Quantcast

Prie Kinijos ambasados kelios dešimtys žmonių reiškė solidarumą Tibetui

Antradienį prie Kinijos ambasados Vilniuje kelios dešimtys žmonių reiškė solidarumą su tibetiečiais ir ragino lietuvius nepamiršti kovos už laisvę.

„Atkurtos nepriklausomybės išvakarėse mes prisimename tą tautą, kuri neturi laisvės dabar, bet buvo su mumis tuo metu, kai mes kovojome už savo laisvę“, – BNS sakė vienas protesto organizatorių Vilniaus universiteto sanskrito kalbos dėstytojas Vytis Vydūnas.

„Būdami čia išreiškiame savo požiūrį į laisvę ir parodome, kad esame pasiruošę už ją kovoti“, – pridūrė V. Vydūnas.

Proteste prie Kinijos ambasados dalyvavo apie dvidešimt Tibeto vėliavomis ir spalvomis pasipuošusių žmonių, kurie teigė smerkiantys komunistinės Kinijos agresiją Tibete ir reikalaujantys atkreipti dėmesį į nuolatinius Kinijos vyriausybės žmogaus teisių pažeidimus.

Būdami čia išreiškiame savo požiūrį į laisvę ir parodome, kad esame pasiruošę už ją kovoti.

Akcijos dalyviai priminė ir apie Dalai Lamos XIV telegramą Lietuvai, kuria jis 1990-ųjų balandžio 3 dieną pasveikino lietuvius atkūrus Nepriklausomybę ir išreiškė paramą.

Proteste dalyvavęs Solidarumo su tibetiečiais grupės pirmininkas Seime, konservatorius Andrius Navickas BNS sakė, kad Lietuvoje trūksta politinės valios kovoti už Tibeto laisvę, bet ji turi būti auginama ir situacija keičiasi.

„Lietuviai myli laisvę, bet Tibetas jiems yra toli ir kartais jie nelabai suvokia tos laisvės kovos esmės“, – sakė jis. 

„Prieš porą metų atrodė, kad kinai nusipirko viską per savo ekonomiką tiek, kad jau nekalbam apie žmogaus teises. Bet žiūrime Europos Parlamente ir kitur, vis tiek tos kalbos – Uigurų deklaracija, Tibeto klausimai, jie vis tiek yra keliami“, – sakė A. Navickas.

Pasak protesto dalyvių, Lietuva turi pasirinkti, kuriai stovyklai atstovauja – laisvės ar totalitarizmo.

Kovo 10-ąją yra minima Nacionalinio tibetiečių sukilimo diena, kuris įvyko 1959 metais.

Autonomijos nuo Kinijos Tibetas neteko 1951 metais, kai Pekinas įvedė kariuomenę į šią nepriklausomybę paskelbusią teritoriją.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną oficialiai laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių santykių sureguliavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Keli kvailiai , kasmet vis tie patys....

...

... portretas
LAISVĘ Tibetui!

Eileen Stirling

Eileen Stirling portretas
Lietuviai nesupranta kas yra laisve, jie ameriknu okupacija vadina laisve.Amerikonai jiems tiek isplove smegenis
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių