Quantcast

Prezidentas apsilankė Gedimino kalne rastų sukilėlių istorijai skirtoje parodoje

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį dalyvavo parodos „Pažadinti: Gedimino kalne rastų sukilėlių istorija“ atidaryme.

„Gedimino kalne rasti mūsų 1863-1864 m. sukilimo didvyriai tam tikra prasme nupūtė dulkes nuo dramatiško XIX a. istorijos puslapio, kuris šiandien įgyja visiškai kitokį aktualumą ir prasmę. Sukilėliai, už laisvę atidavę tai, ką turi brangiausio, – savo gyvybę, atvėrė kelią kitoms kartoms daryti nuostabius darbus. J. Basanavičiui, kuris 1883-iaisiais metais pradėjo leisti „Aušrą“ ir telkti mūsų tautines pajėgas, 1918-ųjų metų Lietuvos nepriklausomybės akto signatarams, XX a. vidurio partizanams, kurie, palikę savo mylimąsias ir tėvus, galbūt ir iš anksto pasmerktoje kovoje su okupantu vis tiek kovojo už laisvę.

Sukilėliai, už laisvę atidavę tai, ką turi brangiausio, – savo gyvybę, atvėrė kelią kitoms kartoms daryti nuostabius darbus.

 

Šalies vadovas pabrėžė, kad 1863-1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių laidotuvių ceremonijos išvakarėse svarbu ne tik pagerbti šių žmonių atminimą, bet ir artimiau susipažinti su jų asmenine istorija ir taip prie jos priartėti. Paroda suteikia galimybę pažvelgti į praeitį sukilėlių akimis, nusikelti į tų dienų kontekstą, suprasti šių vyrų ir jaunuolių išgyvenimus, viltis, lūkesčius. Prezidentas pripažino, kad autentiškos erdvės, asmeniniai sukilėlių daiktai, sukilimo relikvijos ir netgi vieno iš jų veido atspaudas kuria išties labai ryškų įspūdį, kurį sustiprina dar ir interaktyvios priemonės.

Šia paroda Lietuvos nacionalinis muziejus, kurio archeologai ant Gedimino kalno surado 20-ties 1863-1864 metų sukilimo vadų ir dalyvių palaikus, vainikuos beveik trejus metus trukusius tarpdisciplininius tyrimus, suteikusius impulsą naujai pažvelgti į šio sukilimo istoriją.

Penktadienį, lapkričio 22-ąją, prezidentas G. Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė kartu su Lenkijos vadovu ir pirmąja ponia, garbingais svečiais iš Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos dalyvaus oficialioje iškilmingoje 1863–1864 m. sukilimo vadų ir dalyvių laidotuvių ceremonijoje, primenama Prezidentūros pranešime.

Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda įrengta lankytojams pirmą kartą atveriamame pastate – XIX a. buvusioje politinių kalinių areštinėje, kurioje 1863–1864 m. kalėjo apie 1000 sukilimo dalyvių. Parodą lankyti bus galima nuo lapkričio 21 d.nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel zingerio nepakviete juk zymus litvakas /patriotas? ...

Šaunuolis

Šaunuolis portretas
Man mokama daugiau nei 132 USD per valandą, dirbant namuose su 2 vaikais. Niekada nemaniau, kad galėsiu tai padaryti, bet mano geriausiia draugė per mėnesį uždirba daugiau nei 22688 USD, ir ji įtikino mane pabandyti. Šiuo atžvilgiu potencialas yra begalinis. Štai ką aš darau ..........>>>>>>>> w­w­w.T­­r­­a­­b­­a­­j­o­s­7.C­o­m

Zemaitis

Zemaitis portretas
Kazkaip viskas labai jau lenkiska... Gal taip pasirode?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių