Quantcast

Psichologinės pagalbos centras – migracijos paliestoms šeimoms

  • Teksto dydis:

Rugsėjo pradžioje veiklą pradeda psichologinės pagalbos centras, kurio steigėjos - VšĮ „Gebu“ psichologės, parengusios psichologines konsultacines – ugdymo programas vaikams, tėvams ir globėjams. Tai jau ketvirtasis jaunų specialistų projektas psichologinių migracijos pasekmių prevencijos srityje.

„Per pastaruosius 5 metus emigracijos mastas Lietuvoje padidėjo15 kartų, todėl Lietuvoje atsiranda vis daugiau šeimų, gyvenančių per atstumą ir patiriančių stresą, įtampą bei nesaugumo jausmą, - sako įstaigos „Gebu“ vadovė Goda Kaniušonytė. - Vieno ar kelių šeimos narių išvykimas yra didelis pokytis. Jautriausiai į pokyčius šeimoje reaguoja vaikai. Deja, dažnai tėvai ar globėjai negali jiems padėti, nes patys kartais nežino, kaip tą pagalbą suteikti. Mūsų psichologinės pagalbos centras teiks psichologines konsultacijas ir kvies dalyvauti psichologinės pagalbos programose vaikus, jaunimą ir suaugusius.“

Pasak psichologės, iki šiol nebuvo įstaigos ar organizacijos, į kurią galėtų kreiptis visi šeimos nariai, iškilus sunkumams, susijusiems su migracija. Centre kvalifikuotą psichologinę pagalbą teiks ir programas ves profesionalūs psichologai bei savanoriai, parengti suteikti žinių ir įgūdžių, būtinų globalizacijos psichologiniams iššūkiams įveikti.

Erdviose patalpose ant Tauro kalno įsikūrusiame centre bus taikomi pažangiausi psichologinės pagalbos metodai. Vienas jų – Ilinojaus (JAV) universiteto mokslininkų grupės sukurtas socialinio-emocinio ugdymo programa (CASEL). CASEL skirta ugdyti vaikų savęs pažinimo ir supratimo, emocijų reguliacijos, tarpasmeninių santykių formavimo įgūdžius. Suaugusiųjų grupėse bus taikomi konsultavimo metodai, paremti psichologų J.L.Moreno, R.Peterson ir S.Green darbais, vyks pozityvaus elgesio modeliavimo, psichodramos, judesio terapijos sesijos. Projektas remiamas Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos lėšomis, todėl psichologinės paslaugos bus teikiamos už simbolinę kainą, t.y. su 80 proc. nuolaida.

Penktus metus veikianti VšĮ „Gebu“ dirba psichologinių migracijos pasekmių prevencijos srityje. Įstaigos psichologai išleido metodinę priemonę „Psichologinės migracijos pasekmės šeimai: vaikų emocinių ir elgesio sunkumų prevencija“, atliko tyrimus „Tarptautinis mobilumas ir asmenybės bruožai“, „Pilietinė galia ir asmenybės bruožai“, vykdo mokslinę veiklą vaikų ir jaunimo raidos srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių