Quantcast

R. Šimašius: buvo tokių merų, kuriems turbūt būtų geriau būti išrinktiems tarybos

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad tai, kuri rinkimų tvarka geresnė, priklauso „nuo situacijos ir nuo asmens“, tačiau pats taip pat ragina palikti tiesioginį rinkėjų dalyvavimą sprendžiant dėl mero.

„Buvo tokių merų ir tokių situacijų, kuriems turbūt būtų geriau būti išrinktiems tarybos. Bet aš nemanau, kad miestiečiams nuo to geriau būtų. Man atrodo, tai, kad meras yra tiesiogiai išrinktas, gavęs tiesioginį pasitikėjimą ir šita pozicija nėra politinio turgaus taryboje dalis arba prekė, kaip būdavo anksčiau, tai man atrodo, kad daugelyje Lietuvos miestų ir savivaldybių tai atvedė į gerą“, – žurnalistams tvirtino sostinės savivaldybės vadovas.

„Mano supratimu, tai buvo vis dėlto daugiau teigiamas postūmis“, – pridūrė jis.

Anot R. Šimašiaus, Konstitucinio Teismo išaiškinimas palieka dvi išeitis: „grįžti prie to, kas buvo nepadaryta prieš septynerius metus“ ir įteisinti mero poziciją Konstitucijoje ir taip suteikti jam platesnes vykdomosios valdžios galias, kurios tradiciškai būdingos merams, arba grįžti prie situacijos iki 2015-ųjų rinkimų.

Kaip yra geriau – turbūt vertins tikrai Seimas. Bet, manau, žmonės irgi yra išsakę savo vertinimą ir matymą: žmonių į savivaldos rinkimus po tiesioginių merų rinkimų įteisinimo ateina daugiau, kaita merų mažesnė.

„Kaip yra geriau – turbūt vertins tikrai Seimas. Bet, manau, žmonės irgi yra išsakę savo vertinimą ir matymą: žmonių į savivaldos rinkimus po tiesioginių merų rinkimų įteisinimo ateina daugiau, kaita merų mažesnė“, – sakė jis.

R. Šimašius sako, kad Konstitucijos pataisoms iki šios merų kadencijos pabaigos 2023-iųjų gegužę „laiko yra per akis“, bet kvietė Seimą imtis sprendimų kuo greičiau, kad būtų spėta iki rinkimų kampanijos.

Anot jo, Seimui dar balsuojant dėl tiesioginių merų rinkimų įteisinimo, jis pats tuo metu kaip parlamentaras nepalaikė tokios iniciatyvos dėl „tų pačių argumentų“, kuriuos pirmadienį išsakė Konstitucinis Teismas, tuo metu „daugelis entuziastingai pritarė“.

„Iš tų entuziastingai pritarusių yra net keliolika, kurie dabar kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad neva tai antikonstituciška, nors lygiai tie patys argumentai buvo ir tuomet“, – sakė jis.

Vilniaus meras teigė nesitikintis, kad Seimas lengvai apsispręs dėl reikiamų pataisų paliekant tiesioginius rinkimus nes Seime „yra labai daug politinės konjunktūros“.

„Ir manau, kad, deja, partijos skaičiuoja, ar jų merų yra tiesiogiai išrinktų, ar ne, ar jie turi perspektyvos artimiausiuose rinkimuose, kad jų kandidatas būtų išrinktas meru, ar turi perspektyvą iš tarybos narių išrinkti. Deja, bet politinis elitas labai daug skaičiuos ir žiūrės, kaip jiems pasiekti savo tikslus. Labai noriu palinkėti, kad vis dėlto būtų atsižvelgta į žmonių nuomonę, ko žmonės tikisi“, – pridūrė R. Šimašius.

Konstitucinis Teismas pirmadienį paskelbė, kad prieš šešerius metus Lietuvoje įvesti tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai ir yra įmanomi tik pakeitus pagrindinį šalies teisės aktą. Seime priimti Konstitucijos pataisą būtina, kad už jas dukart balsuotų ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141.

Vis dėlto teismas nusprendė, jog dabar išrinkti merai turėtų pabaigti savo kadenciją ir nutarimas įsigaliotų tik 2023 metų gegužės 3 dieną, t.y. būtų taikomas tik naujiems rinkimams.

Dėl tiesioginių merų rinkimų į KT buvo kreipęsi 46 praėjusios kadencijos parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, tačiau tarp pasirašiusiųjų buvo ir keli liberalai, „darbiečiai“, buvę „tvarkiečiai“.

Jie kėlė klausimą, ar buvo galima Lietuvoje įteisinti tiesioginius merų rinkimus nepakeitus Konstitucijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Anonimai už ką geresnio nebuvo,už Kupčinską?gal esi iš mėnulio?iš ten visos anomalijos.

cha cha

cha cha portretas
Juokiasi puodas ,kad katilas juodas .Vilniui su tokiu meru pravalas .Kur pažiūrėsi -nesąmonės ir betvarkė.Kaip Kaunui buvo su Kupčinsku ,Dvi kadencijas grobė ir griovė miestą .Gėda būdavo svečius vesti į miestą .dabar Kaunas prisikėlė ,grandioziniai projektai ,statomi tiltai ,sutvarkytos gatvės ,klojami šaligatviai ,viešos erdvės ,stovi Vytis ,tvarkoma Nemuno laivyba ,kur pažiūri -džiaugiasi akys.Teko bėgti į Kauno rajoną ,nuo Kupčinsko sugriauto miesto ,nors esame prigimtiniai kauniečiai .Dabar miestas turi šeimininką ,tai vėl reikia viską sugadinti?

Anonimas

Anonimas portretas
na uz ji tai tikrai geresnio nebuvo,nors ne viska padare pazadukas,tai bent puse pazadejimu ivykde
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių