Quantcast

Pristatytas pirmasis lietuviškas kosminis palydovas

Lietuva žengė dar vieną žingsnį kosmoso link. Ketvirtadienį Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete pirmą kartą viešai pristatytas veikiantis palydovo „LituanicaSAT-1“ modelis.

Nedidelės dėžės dydžio įrenginį fakulteto laboratorijoje buvo galima apžiūrėti iš arti. Pristatymo metu projekto komandos nariai demonstravo, kaip nuotoliniu būdu veikia ryšio su palydovu užtikrinimo įranga, aiškino, kaip bus palaikomas ryšys su palydovu, skriejančiu Žemės orbita.

Už palydovo „smegenis“ ir programinę įrangą atsakingas informatikos doktorantūros studentas Vytautas Valaitis susirinkusiems žiniasklaidos atstovams atskleidė šiek tiek techninių detalių, kokiu principu veiks į orbitą paleistas palydovas.

„Kurdami palydovą rėmėmės NASA standartais. Jo korpusas pagamintas iš specialaus ypač tvirto aliuminio lydinio, o išorėje primontuotos keturios radijo ryšį palaikančios antenos. Naudojame pasyvią palydovo stabilizavimo sistemą – palydove yra įmontuoti keli magnetai, kurie jį turėtų stabilizuoti pagal žemės magnetinį lauką, o įrenginio kamera bus nukreipta į žemę“, - pasakojo V. Valaitis.

Specialisto teigimu, atlikus stabilizacijos bandymus, palydovas atliks pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus.

„Įdomu paanalizuoti saulės aktyvumą, kaip nuo jo priklauso žemės magnetinis laukas. Palydove taip pat bus įdiegta visiškai atvira autonominė FM balso retransliatoriaus sistema. Ją sukūrė Lietuvos radijo technikos entuziastai. Bus galima išsiųsti balso žinutę, kuri palydovą pasieks vienu dažniu, o palydovas ją ištransliuos kitu“, - kalbėjo V. Valaitis, pridūręs, jog palydovo surinktais duomenimis galės naudotis tiek Lietuvos, tiek užsienio specialistai.

Projekto komanda įsitikinusi – palydovo paleidimas turėtų paskatinti Lietuvos verslininkus investuoti į kosmoso technologijas. Palydovo parengimo darbus koordinuojančios nekomercinės organizacijos VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai sprendimai“ ir „LituanicaSAT-1“ infrastruktūros vadovas Vytenis Buzas tikino, kad verslininkų indėlis atsipirks.

„Tai yra paskata investuoti tiek į komandą, tiek į Vilniaus universitetą, nes visos investicijos grįš. Mes jau turime nemažai patirties ir galime kurti kosmosui pritaikytus palydovus. Mažai kas žino, tačiau Lietuvoje dirba įmonės, kurios dešimt ar penkiolika metų bendradarbiauja su NASA ir Europos kosmoso agentūra. Mūsų tikslas buvo suburti visus šiuos žaidėjus ir visiems bendradarbiaujant kurti savo technologijas“, - tikino V. Buzas.

Idėja sukurti palydovą gimė 2012 m. vasarą, kai lietuviai specialistai stažavosi NASA Ames tyrimų centre. Projekto koordinatoriai dėl šios galimybės susitarė su už specialių mokslui pritaikytų krovinių gabenimą į Tarptautinę kosminę stotį atsakingos kompanijos „NANORACKS LLC“ atstovais.

Šiuo metu palydovo „LituanicaSAT-1“ paleidimo į kosmosą misijoje dirba daugiau kaip trys dešimtys jaunų specialistų, prie projekto prisidedant bent kelioms dešimtims organizacijų ir įmonių. Planuojama, jog dar šį mėnesį palydovas keliaus į JAV, kur su juo bus atlikti specialūs kvalifikaciniai bandymai. Į kosmosą palydovą numatoma paleisti šių metų gruodžio mėnesį. Ten jis praleis daugiau kaip šešis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių