Quantcast

Psichotropinių medžiagų prekybai – žalia šviesa

Teismas nesiryžo sustabdyti skandalingai pagarsėjusios uždaros akcinės bendrovės „Viltis“ ir jos direktoriaus Tomo Ambrazo veiklos.

Pirmadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas atmetė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą 6 mėnesiams sustabdyti šios bendrovės veiklą, nors jai priklausančiose parduotuvėse pernai gruodžio antrąją ir buvo rasta psichotropinių medžiagų.

Prokuroras savo prašyme nurodė, jog „Viltis“ nėra likviduota, toliau vykdo veiklą, susijusią su neteisėtu psichotropinių medžiagų platinimu, todėl siekiant užtikrinti, kad bendrovės veikla netrukdytų baudžiamosios bylos procesui bei būtų užtikrintas visuomenės saugumas, prašė laikinai laikinai sustabdyti jos ūkinę, komercinę bei finansinę veiklą.

Teismui prokuroro prašymas nepasirodė įtikinamas. Teismo nuomone, nors įstatyme įsakmiai ir nenurodyta, prokuroras turėtų įspėti trauktiną baudžiamojon atsakomybėn juridinį asmenį, paaiškindamas, kad jeigu bus trukdoma normali proceso eiga ar iškils naujų nusikalstamų veikų grėsmė, įmonės, įstaigos ar organizacijos veikla gali būti sustabdyta ar apribota. Dėl to, teismo teigimu, prokuroras „Vilties“ neįspėjo nei po pirmos 2008 metų gruodžio mėnesį atliktos kratos, nei po antrosios, atliktos 2009 metų kovo mėnesį.
 
„Iš teismui pateiktos medžiagos matyti, kad „Viltis“ produkciją įsiveždavo legaliai, nėra nustatyta, jog bendrovė žinojo, kad įvežamoje produkcijoje yra psichotropinių medžiagų. Be to, įmonė deda pastangas, kad nepardavinėtų prekių, kuriose yra psichotropinių medžiagų, uždarė parduotuves. Tai leidžia daryti išvadą, jog pati įmonė suinteresuota nedaryti naujų nusikalstamų veikų. Iš pateiktų duomenų matyti, kad įmonė ėmėsi priemonių, kad išsiaiškintų, ar nėra uždraustų medžiagų jų platinamoje produkcijoje, kreipėsi į įvairias valstybines institucijas“, - rašoma teismo nutartyje.

Pirmosios legalių psichotropinių medžiagų parduotuvės Vilniuje buvo atidarytos pernai vasaros pabaigoje. Vėliau  jų tinklas išsiplėtė į Kauną ir Panevėžį. Kitų miestų gyventojai prekes gali įsigyti internetu ar iš platintojų visoje Lietuvoje.

Bendrovė prekiavo įvairiais augalinės kilmės preparatais, sukeliančiais atpalaiduojantį ar haliucionogeninį poveikį. Kaip yra sakęs šių parduotuvių ir internetinio tinklalapio buzas.lt savininkas Tomas Ambrazas, šių preparatų sudėtyje esančios cheminės medžiagos nėra įtrauktos į draudžiamų medžiagų sąrašus Lietuvoje.

Šie sąrašai nuolat pildomi, todėl kai tarp uždraustų prekių pateko kvaitulinis šalavijas (lot. - Salvia divinorum), kuriuo prekiauta bendrovės parduotuvėse, jos veikla susidomėjo pareigūnai.

Atliekant tyrimą buvo atliktos kratos UAB „Viltis“ būstinėje ir dviejose parduotuvėse  Vilniuje. Įmonės direktoriui T.Ambrazui buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

T.Ambrazo tėvas – Liberalų ir centro sąjungos narys, Vilniaus Senamiesčio poskyrio pirmininkas Alfonsas Ambrazas. Į Seimą kandidatavęs politikas teigė, kad sūnaus veikla su juo neturi nieko bendro – jis laikosi neutraliai, o žiniasklaida pučia pernelyg didelį burbulą dėl tokios prekybos. Politikas yra teigęs, kad kitose Europos šalyje, kad ir kaimyninėje Lenkijoje, legalių svaiginančių preparatų prekyba vyksta beveik nestabdoma.

A.Ambrazas anksčiau pats buvo UAB „Viltis“ direktoriumi, tačiau vėliau verslą perleido sūnui.


Šiame straipsnyje: ambrazas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių