Quantcast

Profesinė sąjunga streiko neatsisako: kitą savaitę Vilniuje stos viešasis transportas?

Sostinės savivaldybės įmonė „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) teigia gerinanti sąlygas vairuotojams ir kitiems darbuotojams bei didinanti atlyginimus, tačiau profesinė sąjunga kitą savaitę planuojamo streiko neatsisako.

Kaip antradienį informavo VVT, įvedus naują darbo apmokėjimo sistemą, įmonės darbuotojus jau pasiekė vidutiniškai 15,5 proc. didesni atlyginimų avansai.

„Gerėja ir kitos darbo sąlygos – pakeisti grafikai kokybiškam pietų ir poilsio laikui, atsisakyta žalų išskaičiavimo dėl eismo įvykių. Atsižvelgus į vairuotojų pastabas, Vilniaus miesto savivaldybė patobulino poilsio patalpų galinėse maršrutų stotelėse projektą – tokių mieste bus įrengta 11“, – teigiama VVT pranešime spaudai.

Bendrovė teigia, jog įvedus naują darbo apmokėjimo sistemą autobusų ir troleibusų vairuotojams atlyginimai vidutiniškai kyla 20 proc. iki 2015 eurų prieš mokesčius, naujausiam algų kėlimui skirta 3,2 mln. eurų.

„Didžiausias mūsų rūpestis yra užtikrinti darbuotojams kuo geresnes darbo sąlygas, dėl to darome konkrečius darbus. Pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį pakeista virš 90 proc. viešojo transporto grafikų, kad vairuotojai turėtų 45 minučių pertraukas. Taip pat keitėme darbo apmokėjimo sistemą, kuri garantuoja didesnį atlyginimą mažiausiai uždirbantiems ir gali pasiūlyti konkurencingą darbo užmokestį rinkoje“, – sakė VVT vadovas Darius Aleknavičius.  

Įmonė tvirtina, kad nauja darbo apmokėjimo sistema yra teisingesnė visų darbuotojų atžvilgiu, nes nebelieka situacijų, kai už tą patį ir lygiavertį darbą buvo fiksuojami reikšmingi apmokėjimo skirtumai. Pasak VVT, po konsultacijų su darbuotojais, dalis priedų pakeisti didesniu valandiniu atlyginimu, tačiau ir toliau skaičiuojant darbo užmokestį yra vertinamas darbo stažas, sudėtingumas ir kokiu grafiku dirba vairuotojas.

Streikas vyks, pagrindinis reikalavimas – kad įmonėje būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis su joje esančia darbo apmokėjimo sistema, tvariais darbo ir socialiniais standartais.

Vis dėlto įmonės profesinės sąjungos vadovas Algirdas Markevičius teigia, kad nesutarus dėl esminio reikalavimo – įtraukti darbo apmokėjimo sistemą į kolektyvinę sutartį, ateinantį pirmadienį planuojamas streikas įvyks.

„Streikas vyks, pagrindinis reikalavimas – kad įmonėje būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis su joje esančia darbo apmokėjimo sistema, tvariais darbo ir socialiniais standartais. Žmonės aktyviai registruojasi, bet kokiu atveju, gruodžio 5 dieną streikas prasidės“, – BNS antradienį sakė A. Markevičius.

Jo teigimu, paskelbus registraciją, per nepilną parą norą streikuoti jau pareiškė apie 200 vairuotojų ir kitų darbuotojų.

Rengti streiką profesinės sąjungos ketino prieš metus, tačiau tai padaryti trukdė ginčai teismuose ir valstybėje įvesta nepaprastoji padėtis.

Gegužę Vilniaus apygardos teismas galiausiai leido streikuoti užtikrinant pusę paslaugų, o kliūčių dėl nepaprastosios padėties neliko nuo rugsėjo vidurio šiam teisiniam režimui ėmus galioti tik pasienyje.

Rugsėjo pabaigoje VVT ir bendrovės profesinė sąjunga pranešė, jog streikas atšaukiamas pavykus sutarti dėl atlyginimų kėlimo, pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties.

Tačiau lapkričio viduryje VVT pranešė, kad nepavyko sutarti dėl bendrovės pasiūlytos naujos darbo apmokėjimo sistemos, o profsąjunga vėl paskelbė apie ketinimus streikuoti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jola

Jola portretas
O rūkymas kabinose taip pat įeina į darbo sąlygų gerinimą? Ar reikėtų nukirpt tą atlyginimą už pažeidimą?

Rici

Rici portretas
Tris kartus jau turejot streikuot,MIŽNIAI,taip jums ir reik.Ant minimumo pasodint.

tomas

tomas portretas
taigi valdziai tik geriau, ta diena islaidos kurui ir elektrai sumazes, o pelnas bus tas pats, nes zmonems tai visvien reikes biletus pirkti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių