Quantcast

Prieš teismą stos tik riaušių prie Seimo dalyviai

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai jau po savaitės ketina teismui perduoti baudžiamąją bylą, kurioje 29 įtariamieji kaltinami dalyvavę sausio viduryje prie Seimo vykusiose riaušėse.

Dabar kaip tik baigiamas rašyti kaltinamasis aktas, įtariamieji susipažįsta su bylos medžiaga.

Prieš teismą stos tik riaušių dalyviai, neramumų organizatorių prokurorams nepavyko nustatyti. „Nepavyko nustatyti, kad būtų buvę kažkokie organizatoriai, kvietę masiškai visus eiti prie Seimo ir daužyti langus“, - sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis.

Vis dėlto, prokuroro teigimu, iš surinktos byloje medžiagos matyti, kad riaušės nekilo spontaniškai, daugelis įtariamųjų ėjo į jas pasiruošę, buvo prisirinkę akmenų, nešėsi skaras veidams prisidengti.

Kol kas teismui ketinama perduoti tik vieną bylą. Kada jį pasieks antroji, kurioje dalyvavimu riaušėse kol kas įtarimai yra pareikšti 36 asmenims, I.Mikelionis nedrįsta prognozuoti. „Gali būti, kad prieš teismą stos ne visi žmonės, kuriems dabar yra pareikšti įtarimai. Kol kas vyksta vertinimai, todėl kalbėti dar anksti“, - kalbėjo vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Pasak I.Mikelionio, bylos yra autentiškos, tačiau jas nuspręsta išskirti, norint, jog procesas nebūtų vilkinamas. Be to, mažesnes bylas daug lengviau nagrinėti teismams.

"Nežinau, kaip teismas nagrinės, nes įtariamųjų ir taip pakankamai daug. Jei nors vienas jų į posėdį neatvyks, teismui bylos nagrinėjimą reikės atidėti kitai dienai“, - sakė prokuroras.

Visiems riaušių dalyviams yra paskirtos kardomosios priemonės - rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Riaušių dalyviai, prokuroro teigimu, buvo nustatyti įvairiais būdais. Jie buvo nufotografuoti, nufilmuoti, todėl rasti dalį riaušininkų padėjo visuomenė. „Kitus surado policijos pareigūnai, nes nemažai asmenų anksčiau yra teisti“, - kalbėjo I.Mikelionis.

Visiems riaušių dalyviams pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnio 2 dalį, kuri numato riaušių organizatoriams, provokatoriams, smurtautojams ar turtą niokojusiems ar kitaip šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems asmenims, kurie priešinosi policininkams arba naudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Sausio 16-ąją, Nepriklausomybės aikštėje, per vykusį profesinių sąjungų organizuotą mitingą prieš Vyriausybės padidintus mokesčius, nukentėjo apie 30 žmonių, buvo išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į patį Parlamentą.
Riaušininkus tramdę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas. Suskaičiuota, kad riaušininkai padarė apie 230 tūkst. litų nuostolių.


Šiame straipsnyje: riaušėsprie Seimobylateismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių