Quantcast

R. Petrauskas: Vilnius keičiasi į gera (idėjos laisvalaikiui)

Jeigu dabar "pasivaikščiotume" po kokį albumą, tikrai nustebtume pamatę, kaip Vilnius atrodė prieš 10 metų.

Gerai žinomas sporto komentatorius ir istorikas Robertas Petrauskas pripažįsta, kad nėra miesto žmogus ir mieliau renkasi gamtos prieglobstį. Tačiau jis mano, kad Lietuvos sostinė yra vienas pažangiausių miestų Europoje.

"Aš pagal prigimtį labiau mėgstu kaimą, man patinka gamta, paukščiukai, medžiai, upė. Todėl pastaruoju metu ir gyvenu ne pačiame Vilniuje, o jo rajone. Į Vilnių atvykstu tik tada, kai prispiria reikalai", – sakė R.Petrauskas.

Jei jau yra mieste ir tenka susitikti su draugais, jis sako dažniausiai pasirenkantis kokią nors kavinę. R.Petrauskas juokavo, kad, matyt, jis šiuo metu nėra geras pašnekovas sporto tema: "Pastaruoju metu pagrindinis mano sportas yra sėdėjimas prie stalo ir knygos rašymas." Jis šiuo metu baigia rašyti savo antrą knygą – veikalo apie Antrąjį pasaulinį karą Europoje antrąją dalį, kurią pristatys šią vasarą.

"Vilniuje galima jausti judesį: yra dviračių takelių, Katedros aikštėje siautėja riedutininkai, prie upės – tinklinio aikštelės. Manau, kad šiuo atžvilgiu Vilnius pirmauja Lietuvoje, o kad lenkia vieną kitą Europos didmiestį – irgi faktas", – mintimis dalijosi sporto žinovas.

R.Petrauskas sako, kad mieste praleisdamas mažai laiko negali įvardyti, kas su miestu yra negerai, tačiau tikrai žino, kad kitur kraustytis, o juo labiau į kitą šalį nenorėtų: "Esu lietuvis ir nenorėčiau būti svetimšalis kuriame nors kitame pasaulio krašte. Visada sakau, kad išvykus kitur labai smagu, gera pakeisti aplinką, išsivalyti galvą, pakeliauti, pamatyti, bet paskui visada smagu sugrįžti namo."

Vilniuje jau apie 10 metų gyvenantis R.Petrauskas ypač didelės reikšmės miestiečio statusui neteikia, nes sunku įvardyti, kas gi yra tas tikrasis vilnietis, o kategorijų, pagal kurias būtų galima jį identifikuoti, – daug. "Esu toks pat vilnietis kaip 60–70 proc. kaimiečių, kurie atvažiuoja į sostinę ir pasilieka jame gyventi. Tad ką reikia vadinti tikru vilniečiu?" – retoriškai klausė pašnekovas.

Per pastarąjį dešimtmetį, garsaus sporto komentatoriaus nuomone, Vilnius daug pasikeitė. "Lietuviai labai mėgsta save plakti, kritikuoti ir stebeilyti į blogus dalykus bei nekreipti dėmesio į gerus. Vilnius pasikeitė, ir labai stipriai. Jeigu dabar "pasivaikščiotume" po kokį albumą, tikrai nustebtume pamatę, kaip jis atrodė prieš 10 metų. Manau, kai bet kuris užsienietis atvyksta į Vilnių, tikėtai ar netikėtai pamato, jog tai yra vakarietiškas miestas, kuriame yra ką veikti, kur galima daug ką pamatyti, kuriame yra gera atmosfera, saugu, gražu, gatvės apšviestos, o žmonės šypsosi", – pagyrų sostinei negailėjo žinomas šalies žmogus.

R.Petrauskas sako esantis iš tų žmonių, kurie pradeda nuo gerųjų dalykų, – juk visada galima prie ko nors prikibti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė aiški

Nuomonė aiški portretas
Vilniaus meras - protingasis A.Zuokas. O vos dvėsuojančio griūvančio Kauno - gražusis kupčinskas. Tuo viskas paaiškinama.

Liutauras

Liutauras portretas
Vilnius po 15-20 metų bus topinis, vienas geidžiamiausių miestų europoje, o atlyginimai čia bus vieni didžiausių europoje po maždaug 5-10 metų. Pagalvokit apie tai, emigrantai.

kodėl

kodėl portretas
Vis Vilnius ir Vilnius, jam sikriamos didžiausios biudžeto lėšos, vos ne visos investicijos eina į Vilnių, o kiti Lietuvos miestai ir miesteliai vos gyvi, baisus nedarbas, savivaldos klerkų godumas, užmirti senoliai... ar tai jau ne Lietuva, ar ji nestovėjo petys petin Baltijos kelyje... Dora ir sąžinė ne šio laikmečio dimensija
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių