybos nariai dėl savo vaikų darželio klausimais kreipiasi ne į konkrečius asmenis administracijoje, o nurodytu bendruoju telefonu.

Iš mero buvo iniciatyva kviesti darbuotojus, vyko gan grubi apklausa siekiant išgirsti tai, ką buvo norima išgirsti. Kas tai sakė, matyt, ir atsakys vidaus audito metu, kur, tikiuosi, ir bus atsakyta, kas ką spaudė.

Meras tvirtina, kad Vilniuje daugiau nėra tokių atvejų, kai keli vaikai priskiriami darželyje ne savo amžiaus grupei. Tuo metu už švietimą atsakingas vicemeras ir konservatorių frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas tikino, kad panašiu būdu, t.y. prašant paieškoti daugiau vietų darželiuos, nuo rugsėjo pirmosios į sostinės darželius priimta apie 850 vaikų. Jis kaltina merą politikavimu ir tuo, jog būtent liberalų vadovybė spaudė administraciją mesti nepagrįstą šešėlį V.Urbonavičiui.

Tiek liberalai, tiek konservatoriai tikina, kad į visus klausimus atsakys savivaldybės vidaus audito išvados.

V.Benkunskas atmeta, jog ir pats galėjo daryti įtaką.

„Iš mero buvo iniciatyva kviesti darbuotojus, vyko gan grubi apklausa siekiant išgirsti tai, ką buvo norima išgirsti. Kas tai sakė, matyt, ir atsakys vidaus audito metu, kur, tikiuosi, ir bus atsakyta, kas ką spaudė, - aiškino V.Benkunskas. - Labai keista, kad meras pats pirmiausia nepasikvietęs paties V.Urbonavičiaus paklausti, ar jis tikrai darė spaudimą, pradėjo nuo pavaldžių administracijos darbuotojų. Visa tai virto į vienpusišką puolimą prieš koalicijos partnerius, ar kokios kitos priežastys, man sunku pasakyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Buvo,bet irodymu nėra.Tai jei nėra tai nieko ir nebuvo.

Ada

Ada portretas
Šimašius yra liberalas ir tuo viskas pasakyta. Šypsena šen, šypsena ten, o darbai toli gražu nesišypso. Su Vilniaus transporto ekologiškumu prastai ir nesistengiama, kad būtų geriau. Svarbu dyzelinių autobusų pripirkti... Bjauriausia, kad kažkas su tokiais planais nesutinka. Tada prireikia griežtesnių priemonių...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių