Quantcast

R. Karbauskis kartoja: Lukiškių aikštėje pliažų daugiau nebebus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad Lukiškių aikštės priežiūrą ketinama perduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC), bei pridūrė, kad pliažų Lukiškių aikštėje nebebus.

„Yra du darbo grupės siūlymai. Vienas siūlymas yra pasirašyti naują sutartį su Vilniaus savivaldybe labai aiškiai apibrėžiant, kad būtų laikomasi Seimo priimto įstatymo dėl Lukiškių aikštės statuso. Antras siūlymas yra atiduoti aikštės priežiūrą LGGRTC.

Kiek aš suprantu, Vyriausybė yra linkusi spręsti (šį klausimą – ELTA) antru variantu, nes pirmu variantu, atnaujinant panaudos sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe, mes susiduriame su problema, kad miestui vadovauja meras, kuris priklauso partijai, kuri nori legalizuoti narkotikus. Dėl to tikėti, kad šitie žmonės su tokiu mąstymu vis dėlto laikysis įstatymų, mums tikrai nėra savaime suprantama“, – sakė R. Karbauskis.

R. Kabauskis pridūrė, kad renginiai Lukiškių aikštėje ir toliau turėtų vykti.

Mes susiduriame su problema, kad miestui vadovauja meras, kuris priklauso partijai, kuri nori legalizuoti narkotikus.

„Bus daug mažiau rizikų ir daug mažiau galimybių kažkaip manipuliuoti įstatymu ir viešąja nuomone, kai šitą aikštę valdys LGGRTC. Šnekant apie vertybes, renginiai ten turi vykti, įvairūs renginiai, ir ledo arena ten gali būti įrengta žiemą, bet pliažų ir tokių patyčių iš žmonių, kurie ten, toje aikštėje, buvo nužudyti, daugiau nebebus“, – sakė jis.

Anot valdančiųjų lyderio, ši Vyriausybė gali nespėti priimti sprendimo dėl memorialo Lukiškių aikštėje, tad klausimą gali tekti spręsti jau kitai kadencijai.

„Ši darbo grupė to klausimo nesprendžia. Bet mes tarpusavyje šnekėjome, kad reikia valios priimti sprendimą ir nežinau, ar užteks laiko šitai Vyriausybei priimti tokį sprendimą ir pastatyti tai, ką Seimas yra nusprendęs – Vytį, ar tai bus jau kitos kadencijos klausimas. Aišku tai, kad Seimas savo valią išreiškė priimdamas įstatymą, o Vyriausybė, šiuo atveju gali būti, kad spės priimti sprendimą“, – teigė R. Karbauskis.

ELTA primena, kad rugpjūčio 1 d. įsigaliojo kontraversiškai vertinamas Lukiškių aikštės įstatymas, įtvirtinantis šios sostinėje esančios aikštės memorialinį statusą ir jos naudojimo principus.

Šis įstatymas, baigiantis Seimo sesijai, skubos tvarka buvo priimtas po to, kai Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva Lukiškių aikštėje buvo atidarytas diskusijas sukėlęs dirbtinis smėlio paplūdimys. Supiltu pliažu piktinosi ne tik valdantieji, bet ir konservatoriai bei kai kurie istorikai. Jų teigimu, aikštė, kurioje vyko tragiški įvykiai, nėra tinkama vieta tokioms pramogoms.

Priimtu įstatymu nustatyta, kad Lukiškių aikštė yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė. Pasak priimto įstatymo, aikštė turi būti formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais ir tvarkoma taip, kad būtų užtikrinta rimtis bei derama pagarba kovotojams žuvusiems už nepriklausomybę bei sukilėliams gyvybę paaukojusiems 1863–1864 m.

Taip pat įstatymu įtvirtinta, kad valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti turės būti pagrindinis reprezentacinės Lietuvos aikštės akcentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai karbovskis

Tai karbovskis portretas
Tegu blokuojasi su šustausku, abiem nepatinka :)

Alis...

Alis... portretas
vaikėzai, nutraukite tuos žaidimus smėlio dėžėse... o kur padės gultus?.. juk jie nepigiai kainavo...

Anonimas

Anonimas portretas
o mes uz lietuvius balsuosim! o tai arabai jau nusibodo
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių